用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是不是名校幼稚園入名小學機會大?
go

是不是名校幼稚園入名小學機會大? [複製鏈接]

我聽說名小學收生時會睇下學生是不是出自名校幼稚園,如是讀一些普通的幼稚園,考到名小學的機會便很低!是不是真的?
有沒有家長仔囡入到名校而幼稚園是一間普通唔出名的。
   8    0    0    0

學校始終都係睇小朋友喺面試嘅表演!除非小朋友大家都喺面試表演半斤八兩,咁KG嘅背景就會有影響。

問題是小朋友以前能被名幼稚園取錄,已表示潛質優厚,當然較易被名小學取錄,不過小朋友最終面試表現是最為重要。

醒目開學勳章 貢獻勳章

steven819 發表於 12-9-8 21:48
問題是小朋友以前能被名幼稚園取錄,已表示潛質優厚,當然較易被名小學取錄,不過小朋友最終面試表現是最為 ...
認同!!!

但我曾經因為如此論調,受到某名幼家長聯手批評!佢地認為入到名幼會改變到個小朋友!
恐龍家

回覆:是不是名校幼稚園入名小學機會大?

還有名幼一年出產幾百個畢業生,比普通幼稚園得百多人,這樣計成功機會自然大,始終面試表現最重要。

凡事都唔能夠一概而論,知唔知名幼既小朋友,父母喺背後付出幾多努力?名幼並非神話

視乎小朋友的表現,有少數注重學術的小學可能會多留意多一點吧!

引用:還有名幼一年出產幾百個畢業生,比普通幼稚

原帖由 miutang 於 12-09-09 發表
還有名幼一年出產幾百個畢業生,比普通幼稚園得百多人,這樣計成功機會自然大,始終面試表現最重要。

...
同意㗎!不過比例上真係有好多同學仔入倒唔錯嘅學校,名幼大部分父母對子女入學嘅目標好清晰。

引用:凡事都唔能夠一概而論,知唔知名幼既小朋友

原帖由 ac917 於 12-09-09 發表
凡事都唔能夠一概而論,知唔知名幼既小朋友,父母喺背後付出幾多努力?名幼並非神話

...
正所謂物以類聚嗎!

名幼名小, 做的只係QC, 即由呢D 校學出來的, 平均的學術質素有一定保証, 不過最關鍵一定係小朋友同家長背後的付出。

...
非常認同!
家長背後的努力比是否名幼學生更重要!

當然如兩個小朋友一個出自普通幼稚園而另一個出自名幼,而大家資質一樣,面試表現也一樣,各方面條件都一樣,咁出自名幼果位可能機會大少少~

但淨得名幼個「朵」,表郤好一般,咁,表現出色而來自普通幼稚園的小朋友便機會大好多了!

曾經有朋友的兒子入讀某間英小, 開學前家長日英文科老師講校方對學生進度的期望, 要求小一新生在第一段考(大约十一月), 可以掌握 simply  present 及 past  tense  的運用, 而  9 月開學就開始教 simple past tense。
我朋友問simple present tense 呢? 對方講校方期望學生入學前已經懂。

講真, 跟得到e間名小的校方要求, 根本讀邊間小學都可以有好成績。

讀名小, 不過要佢個名同出身, 為小朋由小做個靚仔紀錄。

...
認同!成功小朋友背後都有一班勤力嘅家長,付出時間培育佢地嘅小朋友,名幼嘅功勞係比小朋友一個良好嘅學習環境,完善嘅課程同教材,但冇家長嘅配合同良好嘅家教嘅話,咁入到任何一間幼稚園嘅分別唔大

家庭培育係最緊要,呢樣野無一間學校可以代替。

但而家考名小d題目深,已經吳係話小朋友醒目,學校開心教育可以hand。名幼教得深d,加上名幼d家長又跟得好貼,小朋友表現自然好d。

醒目開學勳章 王國長老

認同,名校吾係神話。而父母一早就揀程度深既學校,某程度上亦表明左父母想栽培仔女成材既決心(我無話非名校家長等運到,不過generally都係咁唸)。我仔讀間街坊學校,亦真係吾小家長係根本吾會考慮去考交學費既學校,靠抽獎啦。家庭培養都有關係。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+12-9-9+12:04+編輯+

