用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一齊傾下91校網 沙田區
樓主: beansan
go

一齊傾下91校網 沙田區   [複製鏈接]

除左培基外, 一胡都好好吖, 最緊要係D老師有HEART, 佢地D課外活動都好多, 我問過我姪女, 佢話功課都唔係好多, D人成日話8,9 樣, 其實有D係改正, 有D係工作紙, 一陣就做完, 仲有, 佢地學校成日攪好多活動, 係一間開心活動既學校!

goofyfyfy  多謝分享 !   發表於 12-9-17 15:36

引用:我小朋友剛升小一返培基,返左兩個星期感覺

原帖由 nelson諾諾 於 12-09-14 發表
我小朋友剛升小一返培基,返左兩個星期感覺好好,好開心,每日約有二至三樣功課,極少抄寫,並以獎勵形式教 ...
好有鼓勵作用的說話!thank you! 大家都好緊張!

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:有聖經堂,有詩歌紙,詩歌班暫時未有通告收

原帖由 nelson諾諾 於 12-09-14 發表
有聖經堂,有詩歌紙,詩歌班暫時未有通告收到,可能高年班有,呢樣暫時唔係好清楚^^ ...
請問英文程度係唔係好深呀?thank you

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:我都好大壓力,仲要我有兩個小朋友一齊選校

原帖由 417bbs 於 12-09-14 發表
我都好大壓力,仲要我有兩個小朋友一齊選校!
我又係得15分!當然心儀培基、沙呂、但填111博叩門,其實機會好 ...
我同您的情況有相似,都想找教會學校!但只有15分

回覆:beansan 的帖子

咁你博唔博培基?我1516唔知博唔博好,沙呂、培基兩間一定超多人㨂,自行填佢等於自殺,唔填又唔表達到誠意!沙呂一定要111! 如果唔博,我就放朱小,朱小都好多人選!

回復 beansan 的帖子

課程都ok,深淺適中,如小朋友上小學前已裝備好可能覺得淺,相返可能會覺得深

引用:咁你博唔博培基?我1516唔知博唔博好,沙呂

原帖由 417bbs 於 12-09-18 發表
咁你博唔博培基?我1516唔知博唔博好,沙呂、培基兩間一定超多人㨂,自行填佢等於自殺,唔填又唔表達到誠意 ...
我同你一樣心儀培基同沙呂,一直都無諗過揀一呂,但一呂因為國民教育既關係,我擔心本身想揀一呂既人轉左去沙呂同培基,咁要入去就難上加難。我都係得15分,所以唔知搏唔搏好?定係揀間無宗教信仰既較穩陣?但我又鍾意教會學校,好煩惱

回覆:Stone2007 的帖子

我都係鍾意教會學校,你有沒有報私小?我想如果有私小收就博,現階段一間都未面試。唔博又唔甘心,博又驚,不知如何選擇!

beansan 發表於 12-9-18 09:25
我同您的情況有相似,都想找教會學校!但只有15分

小女今年小三,讀朱小,我當年嘅情况同你一樣,只有15 分。

想話我地 10年選校時嘅想法差不多, 但我心儀其實係89綱 馬循, 因為培基, 沙呂, 一呂在 91 實在太 hit 及 太谷, 有20 分都唔入,要大抽獎, 最後唔敢搏跨綱, 又只得 15 分, 就選左朱小, 因為諗住填 1:1:1 叩門都 chance 大d. 但点解想揀教會學校唔揀沙循,或沙主呢?因為朱小亦是一線及用15分有得摶, 君不見朱小亦是大班的嗎及活動教學?其他的都是小班, 即朱小的受歡迎程度可想而知, 我女小一時功課不多, 很多時在校已完成大部分, 不過現在功課實在不少, 因我女現在讀 普中班, 其他班就好似無咁多。

仲有校風好, 及有一班好有心的基督徒老師,在校長不反對下組成小組,在午膳時分享聖经故事給有興趣的學生.我對這間學校除了課外活動沒有校車接送外,其餘都好滿意。

仲有我女幼稚園同學仔and 她哥哥都在培基,哥哥兩年前升小四時,功課就開始多啦, 你又可以咁諗,都有3年 Honey Moon, 不過家長們現實點吧, 有無發覺,我地 呢個綱d津小, 學校功課多少同他們升中派位成績是成正比的。仲有,培基, 沙呂, 一呂 都有中學,所以更受歡迎. Be honest, 我地 91綱都已是很好的校綱了,又咁多可以揀。加油各位。

dollyyuki    發表於 12-9-19 01:24

引用:回復+beansan+的帖子 課程都ok,深淺適中

原帖由 nelson諾諾 於 12-09-18 發表
回復 beansan 的帖子

課程都ok,深淺適中,如小朋友上小學前已裝備好可能覺得淺,相返可能會覺得深 ...
要如何裝備才覺得淺,請指教!thank you very much

引用:Quote:beansan+發表於+12-9-18+09:25+我同

原帖由 Ksyy1018 於 12-09-19 發表

想話我地 10年選校時嘅想法差不多, 但我心儀其實 ...
Thank you! 謝謝您的正能量!

