用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的書包問題
go

升中後的書包問題

各位今年有子女升中一的朋友,有沒有發覺升中後的課本份量比小六增多了不少,請問大家會用什麼款式的書包?因為怕小朋友背著這麼重的書包,弄傷肩膀。

stanleypyk 發表於 12-9-4 21:30
各位今年有子女升中一的朋友,有沒有發覺升中後的課本份量比小六增多了不少,請問大家會用什麼款式的書包?因 ...

好多人買行山背囊,我買咗個columbia比呀囝,
有護脊又輕又扇水,款式唔錯,有幾個同學仔讚個書包靚添!

smallfoothk  how much?  發表於 12-9-6 14:04

中學應該有儲物柜給小朋友的,、這樣就不用背太多書回校了

都唔係太多書可以留係學校,最多都係MUSIC/ART/PTH/LISTENING等.
其他要做功課&溫書一定唔留得。

我買左個DEUTER ($3XX)  俾個仔,揹左1日裝滿晒書,佢話D厚墊揹得好舒服,一D都唔覺重。     

PS: 我仔要揹足1 hour先返到學校.

stanleypyk  我也想要資料,請pm資料給我,謝謝!  發表於 12-9-5 22:09
HY412  請問係邊樹有得買? 請 PM 我 ^^  發表於 12-9-5 22:02

回復 杰杰媽媽 的帖子

我本來有個拉的書包,我升中一後不肯用,因為沒有人拉書包,同埋佢話中學生無人用有公仔的書包,現在要買過,請問你的書包在那裏?我在yahoo拍買見到不是很貴,唔知信不信得過?

我知yahoo  有一個人專賣呢個牌子好平,我想係佢到買個去 camp bag 俾個仔,留意左佢開左好耐,應該信得過

回覆:kilykilyk 的帖子

有冇得睇下咩款?幾錢?我仔Dr.kxxx 電腦袋仲未報銷所以今年仲用緊!

中一仲系小朋友?幾时大呢?應放手啦..當年我中一;妈比錢我自己安排;   依家小六仲有工人同佢地沖涼.....中一工人羅書包......將來我地社會會變成點呢?

我仔買左呢個:

http://deuter.com/en_DE/backpack ... 0146&title=GoGo

不過我仔買左青BB色,呢到冇,後來發現屋企樓下一間細運動用品鋪賣得仲平.$3XX

我好怕backpack有太多無大用的繩、結帶,由其是搭小巴,小朋友背着backpack落車,萬一鈎住車門會有危險,你知啦,司機有時會好心急關車門便開車。
1   2   3   6  8

仲有,小朋友最多只會在Form One聽你講背甚麼書包,因為佢哋不再小朋友,你要稱他們為年青人先至啱聽。
1   2   3   6  8

d繩、結帶已經俾我除晒啦,全部都除得

我最憎幾廿條野係到吊下吊下,一定俾我剪晒佢,不過我仔呢款就可以原奘除出黎

redkoni  夠細心  發表於 12-9-6 10:16

回復 杰杰媽媽 的帖子

你的書包款很好看,昨天我在吉之島也看見很多背褒買,有Dunlop。半價之後$168-$198,好似幾平

hw1115  I am using  Dr. Kong now.  發表於 12-9-6 13:24

回復 heiB 的帖子

I am using  Dr. Kong now.

夠裝書嗎?我未去Dr Kong 看過。我仔不要大但係要無公仔,淨色,不要手拉。價錢好似Jusco 平些,同埋格數多些。

hw1115  阿仔個書包由 p.5 until now.  發表於 12-9-6 15:49

平均一年買2個新書包,雖然有儲物柜給小朋友用,但同學們喜去自修室温習,日日好像苦力,背幾塊磚頭在書包....

jessc  你講小學書包一年兩個定中學一年兩個?我有個小學生用DEUTER四年都未殘未爛。  發表於 12-9-7 17:02

回復 smallfoothk 的帖子

為什麼要2個書包?是不是書包質料問題?

杰杰媽媽  等我睇下我仔個deuter可以用到幾耐先  發表於 12-9-6 16:38
smallfoothk  太重,容易爛  發表於 12-9-6 16:03

洋蔥頭媽咪 發表於 12-9-5 13:43
有冇得睇下咩款?幾錢?我仔Dr.kxxx 電腦袋仲未報銷所以今年仲用緊!

...
$799,手機影得好差,真身色水shape啲

洋蔥頭媽咪  ok woo.. 等我得嫻睇睇先 , Thx !    發表於 12-9-7 23:27

醒目開學勳章

杰杰媽媽 發表於 12-9-6 01:14
我仔買左呢個:

http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=74&artnr=80146&title=GoGo
我都是買這書包給仔仔&囡囡, 分是藍色&灰色 , $35X有九折

王國長老

引用:都唔係太多書可以留係學校,最多都係MUSIC/A

原帖由 杰杰媽媽 於 12-09-05 發表
都唔係太多書可以留係學校,最多都係MUSIC/ART/PTH/LISTENING等.
其他要做功課&溫書一定唔留得。
轉眼杰杰已上中學?我初上bk時,杰杰還是英俊小baby啊 歲月催人。

杰杰媽媽  BB,個時K2已經個樣俾人話係讀緊小學啦..........個樣係冇變過GA,只係黑左好多.  發表於 12-9-9 00:41
杰杰媽媽  SORRY!請恕我真係唔記得左你係邊個......  發表於 12-9-9 00:40

我買了個Gregory 背囊比佢用,但後來見到好多學長們用一個外型同Gregory 款一樣的袋(k-zone), 價錢$250左右,佢都好鍾意 ,所以買了一個給他作書包!原有的Gregory 已經據為己有