用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 分享白老鼠家長心得 (更新日期: 2012年9月8日) ...
樓主: khmama
go

分享白老鼠家長心得 (更新日期: 2012年9月8日)  

不能不說聲

謝谢

thanks for sharing all the useful information!

khmama,

你真係好有心, 幫咗好多家長同學生

回復 khmama 的帖子

非常感謝你的分享 ! 係呢方面 ,我未能好似你咁詳細了解各院校及收生的要求,以阿仔咁懶讀書,(每日溫書2/3個鐘,就話好辛苦...)雖然今年dse 在佢來講都算不過不失335344但都無任何offer ...若然我著緊的,了解多的..後果就...所以我好想向你請教,應該如何選校/選學院

儘管小囡多年後才面對DSE, 但妳無私的分享已仿如指路明燈, 提點我未來幾年的路該如何行, 會更平坦(避開不必要的荊棘), 實在感激!
願妳囡囡在大學裡表現更加出色!
Thank you!

khmama  Thank you.  發表於 12-10-26 23:10

khmama,
非常謝謝你的分享. 我想請教一下關於 band A 之後的派位方法, 以下是理大 HD in Multimedia Design & Technology 的 offer statistics. 若我想有個保險, 在 band B 填了這 HD 課程, 而實際上成績都比在 band A 選擇此課程的考生更佳, 但在派位的 priority 方面是否也是先給 band A?

Band A

Band B

Band C

Band D

Band E

Total

-

-

-

回復 tsangchan 的帖子

咁仔仔最終選咗邊條路?

回復 snoopy008 的帖子

根據我既理解, 假如你想報既課程收80人, 佢會係條隊數到第80個填A1既人截龍. 呢80個A1既考生前後會有人填A2 - E20, 總之成績好過第80個A1. 如果你成績排頭80名, 當你A1-A3志願落空, 你就會派到B4. 但係如果你排到80後而前面o的考生多數係band A, 你就要等人走咗先輪到你. 所以成績好當然係首要, 但係去到band B可能好多同分既人同你爭但人地冇咁進取, 已經將呢科填去A3.

不過, 我覺得點解會offer唔到係因為考評局資料唔全面, 令人冇辦法去估計有幾多對手, 勝算有幾高. 唔知點解要用5科5**, 5科5*, 5科5同5科4比人參考,如果有個人考到4科5**另加3科3, 呢個人就唔入於5科4既行列, 但係就一定入到U兼有獎學金! 所以呢o的資料非常誤導, 應該統一一個分數計法, 然後公佈5科35分有幾人, 34分有幾人, 先可以比考生清楚知道自己既位置.

Shootastar  Totally agree.  發表於 12-10-27 10:24

khmama,完全明白了,謝謝!看了你的解釋後,我才知道我忽略了估計其他同樣心頭高,而又一樣在band B填了 HD 的人。

另外,在我幫女兒物色課程時,我也知道大多數只 offer 了給 band A,但卻發現理大的 BA (Hons) Scheme in Fashion &Textiles,居然由 band A 到 band E 都有 ,數目分別是79,12,6,7,4。個中的原因會否同課程受歡迎的程度有關呢?

我覺得我地家長對呢d資料的熱衷、熟悉程度, 比子女更甚~~
好似我個仔咁, 各方面都無好大缺點, 成績亦ok, 但乜都十下十下, 連聯招、非聯招都唔知.... 真係好心酸呀,都唔知自己邊方面出錯... 第日駛唔駛我幫佢搵埋工????

我同班兄弟姐妹, 當年一上中一, 乜都DIY... 只係需要「通知」家長我會讀乜野~

回覆:arron媽 的帖子

你俾多的事情給仔仔自己做,自己決定,做得多錯得多,大個便會醒目。
越多幫小朋友,其實是害了他們。適可而止,

回復 arron媽 的帖子

你仔仔中幾?

khmama 發表於 12-11-1 23:42

你仔仔中幾?

香港讀到中四, 去美國交流讀11班, 今年去英國讀a-level...
我只求佢開闊眼界, 佢對於外國生活亦樂在其中, 好容易適應新環境. 成績都ok...
但係non- jupas差唔多要搞, 我先知佢仲係傻傻下, 連手續、幾時搞、要預備乜野都唔知。
我同佢講左乜都唔理, 佢自己搞掂, 但講係咁講, 我驚自己又忍唔住出手~~

我接受唔到讀大學要阿媽幫手 , 我連小小意見都唔想出, 最多係劃定邊個國家 ( 我負責錢丫麻, 太貴我唔制)~~

唔好意思, 我離晒題~~

回覆:arron媽 的帖子

小朋友有自己做事方式,管太多都無用。像學校一樣,寫個時間表給他(non-jupas),例如幾時要做什麼,到deadline 前便會做到的嘢出來。

我覺得家長即使唔插手, 能夠知多o的都係好事. 起碼小朋友真係遇到問題, 有人可以問. 我地既年代樣樣都靠自己, 因為父母連字都唔係好識. 而且以前冇聯招亦冇咁多大學同課程種類, 比較簡單. Non-jupas可能好少少, 唔使搞咁多o野.

Jackieson  totally agree: "家長即使唔插手, 能夠知多o的都係好事. 起碼小朋友真係遇到問題, 有人可以問. "  發表於 12-11-6 14:13

每次睇完都獲益良多, 感謝您無私的付出,

完全同意: "家長即使唔插手, 能夠知多o的都係好事. 起碼小朋友真係遇到問題, 有人可以問."

而家既制度同我地果個年代唔同晒啦, 所以知多d 真係好事. 好在有khmama你响度, 比咗咁多心得我地.

謝謝分享!
囝囝是今年dse考生, 成績麻麻, 擔憂佢連HD都入唔到, 點算好.

回覆:aachan2250 的帖子

其實路已經全部在面前,視乎你嘅選擇.