用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 簡單的一句早晨
go

簡單的一句早晨

今早正當我拖著阿仔默默地爬著斜坡返學、突然身旁傅來一聲:「Auntie早晨」我回頭一看、一個高年級的姐姐正向我們微笑、然後她継續行又向另一位家長講早晨!
雖然只是簡單的一句早晨,但要向陌生人主動地講出我真是覺得個小朋友好叻、好有禮貌,希望阿仔第日都可以咁有禮貌啦!

Yanamami    發表於 12-9-4 10:24

正係期望都無用、応該身体力行、自己有否SET榜様給小朋友呢? 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我在網上看到一篇文章好有趣, 是譯文。

她說有香港交換生到外國(好似係澳洲)交流時, 被home stay姨姨責駡無禮貌, 因為她回家後沒有打招呼。然後, 香港的交換生返港後憶述, 並說交換生應入鄉隨俗, 入屋叫人, 要打招呼, 外國人連上公車都會跟司機打招呼的。

當時, 我心想: 原來我嫁了一個外國人都不知道。(因為我老公就是會跟小巴司機打招呼, 講唔該的人, 最初我也覺得好別扭)

然後, 過幾天, 又看了另一篇文章, 當然又是譯文(無法, 我英文唔好)。說現今男女其實仍唔平等, 社會上仍然覺得應該是男性支持家中經濟。但無奈現在女性的工作能力又高, 女比男高工資越來越普遍。男性也要負責部份家務。如果男性在家, 不打機, 會為小孩打電話book睇醫生, 教小孩, 帶小孩玩, 就能被封為聖人了。

到此, 我才知道原來我嫁了給一位外國的聖人, 真是身在福中不知福。

我的女兒也如樓主所見的女生, 會跟陌生人友善地打招呼, 是家中c6的功勞, 我自然不敢韜光。如樓主下次再遇見這些好行為, 又想自家小寶寶學習, 請馬上在你家寶寶面前稱讚這個行為, 並說你很欣賞這個行為。如果有朝一日, 小寶寶做了, 也記得馬上稱讚, 並說你很開心他如此做。

小小山  恭喜!  發表於 12-9-10 12:44
ren  你好幸福!  發表於 12-9-7 12:04

回復 little_yolky 的帖子

回復 little_yolky 的帖子

呢啲係基本禮貌,由小朋友細個我就要求小朋友對鄰居,看更及清潔嬸嬸叫早晨及打招呼。當然做家長亦要身體力行。

真係要俾個good 佢.
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~