原帖由 yuenkw 於 12-09-09 發表

曾經有朋友的兒子入讀某間英小, 暑期家長日英文科老師講校方對 ...
我希望我囡囡有個快樂童年。

我個人應為名幼對入名小是有小小幫助的,但係如果有家庭用心嘅培育/父母全程嘅付出,我相信子女一樣會有一個美好嘅明天。

以我為例,兩年前,我囝囝是在一個公共屋邨的保良局幼稚園就讀,而我同太太就全程/全情投入去教佢,最後囝囝幸運地得到八間直資/私校嘅取錄 (當中包括聖保羅男女、男拔萃同英華等),我囝囝現就讀聖保羅男女小二,上一年更能獲得全班頭五名,比一些在寶山或聖公會幼稚園出來的更優勝,所以我個人應為只要有父母默默嘅付出,而囝囝又受教的話,有沒有名的幼稚園都是不重要的!

albert831  父母要跟得好貼+小朋友要受教+資質要不錯,  發表於 12-9-24 14:21
小二黃  絕對讚同。  發表於 12-9-11 00:06
hayley1328  都要小朋友受教先得, 而受教好多係先天為主性格導向的.  發表於 12-9-10 17:44
evasoeeyy  like  發表於 12-9-10 16:23
Agneschoi  勁!  發表於 12-9-10 13:09

回復 Joechengck 的帖子

你囝囝及太太都好叻, 你太太有番工嗎? 如何在工作之餘又能應付小朋友的學業? 我好想偷吓師.

回復 Joechengck 的帖子

您仔仔真係叻,亦可以感受到您們對您仔仔的用心,您可唔可以在這裡分享一些你們的育兒心得,其實不純粹為考學校,我只是希望知道其他人士的育兒方法,從而改進自己的不足,麻煩您!如不方便,也可pm 我!

我記得當年我囝囝初初讀K1嘅時候,我同太太已經定立頭三年嘅目標,即係每一年我哋想囝囝應該要懂得嘅知識,例如係K1嘅時候,我一定要教他26個字母,簡單嘅英文字(vocab) 同對答,加減嘅運算,一齊看中文報紙學習中文字同明白一D社會上嘅基本常識,德育方面要教他懂得說早晨和晚安等句語 ,教佢從心去關心別人,並且教佢不要怕陌生人,多D和不同嘅人說話(包括陌生人),這樣可以訓練佢嘅膽量同表達技巧,另一方面,我又會教佢多講/作故事,這樣可以訓練佢嘅創作能力。(Drawback: 我這個訓練事實係對佢考小學有絕對嘅優勢,但係好有可能佢將來會變成一個非常多嘴,同難以收口的小孩,我囝囝現在就是。)

到現在小學嘅時候,我同太太首先會研究學校嘅教學方針同方向,並且要細心估計學校嘅程度同要知道考試考幾多分才算是高分,這樣才可以厘定我哋教佢嘅程度同目標,可以去書局買多D習作同模擬試卷比佢練習。

平時多D同同學嘅家長交流,學習他們教子女的方法同心得,可能會有D適用於囝囝身上。

找多些機會去讚佢同尊重佢,可以提升佢嘅自信心同懂得何謂尊重。

這些都是我同太太對教囝嘅經驗 (算是心得),未必適用於每個家庭!

點算好  OMG~~~Same as my son  發表於 12-9-24 10:57
QQLAU    發表於 12-9-21 00:28
hayley1328    發表於 12-9-10 17:51
HaYi  多講/作故事 - is a good skill for apply Private / dSS school, ttl agree !  發表於 12-9-10 14:45
‹ 上一主題|下一主題