用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2012-2013年)
樓主: iamderek
go

優才書院家長分享站 (2012-2013年) [複製鏈接]

回覆:NeoMom 的帖子

今年好仪G4 and G5一齊考Flyers.

回復 rogerlam123 的帖子

如果PET係G7必考的公開試, KET是否屬G6必考? 以上中天英所列的都係G6學生的考試成績?
另外有無PET的統計數據?

CMFun 發表於 13-8-14 16:45
優才語文的公開試成績相當優異。
請問以上ket 的考試成績,係由幾年級同學考獲? 劍橋英語試是同學必須參加 ...
KET係P6去考,係全級所有學生去考。

Kangaroo 發表於 13-8-14 18:44
今年好仪G4 and G5一齊考Flyers.
以前係P5考Flyers, 但係因為成績太好,已經有ceiling effect, 以後(今年開始)改由P4去考。
今年係P5最後一年考Flyers喇。

CMFun 發表於 13-8-14 20:39
回復 rogerlam123 的帖子

如果PET係G7必考的公開試, KET是否屬G6必考? 以上中天英所列的都係G6學生的考試 ...

中學果邊資料我手上唔多,PET數據就得咁多:
              Pass%     Merit%
2006         39            8
2007         46          11
2008         54            9
2009         74          16

好似話PET通常係比F3/F4去考嘅,而優才G7 = F1

CMFun 發表於 13-8-14 16:45
優才語文的公開試成績相當優異。
請問以上ket 的考試成績,係由幾年級同學考獲? 劍橋英語試是同學必須參加 ...

G8(=F2)就去考IGCSE English(ESL), 我只有好舊嘅成績:
              Pass%      Credit%

2007         66              20
2008         87              40
2009         91              46

IGCSE通常係F5去考嘅。

優才同學的整體平均英語水評非常唔錯。
小學有幾個PET考得好唔難,但係高小程度考KET近全體合格,新派直資求講,優才英語方面辨得幾好。

CMFun 發表於 13-8-14 22:10
小學有幾個PET考得好唔難,但係高小程度考KET近全體合格,新派直資求 ...

重係完全冇操練過就去考KET嘅。
好似淨係響學校做過兩、三次past paper, 老師話唔係操練,只係比學生知道KET試卷形式;返屋企就完全冇做過乜。

KET唔知幾時多了distinction(90以上),
只見過一次學校派回來的答題紙,我都唔覺有乜點操。比Oral拉低了許多,成績都算喺咁了。

CMFun 發表於 13-8-14 22:10
小學有幾個PET考得好唔難,但係高小程度考KET近全體合格,新派直資求 ...
應該係除左全體合格外,重有六十幾%攞merit(over 85 marks)至啱。

ngkf 發表於 13-8-14 23:35
KET唔知幾時多了distinction(90以上),
只見過一次學校派回來的答題紙,我都唔覺有乜點操。比Oral拉低了許 ...
舊年開始有distinction%.

之前聽女講(但唔知真唔真),佢話今年G4. Flyer 15盾有20幾人,G5 Flyer 15盾30多人,另2級都有大量14盾。

muichujamie  係呀!  發表於 13-8-15 17:21

janicetsang 發表於 13-8-15 12:31
之前聽女講(但唔知真唔真),佢話今年G4. Flyer 15盾有20幾人,G5 Flyer 15盾30多人,另2級都有大量14盾。 ...
咁可能要再提前一年,比班G3去考囉。

中天英 發表於 13-8-15 12:03
舊年開始有distinction%.
其實個grading都有點怪怪的,85-89 Pass with Merit, 90-100 Distinction.

ngkf 發表於 13-8-15 13:45
其實個grading都有點怪怪的,85-89 Pass with Merit, 90-100 Distinction.
係呀,其實85-89,叫merit咪得囉;又唔見90-100叫pass with distinction喎.

今日小學開學,同細仔返學校;見倒Mr Kennard真係番左離,其他熟悉嘅老師都全部響度;新老師就有兩個,一個係科創科老師,不過之前果個好似做左一年就走人,另外一個排球教練,好似係加多一個體育老師,因為何Sir同楊老師都響度。
另外陳雪筠主任同梁老師都會回巢TKO。

回覆:中天英 的帖子

BB_hung 發表於 13-8-24 23:33
請問Cambridge 是否每個同學都要考呢?小兒已經完成starter,movers 和flyers,(9月會在優才讀小一)學校會 ...

全級G4考Flyers, 但你只需表明小朋友,以前已經考左(with proof), 咁就唔洗再考。
KET係響G6考,PET係G7;同樣呢兩個試,只要有證明已經考左,就可以免考。

醒目開學勳章

BB_hung 發表於 13-8-24 23:33
請問Cambridge 是否每個同學都要考呢?小兒已經完成starter,movers 和flyers,(9月會在優才讀小一)學校會 ...

請問你仔仔flyers考得了多少盾呢?

中天英 發表於 13-8-14 21:24
中學果邊資料我手上唔多,PET數據就得咁多:
              Pass%     Merit%
2006         39            ...
08年去考PET果批學生,就係2013 DSE考生;今年DSE英文4級或以上有79%, 睇番09年PET嘅成績比08年大幅上升,可以推測倒明年(2014)嘅英文科成績 ,會比舊年(2013)再提升唔少。
‹ 上一主題|下一主題