引用:Quote:beansan+發表於+12-9-18+09:25+我同

原帖由 Ksyy1018 於 12-09-19 發表

講得好!沙田區其實是福地來的!還有,每間學校都一定有學生入到band1中學  !冇錯,出名那幾間小學入band1的機會率是高些,但不要忘記是谷出來的,就算你願意㬢牲你的時間和孩子的童年也不一定入得番band1中學,呢幾間勁嘢,你起碼要保持全級頭30~50名左右先入到一線的中學,50名之後就要打入二三線了!相反如果那些一線小學裡考全級50~60左右的學生,他們的名次是可以在那些二線的小學裡提升到全級10~30名左右,那麼入band1的成數就大很多了!

shatin_yau  Like  發表於 12-9-19 16:21

417bbs 發表於 12-9-18 22:59
我都係鍾意教會學校,你有沒有報私小?我想如果有私小收就博,現階段一間都未面試。唔博又唔甘心,博又驚, ...

我無報私小啊.

回復 Ksyy1018 的帖子

多謝你寶貴的分享!  91真係好多好小學!

Ksyy1018 發表於 12-9-19 00:49

仲有想分享我嘅经驗, 雖然呢個階段只是報一間, 但你地真係要做多d 功課, 去參觀下學校。讓你小朋友參與其中, 令佢感受學校氣氛和環境,對日後如要叩門有幫助。因為大部分嘅校長都話, 他們除了看小朋友能力,還會睇小朋友是否喜歡學校, 若他們喜歡的話, 日後成績都會好d. interview 時都好d。

我由我女K1時間已開始造, 起初心儀培基, 但去過後發覺唔啱小女, 沙呂, 一呂無去過, 因為 miss 咗 及亦知道太谷唔係我杯茶,跟住就响區內睇左朱小, 陳元喜, 馬循及一些二線如沙循, 沙主, 蕭小, 梁小,迦蜜等, 胡小無去過,睇完後,你先識在第二階段去填排位。有時唔係人填你又填, 又或者,人唔填你填,耍知道边間啱你的小朋友先最真。除非你有 back up 又唔同。

至於,功課多少呢樣, 問左都等如無, 個個校長都話視乎本身能力, 真的, 有 d 真喜歡發夢無計!如要上班的話, 現在 k3 就要訓練他們自己做功課,等你番黎 check 或有些學校每天都有導修的. 我相信是沒有不用做功課而成績好的又可以派band 1中學的學校。

回覆:Ksyy1018 的帖子

Ksyy1018 發表於 12-9-19 12:59
仲有想分享我嘅经驗, 雖然呢個階段只是報一間, 但你地真係要做多d 功課, 去參觀下學校。讓你小朋友參與其 ...

多謝你既分享 ... 我只係去過 蕭小 既簡介會, 感覺都可以, 見佢都好大 and 好似會俾小朋友好多機會, 但係唔太清楚 D 學術成績, 太難太多功課又怕跟不上, 大家痛苦, 太淺又怕同人比下去 .....  

引用:Quote:Ksyy1018+發表於+12-9-19+12:59+仲有

原帖由 goofyfyfy 於 12-09-19 發表
多謝你既分享 ... 我只係去過 蕭小 既簡介會, 感覺都可以, 見佢都好大 and 好似會俾小朋友好多機會, 但係 ...
蕭小派位雖下太outstanding, but 佢睇重英文,有4個NET. 津校來說算好多。叩門收生比較喜歡international kindergarten student.

我重諗緊揀朱小定一胡好,因只得15分

20072010 發表於 12-9-19 14:19
為咗要達到top school的小一水平,我個細路K3已考starters,GESE Grade2(跟住会考埋Grade3),仲有個私人北京普 ...

你咁早 train 你個細路, 唔去培基, 沙呂, 一呂 呢d side 曬!

因為我無 $$$,所以一早已諗定小學一定唔要交學費, 故此培基, 沙呂, 一呂唔敢搏怕抽唔到時周圍撲。我亦知因為我無$$$, 我未必請補習, 所以更加唔會去呢三間, 費事追不上時被勸退學.

That why 我揀朱小, 完全明白做一等生向二等學校的好處, 我女成績在過去兩年都滿意。
朱小校長話 : 一個都不能少。

carriebaby111    發表於 12-9-19 18:02
‹ 上一主題|下一主題