用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 係咪應該開始報主流K2?
樓主: BKVIP
go

係咪應該開始報主流K2?

apple~y 發表於 12-9-6 14:23
回復 BKVIP 的帖子

你小朋友都幾叻,你唔講係a,人0地都唔多覺啦

請問救世軍幼兒園係邊區啊? 有無校車架? i 位即係全日班?

Anpanmama 發表於 12-9-6 21:36
啱啱先入S位, 咁快諗出番嚟入主流K2, 會唔會心急咗啊?

你講得岩,我份人好心急,咩都要預早plan,阿仔既嘢我尤其上心。

當初不同治療c有不同意見,但佢地都話我仔可以讀主流+e,但最理想係打好個底,因為我都排到s,如果放棄真係無得返轉頭。我掙扎左好耐先決定俾仔仔去s,當然我入之前既目標係一年佢一定要出主流。

救世軍幼兒園是用project approach,好活動教學,例如今期教花,就由小朋友去找花資料,好像做project咁,所以每次內容好不同(因跟小朋友找的資料再伸延出去)由於課程變化太大,我小女經專業人士幫我了解下(由私人S位的心理學家直接同校長傾了半小時),結論是小女不適合讀這間的,所以臨派到I位前轉去E位,但家姐在這間過了開心的4年時間....

另外,救世軍幼兒園教自理是好好,但課程是較為淺,同有學卷的幼稚園比,都是淺好多,但小朋友就讀得好開心,救世軍幼兒園是全日,由社署監管,救世軍幼稚園,我區個一間是半日的,由教育局監管,課程好不同,這間不是好熱門,我當時有APPLY(因轉了E位),但私人S位講叫我不好選,詳情我無問,但我現有這間她們話第三位,(第一&二位無晒位)

YingYin 發表於 12-9-7 12:13
家姐在這間過了開心的4年時間....

請問家姐是REPEAT了一年所以期讀了四年嗎?

我見救世軍都有好多間在不同區,你地所講的是?

YingYin  N1-N4 沒有重讀,救世軍幼兒園間間都唔錯架  發表於 12-9-7 13:57

DEL

回復 YingYin 的帖子

(私人S位的心理學家直接同校長傾了半小時),間私人S位0甘好幫你去傾

ying yin個大女由n1讀起到畢業咪番0左4年

我0地講呢間係tko區

BKVIP  TKO 離我太遠了  發表於 12-9-7 14:17

ying yin

可能因為哥哥問題,我好多0野都睇開0左所以課程深淺都唔重要
以小朋友適唔適合為大前提
我覺得最重要愉快學習,讀起來都個人都吸收0的,
我喜歡呢間有蒙特梭里教學元素

現在慢慢再plan0下
細佬都要報名,就算最後分開兩間番,都唔好太遠
接送辛苦呀

仲有提提你i位個別訓練無e位0甘多,
又唔係間間i位做得好,所以又要做0下功課
不過聽你講仔仔情況,番幼稚園都可以

回復 apple~y 的帖子

係呀,以前我唔知細女有事,原意是交埋個細比佢地教,而自己就可以舒服成日,但事與願違,這兩年真係好辛苦

上年轉排I位時,我都想排將軍澳明德救世軍,可惜今年I位冇人走,冇得排,無緣入讀。

上年有5個I位畢業先到我只排了1年,如上年入讀的是N2 (即K1),等佢地畢業都有排等,你問下主任啦,另外茵怡都好的,我只排了兩間

回復 YingYin 的帖子

多謝曬,吾洗啦,已經入咗第2間啦‧

我都係住TKO區的, 我諗住幫囝囝試下報明年K1, 除咗茵怡同明德, 請問仲有邊間幼稚園會比較適合/包容A仔就讀呢? 謝謝!

原來呢度0甘多tko街坊,我都係其中一個

回復 yauman76 的帖子

茵怡花園其中一間幼稚園,係基督教無i位的
唔使interview,抽籤形式,你今年報名,抽中0左都會收
註冊日會見一見小朋友,唔係考小朋友識什麼
主要看看小朋友有無問題,須唔須要做評估
你放心大可開門見山講小朋友問題,知你有做評估和排位他們都會收

茵怡我說的是有I位那間

但明德是否適合你們小朋友,就要問問專家

Thanks! 我原先仲以為你地講緊有i位果間茵怡添.

apple~y 發表於 12-9-7 15:43
回復 yauman76 的帖子

茵怡花園其中一間幼稚園,係基督教無i位的

想問下,如果我排I位,用舊NO. 都要等有人走先入得,咁排到時,假如我想讀K2,但佢K2收生滿晒,係咪小朋友就要由K1讀起?

定係I位那6個位與全校普通位係分開收生,即I 位無論你想讀邊級都可以,不受學位限制。

Capricorn2521  分開收生  發表於 12-9-7 16:34