用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣 / 葵青 (2013-2014) 邊間大抽獎只可放第一地願 ...
go

荃灣 / 葵青 (2013-2014) 邊間大抽獎只可放第一地願 [複製鏈接]

小兒2013年升小一, 我們完全唔熟悉荃彎/葵青的學校, 想請教荃灣校網有那些必要放一志願, 放第二志願完全無機會.      
   0    0    0    0
url=http://www.TickerFactory.com/]

伍季明 和 石鐘山 在小一講座中說明, 一定要在統一派位表上, 全部選他們做第一志願, 才會在叩門階段接見你的小朋友.

tammyhw 發表於 12-9-6 12:00
小兒2013年升小一, 我們完全唔熟悉荃彎/葵青的學校, 想請教荃灣校網有那些必要放一志願, 放第二志願完全無 ...

馬基、浸聯,另有d學校都會講明你第一、二次唔放左第一志願佢唔會接受叩門申請。

醒目開學勳章

hellojenny 發表於 12-9-6 13:17
伍季明 和 石鐘山 在小一講座中說明, 一定要在統一派位表上, 全部選他們做第一志願, 才會在叩門階段接見你 ...
思源 、深天都要放第一志願 , 才會在叩門階段接見小朋友

間間都係咁玩, 碌唔到第一志願咪收檔?! 即所有學生都必定係首志願入讀

annafong  鬼叫我地好似要求佢, 中學都係咁, 我大囡舊年先煩完, 今個月就煩細囡. 唉, 我都唔知揀大囡個間或是揀個間? (大囡讀東華三院, 因教學方法麻麻地)  發表於 12-9-6 22:02

peggy 發表於 12-9-6 16:11
思源 、深天都要放第一志願 , 才會在叩門階段接見小朋友
我在自行和統一都沒有報過思源,仍可扣門,而且是成功的。

醒目開學勳章

kenzo 發表於 12-9-6 19:17
我在自行和統一都沒有報過思源,仍可扣門,而且是成功的。
可能改了, 以前冇放係第一志願, 就不用叩門了

思源今年改了, 交表就有面試
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

我唔係net 62, 所以我沒有選任何荃灣校,as per my record (叩門位)思源會收沒有選他們的叩門生但只是非常非常小量;馬基及伍季明不接見;海官,荃官,浸聯會先收"有選過",到有人退位再接立小部分有選過,之後先到無選但表現良好果批。

Ps: 有選過是指在自行 &/or 甲1/2 &/or 乙1/2/3, 至於學校是否真的要求1.1.1作叩門條件暫時未發現

回復 MAYANGUSPO 的帖子

reply...>>> annafong  鬼叫我地好似要求佢, 中學都係咁, 我大囡舊年先煩完, 今個月就煩細囡. 唉, 我都唔知揀大囡個間或是揀個間? (大囡讀東華三院, 因教學方法麻麻地)  [color=#999999 !important]發表於 昨天 22:02

我都發覺而家讀書, 只係想讀間好少少啫, 好似乞個位咁...真係無奈...

另兩個小朋友分兩間又係勁煩, 因要適應兩間唔同schedule, 有乜活動又兩邊走, exam點都係大大獲, 撞期又溫唔到兩個, 唔撞期卡拉卡拉咁, 如要返工既, 真係假又唔夠, 仲要年頭溫到年尾, 唔癲至奇...
[color=#999999 !important]

[color=#999999 !important]

回復 MAYANGUSPO 的帖子

希望你順順利利入到第一志願啦
你係今年選小一定出年呀?

MAYANGUSPO  下年9月先升K3乍...但已震震地...   發表於 12-9-7 11:07

如果間間都係111先可叩門..... 咁咪即係不成功便死梗......我們只有15分., 仲諗住自行搵間次熱門的博下.....我最鐘意馬基(唔算太谷. 周圍環境好, 有弦樂團) .. 但15分唔駛諗... 無理由明知無機會都試架.... 現在真係唔知點算好..
url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:如果間間都係111先可叩門.....+咁咪即係不

原帖由 tammyhw 於 12-09-07 發表
如果間間都係111先可叩門..... 咁咪即係不成功便死梗......我們只有15分., 仲諗住自行搵間次熱門的博下.... ...
比我就1:1:1, 起碼可以搏大抽獎,抽吾到就直接扣門,機會大好多,吾駛兩頭吾到岸,記得第二志願吾好揀大熱學校!咁就穩陣啲

請問荃灣62網, 邊間係次熱, 可以選而又唔太差?

好慘呀, 得15分, 真係好似第一輪只係陪人跑咁

石中山是屬於大熱定次熱呢??? 如果放第二係咪無機會?

我想請教一下, 如果我唔係 62網, 但我第一部分揀馬基, 但係因為第二部唔可以填馬基, 咁我係咪即係都無叩門機會呀? 呢樣係我好心煩既野, 我好想揀佢, 但我得 15分, 如果無叩門機會, 我係咪應該揀返令我有叩門機會既同區學校呢?

fw9166  妳要睇埋有無校車到妳家,唔係都幾煩惱.  發表於 12-9-12 11:57

除左馬基無人可以比到一個絕對正確回覆比你,不過如果你自行唔選(雖然明知15分送死),只係甲一填佢,相信接見机會都不大。

甲1/2 即係乜?
&/or 乙1/2/3又係點,
1:1:1,???
I only have 15 point.:
‹ 上一主題|下一主題