用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒小學幼稚園
樓主: popong
go

聖嘉勒小學幼稚園   [複製鏈接]

回覆:yslgirl 的帖子

請問唔收學費意思是什麼?減學卷後不用交學費嗎 ?!
I got am offer.

yslgirl  我是指7月份要返十幾天學但不用交學費, 所以學費只交十個月.  九月至六月.  發表於 12-12-7 18:19

堅道真光PARENTS, 呢個THREAD好似係講St.CLARE 喎。

不過我今日都交左真光PM 留位費, 多多指教

yslgirl  係既係既  發表於 12-12-7 18:20

已求証過校長, 現在讀緊幼稚園的全部可直升, 而今屆開始原則上都係可直升, 但過去經驗, 部份小朋友有明顯學習障礙, 如專注力問題, 讀寫障礙, 勸他們讀有特別資源照顧的學校, 但家長抽學校話100%直上, 堅持上小學, 學校無此特殊資源去照顧, 其實對小朋友不好, 故此留番D彈性俾學校, 不再講成"保證", 但只要小朋友正常, 都可以直上, 有問題嘅會個別同家長討論.....現在學費扣除學卷後, 每月$20元

醒目開學勳章

washburn 發表於 12-12-7 17:19
已求証過校長, 現在讀緊幼稚園的全部可直升, 而今屆開始原則上都係可直升, 但過去經驗, 部份小朋友有明顯學 ...
Thank you so much... 咁你有冇問埋校長點解網上個取錄名單會突然消失呀???

無呀, 只係聽到有謠言話不能直升, 所以今日接小朋友放學時順便問清楚校長! 其實校長每日都係學校門口送學生, 非常友善地解答家長問題, 有需要可以幫你們問下

Fannysamuel    發表於 12-12-10 10:47

醒目開學勳章

washburn 發表於 12-12-7 17:35
無呀, 只係聽到有謠言話不能直升, 所以今日接小朋友放學時順便問清楚校長! 其實校長每日都係學校門口送學生 ...
好呀!!! U r so nice!!! 你親口問校長, 好過我哋打電話去問唔知邊個多多聲!!!

回覆:yslgirl 的帖子

Hi, my baby got am offer in true light too and I want to ask do u know the tuition fee month?thx alot!

回覆:Lky527 的帖子

Sorry,wrong post

已求証過校長, 現在讀緊幼稚園的全部可直升, 而今屆開始原則上都係可直升, 但過去經驗, 部份小朋友有明顯學 ...

若果係咁就同直升無分別啦, 因為若果小朋友真係有學習問題, 留o係度都唔係對佢係好事.

引用:無呀,+只係聽到有謠言話不能直升,+所以今日

原帖由 washburn 於 12-12-07 發表
無呀, 只係聽到有謠言話不能直升, 所以今日接小朋友放學時順便問清楚校長! 其實校長每日都係學校門口送學生 ...
但聽电話嘅又唔係咁講…我觉得好唔secure

ANN222  agree  發表於 12-12-10 10:20

今屆即而家讀緊 k1? 我地報既係出年 k1

回覆:ANN222 的帖子

既然上星期已整理好,呼籲 st clare 早出 result。雖然知道機會不大,亦希望有個明白。

jiljill 發表於 12-12-10 12:37
既然上星期已整理好,呼籲 st clare 早出 result。雖然知道機會不大,亦希望有個明白。

...

x 2.  Better to release results asap / once internally double-checked (avoid mistakes).

我今日再問過校長, 答案同上次一樣, 今屆的學生都係無須考試, 原則上都係直上,(其他之前講咗,唔重覆)

至於收生結果,因之前人為出錯,如無意外,明天會出

回復 washburn 的帖子

THX. Hope all hv good news la

今屆係講緊而家報緊K1的小朋友....

希望在明天

washburn 發表於 12-12-12 16:57
我今日再問過校長, 答案同上次一樣, 今屆的學生都係無須考試, 原則上都係直上,(其他之前講咗,唔重覆)

至於 ...
明天出結果??太好了!多謝你為大家去問校長!

醒目開學勳章

washburn 發表於 12-12-12 16:57

至於 ...

哈哈哈!!! 真係唔該晒你呀!!!
不過, 我擔心如果明天都未出結果, 你個「提醒」會被炸爆啊!!!

聽日有結果,好緊張呀,因為係老公帶佢入去in,老公就話亞女識哂,不過笑容唔夠,個樣好認真咁答老師,但我淨係揀上午,所以好擔心,因為上次閃過出來個結果收得63個a.m. !
‹ 上一主題|下一主題