用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 係咪應該開始報主流K2?
樓主: BKVIP
go

係咪應該開始報主流K2?

回復 yauman76 的帖子

茵怡花園有兩間,一間係幼兒園有i位,一間無i位普通幼稚園
小心容易攪錯
我頭先講就係呢間無i位普通幼稚園,老師出名有愛心
呢間教學宗旨係有教無類,所以唔會用面試形式選擇學生,用抽籤方法
你打去問幾時開始報名,我記得好似10月尾,11月頭抽籤

YingYin  你小朋友幾多歲?報了邊間?  發表於 12-9-7 17:33

回復 BKVIP 的帖子

同你煩緊同一問題...好煩

回復 kokoalex 的帖子

你仔仔都係讀緊S位嗎? 想几時轉K2啊?

老師話OK嗎?

HI~我仔仔未排到,我仔6月排,間學校汝到4月,,下年好大好大機會會有.我煩緊既都係細佬入學問題,今年同細佬報PN填FORM就冇大問題....但下年報K1時問哥哥讀邊間真係唔知點算....

回覆:kokoalex 的帖子

細佬唔打算在pn原校升k1嗎?如原校升應該問題不大。

回覆:係咪應該開始報主流K2?

人生交叉點時候又到

今日s位班主任問我會唔會讀半年就出主流,佢覺得阿仔讀i位更適合。

其實S位同I位有乜野分別呢?

只係讀左2個月,無諗過快得咁緊要,好似無停過咁諗阿仔升學問題。i位?e位+主流?好煩。

回覆:wilyun 的帖子

S位係特殊學校,i位係主流學校但有兼收位,主張融合教育。

其實睇你近來嘅post,知道你小朋友近來進步得好快。3-4歲年紀,有這樣的語言同社交,我都覺得可以讀主流。不過,你才剛入學,成日轉來轉去,又好似對小朋友吾太好。而且在空氣中又吾太清楚你小朋友有冇其他問題,如大小肌,行為,情緒,自理,所以,我都同意其他家長說等S位老師看看小朋友情況再作打算。

不過,如今老師建議你讀I位,你可以放心轉。記得我個仔都有一個女同學入S位半年後轉了出I位。但你要小心選擇I位,在EK這裡,有媽咪教過如何選擇。祝你好運!

醒目開學勳章

恭喜你

其實, 我估s位主任唔會咁輕易就同家長咁樣講掛, 應該你個仔真係進步得好快.

我聽人講話可以出去試下讀三個月, 之後再考慮去定留架? 你問下主住啦

E 位好啲,3T都有。

回覆:Capricorn2521 的帖子

其實仲諗緊2個問題:
(1) 應讀一年定留半年。
(2)讀e+普通主流,定i位。
背景係依家知道s位不會提供到intensive 的3T俾我仔。

另老師訂的是n班書而非k1,其實老師都話佢識晒n要學的東西,只是怕學k1東西會令佢有錯敗感,但我又覺得個仔其實好好學,學得都好快,呢點老師都認同但書就已經訂晒。我諗緊如果讀n班課本到時出主流咪仲難追?

如讀半年我仲有機會搵返比較好的主流,比佢試下,因為阿仔現時最大困難係語言同社交,阿仔好鐘意學人講嘢,但佢學左後係可以應用返適當場合,只係佢係好似讀書咁讀出黎,唔得自然。老師話好多時我仔在課室係lead住d同學仔,做一個主導角色,例如佢會叫人收玩具、唔好嘈等等,所以我覺得最近佢哥哥左。又話佢專注都ok. 我估老師意思係主流可以刺激到佢語言同社交,因為我都發覺學校環境未必俾到佢。只係我無諗過佢專注力係ok? 其實我唔清楚點為之ok.

我都好感恩佢可以有咁進步,令我諗我係咪當初選擇錯誤入左s,如果唔係佢已經入左間唔錯嘅幼稚園。只恨我遲左俾佢試臚底骨,如果唔係就唔駛好似依家咁。

唔好諗係咪選擇錯誤入左s,小朋友發展真係好難講,你的選擇都係為小朋友著想,你比小朋友入s位都係想佢進步,
佢有0甘大進步應該開心得。
臚底骨可能對你小朋友係work,但對我仔仔就唔多work
又一次證明入s位,係可以出番主流,唔係人0地講,連一些幼稚園校長都講入得去都有問題,無可能出番去

不如你出去搵主流試下讀三個月,再看小朋友情況

真係好煩惱,身邊又無人明白。依家已經零辰一點我竟然訓唔著。

再同s班主任傾過,佢話阿仔可以連I都唔駛,普通位都ok,仲叮囑要讀返K1 我真係唔知係咪值得開心。

但以上只係佢個人意見未問3T, 我諗阿仔係最需要ST同社交訓練,問左數間幼稚園學位情況,又要做決擇。。。

1:心儀I位要13年9月先有2個學額,仲要等一年仲要唔肯定會唔會係我仔,不過用舊no機會都大但咪要讀一年s? 因阿仔就四歲,依家係佢學講嘢同社交嘅黃金期,我唔想白白錯過。

2:另一間無I位幼稚園有上午班,但上完堂即刻去s位返下午好趕, 可留飯俾阿仔但我要搵人自己餵,因小朋友已開床午睡,而阿仔食完得返45分鐘訓,仲要即時入睡先有45分鐘。咁樣試3個月,如果阿仔ok就要cut S , 咁未排到I我仔touch wood 有咩要返support 就無晒,要自費找ST.

