用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一齊傾下91校網 沙田區
樓主: beansan
go

一齊傾下91校網 沙田區   [複製鏈接]

littletongtong 發表於 12-9-19 16:57
蕭小派位雖下太outstanding, but 佢睇重英文,有4個NET. 津校來說算好多。叩門收生比較喜歡international k ...

其實我都係最近至開始去認真搵下呢幾間小學既野, 但係就咁睇學校資料, 又好似間間都 OK ..... 頭都大哂 !!

bb0826 發表於 12-9-19 17:26
我重諗緊揀朱小定一胡好,因只得15分

兩間都好, 就梗係揀間近屋企嘅, 時間响返到。我女讀朱小, 我不便講太多它的好處, 費事太 hard sale.

goofyfyfy 發表於 12-9-19 17:35
其實我都係最近至開始去認真搵下呢幾間小學既野, 但係就咁睇學校資料, 又好似間間都 OK ..... 頭都大哂 !! ...

所以米要去 open day 睇下。

引用:Quote:原帖由+Ksyy1018+於+12-09-19+發表小

原帖由 carriebaby111 於 12-09-19 發表
講得好!沙田區其實是福地來的!還有,每間學校都一定有學生入到band1中學  !冇錯,出名那幾間小學入band1 ...
Agreed! 升band 1英中%高既小學,並唔係冇原因,我亦唔相信單憑老師嘅能力就可創造出高%升英中,最大原因係家長發功,小朋友付出寶貴童年應有既玩樂時間,升英中%高係谷出黎,真係一個願打一個願捱!

引用:為咗要達到top+school的小一水平,我個細路K

原帖由 20072010 於 12-09-19 發表
為咗要達到top school的小一水平,我個細路K3已考starters,GESE Grade2(跟住会考埋Grade3),仲有個私人北京普 ...
冇錯,如果自己唔係有時間心機金錢打造小朋友.而小朋友又唔係天資優良+自動波自學自習,咁我都情願二線學校一等生,大家最終目標都係band 1英中!

咁如果小朋友學習上不太主動,但我可全職睇佢d功課選朱小或一胡好d?

學術上好似一胡好d但怕我女讀得辛苦,所以呂明才培基我都一定不考慮了

Ksyy1018 發表於 12-9-19 12:59
仲有想分享我嘅经驗, 雖然呢個階段只是報一間, 但你地真係要做多d 功課, 去參觀下學校。讓你小朋友參與其 ...

我小朋友係朱小讀4年班, 因為唔係讀普教中班, 所以1至3年班功課唔算多, 多數用1個至個半鍾完成, 我鍾意佢地既教學幾活動, 上年我小朋友上數學堂要整jelly好似好好玩, 今年又會用電子手障來學習某d環節, 其實呢間d老師好多都好好, 我都識人讀緊d好搶手既小學, 但我都覺得冇揀錯..........
想了解多d可以睇呢到.......
http://am.plkcjy.edu.hk/media_info.html

ddkaka 發表於 12-9-19 18:52
我小朋友係朱小讀4年班, 因為唔係讀普教中班, 所以1至3年班功課唔算多, 多數用1個至個半鍾完成, 我鍾意佢 ...

me too. 雖然功課是多了些, 今天9樣, 我都無後悔。

Ksyy1018 發表於 12-9-19 19:22
me too. 雖然功課是多了些, 今天9樣, 我都無後悔。

雖然今日有10樣, 其實每樣都係小小, 有d係改正, 所以都係用咗1個鍾鬆d蔗......

ddkaka 發表於 12-9-19 19:40
雖然今日有10樣, 其實每樣都係小小, 有d係改正, 所以都係用咗1個鍾鬆d蔗...... ...

咁快!点樣小小? 今天中文3樣, 寫兩pages 閱讀日誌, 一句作句, 補充 2 pages. 英文2樣, 工作紙 1 pg, wb 1 pg + corr. 數 3 樣, wb 2 pgs 19題 TSA 2 pgs 13題 + corr, 數部 9 題有格式及答句. 常1樣, 工作紙 1 pg, actually 無咩要改正. 4個鐘全部自己做, 偶然有些難題要問, 算多嗎? or 小女做得, 有無辨法快d?請指教! Thanks!

Ksyy1018 發表於 12-9-20 00:41
咁快!点樣小小? 今天中文3樣, 寫兩pages 閱讀日誌, 一句作句, 補充 2 pages. 英文2樣, 工作紙 1 p ...

你囡係咪普通話班呀? 幾年班呀? 叫佢小息做d抄寫先囉, 我見有d一食完飯就會做小小功課架啦, 其實大d會做得快架啦,  不過宜家同佢報咗補習班等補習老師教, 唔駛煩

回覆:ddkaka 的帖子

請問你小朋友補边間補習社?! 我仔間不太理想...想轉..

回復 ddkaka 的帖子

係普通話班,  小三, 是否真的多呢?根本有時都無小息, 老師會有時 over run,食飯都遲放, 边有得做功課, 有得去 toilet, 食小小嘢都好啦。

小一時就 always 响呢d時間做, 番黎屋企可温習, 練琴,等。我無比補習,我自己教, ftm, that why 我要佢自己做唔識先問, 亦唔會陪做。

聽講有d 補習係唔係教你做, 而係比個答案你,是嗎?是小組型式 or 一對一?唔好意思咁多問題,請指教。 Thanks.

Ksyy1018 發表於 12-9-20 12:45
回復 ddkaka 的帖子

係普通話班,  小三, 是否真的多呢?根本有時都無小息, 老師會有時 over run,食飯都遲 ...

好似1對8, 我都唔知好唔好, 要試內d先知.....

回覆:Ksyy1018 的帖子

你個小朋友讀幾年级?好似好多功課喎!

引用:Quote:原帖由+Ksyy1018+於+12-09-19+發表小

原帖由 carriebaby111 於 12-09-19 發表
講得好!沙田區其實是福地來的!還有,每間學校都一定有學生入到band1中學  !冇錯,出名那幾間小學入band1 ...
意思係選不太hit 的小學,會在升中派位好D? 唔係太明喔!

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

回覆:beansan 的帖子

caroltsui 發表於 12-9-21 08:40
你個小朋友讀幾年级?好似好多功課喎!
今年小三

培基係一間令人尊敬的學校,  佢不像一呂和沙呂一定111才有得叩門. 每年第三階段, 佢都舉行筆試. 我個仔行到今日, 我好感激佢.
‹ 上一主題|下一主題