用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想拜讀政府的國民教育科
go

好想拜讀政府的國民教育科

好想拜讀政府的國民教育科,每個人都反對,但我想正真了解過之後再反對,不知道哪裡可以了解到有關這科的內容

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... ment%2005052011.pdf

回覆:好想拜讀政府的國民教育科

其實大家對嗰本指引唔係十分抗拒,大家應該係對嗰本中國模式書十分超反感,我見寫d野都係吹噓好反感,好似作家係共產人員,好似仲排左比d學校,但本野要來做乜?係咪就係教科書就唔知啦!我估本野應該係曾先生時寫架啦,曾生好野!出版派發時間剛剛好!玩梁生玩到盡!

是不是課程指引???

迷你大人 發表於 12-9-4 11:53
好想拜讀政府的國民教育科,每個人都反對,但我想正真了解過之後再反對,不知道哪裡可以了解到有關這科的內 ...

其實有幾多人睇過內容,香港太多政棍,講洗腦,蘋果報日日都洗緊香港人腦,倒不如去反蘋果,對我們下一代更有建設!

MariaTsui 發表於 12-9-4 18:54
是不是課程指引???

剛剛學校家長日校長提及近期既熱門話題- 國民教育科, 校長說其實應該有兩本唔同既手冊, 一本係教育局寫課程指引, 一本係國民教育中心寫的中國國程, 教育局比我地學校係現在網上個份, 但佢對另一本既內容都有所保留. 而校長重申講學校都會抽取部份值得學習地方去教學生, 如國歌, 認識中國歷史..., 至於佢話洗腦問題, 她說現在科技咁發達, 佢唔相信現化人會咁易被人洗腦, 我最buy 佢一句說話是, 我地學校是天主教學校, 如講洗腦, 有些家長唔相信我地天主教, 都會話學校洗腦, 要佢地日日祈禱...., 至於你話支唔支持國教, 我覺得有些東西係要知道要去認識的, 其實反對國教者點解唔可以一齊商討問題呢!

只是我個人見解, 不喜勿插~~

stephanielum 發表於 12-9-5 12:10
剛剛學校家長日校長提及近期既熱門話題- 國民教育科, 校長說其實應該有兩本唔同既手冊, 一本係教育局寫課 ...

呢個校長講得好啱,其實大家睇清楚根本就政治化,香港政棍多的是,選舉前次次都有攪事。亞視段言論唔係錯晒,香港真的有一班「破壞者」,他們的背境大家心知肚明,期望香港人能珍惜!

我唔反對國民教育,  但唔贊成佢成為一科,
因為每一個人愛國定義唔同,
有人愛國而飛黃騰達
亦有人愛國而變成階下囚,
我成日教我個仔唔好講大話
但如果國教成科, 面對國教考試其中一環 情感分
唔講大話係唔可以有高分
正如金日成瓜左, d人民係鏡頭前喊少兩滴眼淚
分分鐘返唔到屋企

tammy0419  我都覺吾洗成科就得  發表於 12-9-6 13:11

回覆:stephanielum 的帖子

真係唔該晒妳澄清,如果咁樣是不是嗰本中國模式其實唔係"school legal book"?,無乜意思?我就係覺得教育局指引同嗰本中國模式書南轅北轍。 我覺得嗰本野好古怪好攪笑,一睇就知唔正常,文字真係玩緊野得好緊要!真係擋笑話聽, 唔怪得昨日CY話根本國民教育參考教材內容未出, 但嗰本野已經出左, 會唔會真係曾先生夾埋個國民教育中心玩cy?時間咁岩等佢百詞莫辨。

GCG 發表於 12-9-5 14:34
真係唔該晒妳澄清,如果咁樣是不是嗰本中國模式其實唔係"school legal book"?,無乜意思?我就係覺得教育局 ...
其實我一個師奶仔邊識咁多野, 我只係將當日家長會收到既訊息話比有興趣知國教是什麼一回事既家長, 希望可以等佢地清楚知道多一點, 可能有些人都未必認同.

msyung 發表於 12-9-5 13:44
呢個校長講得好啱,其實大家睇清楚根本就政治化,香港政棍多的是,選舉前次次都有攪事。亞視段言論唔係錯 ...

我最反感是個班成日在立法會亂掉野, 玩拉布既攪事份子, 都唔明點解現在香港會變成咁樣~~

MariaTsui  AGREE  發表於 12-9-5 17:23

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2428/MNE%20Guide%20(CHI)%20Final%2020120619.pdf

這是課程指引的最後版本.

香港國民教育課程內容分享

可去facebook 這個群眾了解有關國民教育的材料

理性討論可喜呀!!看看美國共和民主兩黨成在野黨時會做什麼?什麼是拉布?為什麼會拉布?當歐豬陷入危機時,當地人反對緊縮,某些人上台了.國民教育要教的是愛國還是愛黨?有那個國家政權沒做錯過?個人認為其中一點要教下一代知道的是為什麼在明朝後西方會全面超過中國,強調一次是全面,原因是什麼?

msyung 發表於 12-9-4 19:18
其實有幾多人睇過內容,香港太多政棍,講洗腦,蘋果報日日都洗緊香港人腦,倒不如去反蘋果,對我們下一代 ...
其實你又有冇睇過內容呢?我睇咗2011 年同2012年兩份課程指引,不如大家分享吓!

LONGANDHONG 其実我一向都支持反対硬推国民教育的、但看看以上的最後version、不知是否修正了、我特別着眼於国情部分、並没有特別「有問題」的地方、但我不知国民教育中心出的一本中国国情指引、又是如何? 可否分享一下意見。 這様多老師都在反対時、一定是有地方我看不清楚。 老師並不是政棍、同選挙没関係。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

msyung 發表於 12-9-5 13:44
呢個校長講得好啱,其實大家睇清楚根本就政治化,香港政棍多的是,選舉前次次都有攪事。亞視段言論唔係錯 ...
msyung,  
呢個根本就係政治任務,幾年前温主席己公開訓示,舊年中聯辦郝鐵川都承認國民教育係洗腦教育,係中共眼中,呢個唔係教育project,維穩project,你睇下 iTextbook 嘅政府 budget 同科 budget 比較一下就知啦。

政棍,工聯會同民建聯最多!

至於亞視,連五毛都唔提啦!

回復 Mighty 的帖子

你係Yahoo 打中國模式就download 到十幾頁, 佢寫D野好攪笑, 如果我係老師都頂唔順笑出來, 由於佢寫D野同本身指引南轅北轍謙無厘頭, 好明顯本書根本唔係講原先制定國民教育, 我得CY返而追究所謂何事, 呢本野肯定一早寫左, 但點解頁頁CY當選後, 突然派呢本野比各學校?

Mighty 發表於 12-9-5 18:12
LONGANDHONG 其実我一向都支持反対硬推国民教育的、但看看以上的最後version、不知是否修正了、我特別着眼 ...

Mighty,

2012年版課程指引其實寫得好漂亮,成 180 多頁,一不留神便被它騙了。你可看一看曾榮光的分析,再對照指引內容吧。曾榮光也有寫2011的分析,不過下面的都是2012年版課程指引而已。

周日話題﹕話你知,指引點解肥佬

http://news.hk.msn.com/sunday/article.aspx?cp-documentid=250626943

曾榮光﹕香港國民教育課程的偏差與扭曲
http://news.sina.com.hk/news/8/1/1/2757958/1.html

曾榮光﹕香港國民教育課程的偏差與扭曲(續)

http://news.sina.com.hk/news/8/1/1/2758936/1.html