諗到頭痛都未諗到方案。

係呀,我都經過呢個階段,真係好頭痛。

你S位個老師是否好有經驗的?還是新入行的? 如果好有經驗,佢嘅意見都係可信。再問3T詳細D,亞仔有什麼要keep住訓練的地方。

你小朋友08定09年出生?

我都贊成2邊走試下3個月,個仔有45分鐘在床上休息吓都ok,(我仔假日在車上小休15分鐘,落車又精神曬),夜晚早d訓,仲好。

記得我上年都好煩呢個問題,因為上年我仔仲好百厭,有行為問題,我都好擔心佢在主流吾聽老師話,比人投訴。可能s位人手比例高,老師下下都可以留意到佢d百厭野,立即話佢,佢吾中意,就更加多百厭野出黎,引人注意。點之,真係吾試過吾知,佢係i位好乖,好聽話,i位老師日日教佢寫中文字,佢讀k3,開學至今1.5個月,佢可以自發地在家在白紙上寫出約30個中文字,係k3程度嘅中文字,如:同學、落葉、九龍、新界。爸爸同我都好開心。k3日日都有英文堂,佢自小已經對英文好有興趣,依家晚晚回家都要我扮學生,佢扮英文老師,用英文同我對答。(當然係copy學校老師同同學的對話).....日日放學回家後自己完成抄寫嘅功課,要理解果d就等我回家教佢。 而佢係學校嘅弱項係聆聽理解及社交....比同齡同學差。

回復 Capricorn2521 的帖子

原來你都係過來人.....

試3個月都唔係問題,最多阿仔幸苦D,但要麻煩我媽接送多一程仲要餵埋飯,我諗家變都似 工人姐姐要睇住個細B,如果叫工人送大仔仲要搭車過馬路,我真係1000個唔放心,因個姐姐真係好大頭蝦...

你仔好叻啊,返左主流係咪講嘢叻左?社交有無進步?我指呢2項最少進步多過S位吧?

反而講野同社交又吾覺得有進步喎。我相信可能日子尚短,只有1.5個月,新環境,新同學,新老師,要時間摸索。而且在S位...多數有佢講冇人講,依家大部份同學仔講野都叻過佢,反應好過佢,一定有D吾習慣。反而佢在公園及在外嘅社交退步咗,吾會好似以前咁....主動撩人玩。我估佢正在領略”天外有天"嘅道理,而且我相信這是暫時性的。佢情緒好穩定,比之前還要穩定。個人定咗好多,吾似以前...之前我懷疑佢ADHD。

其實, 家長應該有步驟地一步一步來:

1) 先同學校三T, 特殊導師 開一次會, 總結小朋友能力, 那一樣跟到, 那一樣仲要跟進.

2) 再決定是否一定要讀I位, 因為I位支援也不多, 如小朋友可上普通幼稚園, 這樣明年有無I位也不太介意.

3) 如讀普通位, 可選一些近屋企的學校下午班, 明年下學期入讀, 同S位試3個月, OK, 即走, 自己出去補私人訓練, 改為讀E位, 儘量請假上堂.

4)如果學校認為佢比較適合讀I位, 如你搵不到你心議I位普通位讀時, 就不要求其讀一間, 到排到又轉一間, 咁轉來轉去對小朋友也不太好, 不如留下讀S位一年, 有3T訓練, 學費又平, 留起的錢, 不如比佢出去補學術, 社交班, PST堂, 咁樣小朋友唔使走來走去, 會唔會好些.

我”興”幸入到包容幼兒園,及有個好褓姆..上午接送返學..再餵飯,下午再上E位訓練,因為兩頭走真係好辛苦。

曾經後悔放棄個s位..姑終早上湊左佢返學,就全日喇.唔使周圍走。 同埋初初返幼兒園,阿仔無返s位暫託咁開心架,因為一大班小朋友..照顧上點都唔及s位6-7人一班.對佢都有要求架.睇到阿仔係有d壓力.發惡夢.大小便倒退,,不過小朋友適應力強..好快無野,日日返黎唱學左既歌我聽.n班既教科書自己讀完又讀..又提住老師,嬸嬸,同學個名。

我reject左個s位,本應要由頭排過.不過努力爭取下,比用返舊no.我.如果有人退出s位.阿仔就隨時可以入返s位.不過應該唔使lu..

睇到你既困難&心理爭”扎”,有時唔係想轉就有位轉..一係讀多幾個月,同時間密d聯絡有i位既幼稚園.可能有人隨時唔要個位。