用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2012-2013年)
go

優才書院家長分享站 (2012-2013年) [複製鏈接]

板主可能事忙,今年由我代開這Post。

近來太多爭論,我先post一件比較軟性的事緩和氣氛。今天收到小四的歡迎通告,看到小兒班主任Misss Mak的話,十分窩心,看來小兒又遇到一名好的班主任。

“Try to remember the kind of September, when life was slow and oh, so mellow…”(Try to remember, Four Brothers)悠悠的歌聲從4C班房響起,我們正為英文週會表演準備。我望着一張張新面孔,心裡在想:「愉快、充實的一年又開始了﹗」同學們遷往新校舍,都感到很興奮。他們獲分派不同的職位,各按各職,同心建立4C班。前幾天,我們的男班長在班房裡渡過了溫馨的生日,4C「關懷大使」帶領同學高聲唱出生日歌,十分愉快。同學們正忙碌為課室佈置,希望將這個「家」粉飾得美輪美奐。4C,老師愛你﹗

rogerlam123    發表於 12-9-8 12:26
   4    0    0    0

另外,學校網站教職員的相片已經更新。體育科那張好有James Bond feel。

yy0601  Agreed! We liked this photo very much!  發表於 12-9-9 11:23

王國長老

引用:板主可能事忙,今年由我代開這Post。近來太

原帖由 iamderek 於 12-09-08 發表
板主可能事忙,今年由我代開這Post。

近來太多爭論,我先post一件比較軟性的事緩和氣氛。今天收到小四的歡 ...
Miss Mak都教過小女,很好的老師

今年升中班"7"仔仲好掛住小學部d老師, 成日衝哂落樓下.

回覆:iamderek 的帖子

Miss Mak本來一直在TKO是做初小的班主任及英文老師,隨著所有初小已改在MK,Miss Mak才開始做G4班主任。

Miss Mak is a good teacher . 有愛心。

我上星期拎返之前派的老師簡介單張一望,先知原來Miss Mak係我中學D同學!

回覆:優才書院家長分享站 (2012-2013年)

我女是今年G1的學生番咗一星期每天也很開心尤其小息可以周圍去玩。

王國長老

引用:我上星期拎返之前派的老師簡介單張一望,先

原帖由 muichujamie 於 12-09-10 發表
我上星期拎返之前派的老師簡介單張一望,先知原來Miss Mak係我中學D同學!   ...
世界真細小

王國長老

引用:我女是今年G1的學生番咗一星期每天也很開心

原帖由 kitty23205 於 12-09-10 發表
我女是今年G1的學生番咗一星期每天也很開心尤其小息可以周圍去玩。

回復 edea 的帖子

At GT secondary, I found two old classmates, one from secondary school, one from university.

muichujamie    發表於 12-9-11 10:28

每日問亞囝學校生活情況, 他都說;[好好玩, 今日好玩過禽日, 禽日好玩過前日]

哈哈

回覆:優才書院家長分享站 (2012-2013年)

小孩子真可愛,答得更可愛!

阿囝係今年小一生, 初到優才, 要認識新同學和老師, 又要認識環境和課程, 但比我預期中快適應,  我十分感恩見到囝囝好喜歡返學, 佢話返學有100分咁開心

rogerlam123  喜歡返學, 愉快學習,   發表於 12-9-11 21:00

edea 發表於 12-9-10 19:31
世界真細小
我都在家長日相遇一位中學同學一位中學師兄。佢地小朋友一位高小一位初小。

可能仲有,尚待發掘。

仲有舊同事 & 廿幾年前嘅老友.

醒目開學勳章

記得阿仔兩年前初入GT都適應得好快,覺得上小學十分好玩,比返幼稚園更開心!當時我很安慰,但亦怕他這份愛上學愛學習的心未必能持久。
然而,阿仔今年已小三,我很高興阿仔仍然期待上學、仍然愛學習,每天一放學回家就急不可耐地致電给我告說當天在學校的開心事。看見他每天快樂地成長,很感恩!

回覆:SumSumBB 的帖子

直到目前,我未見過唔想返學的同學。阿囡四年班到新校舍,每天探索新發現,非常開心!

醒目開學勳章

引用:直到目前,我未見過唔想返學的同學。阿囡四

原帖由 leahchang 於 12-09-12 發表
直到目前,我未見過唔想返學的同學。阿囡四年班到新校舍,每天探索新發現,非常開心!

...
又真係唔見有唔鍾意返學的同學!
記得阿仔有次發燒,燒了兩日,第三日退了燒,應可返學,但我老公想他休息多一日,為阿仔請多一日假,但阿仔好唔開心又無得返學,因此嬲左我老公兩日!

SumSumBB 發表於 12-9-12 17:44
又真係唔見有唔鍾意返學的同學!
記得阿仔有次發燒,燒了兩日,第三日退了燒,應可返學,但我老公想他休息 ...
好耐之前小朋友發燒,夜晚食完退燒藥早上無燒,之後lur返學最返到學校中午再發燒, 仲煩。

‹ 上一主題|下一主題