用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底咩狀況才要讀特殊小學呢?
樓主: psv
go

到底咩狀況才要讀特殊小學呢? [複製鏈接]

不如媽媽試下做影子老師, 跟佢一兩個星期, 可能情況會改善

Capricorn2521,
該機構就係人人都讚嘅協xx!估唔到會遭到如此對待囉!

annaanna,
你講得好啱!呢個世界絕對係有綁住呢樣嘢,我亦同你一樣最擔心阿仔會遭受如此對待!事實上,某人親口話浄係S位都已經存在類似嘅嘢,不過佢哋將"綁住"呢兩個字美化為"攬安全帶",仲要話到你接放學時要預咗會見到佢有傷痕,因為"攬住安全帶"佢會爭扎,實會有損傷!你接唔接受到?聽完已經想喊,佢哋有時可能自己都控制唔到,唔係痴線,點解要好似喺青山咁被人綁住?諗起真係好心痛,又想喊....

回覆:psv 的帖子

我不是想幫特殊學校說什麼,但你自己想想,如果以特殊學校的師生比例,佢哋都要用安全帶來處理小朋友,小朋友的行為是否已對自己或他人做成危險。那麼個小朋友在主流小學,一個老師睇廿幾個,點可能睇到?老師只會打俾家長接小朋友回家。我之前聽過有我們的小朋友在主流學校常打人,最後,老師用很多椅子圍著佢,唔俾佢離開自己的座位。如果你小朋友不斷比人投訴或俾人isolate,你是否接受到?
我不是說你小朋友要讀什麼位,只是想你想深一些。現在你應該盡量幫小朋友改善行為問題(不過我知好難)。

回復 hktkomama 的帖子

改善行為當然重要,但係唔係你話想改就可以改到,如果咁易改到就唔駛要食藥同有特殊學校啦!改善行為係減少唔好嘅行為,但係好似過動嘅表現,小朋友自己都唔想亦未必控制得到,難道因為咁就變成會傷害到人而應份去接受如此對待?從學校或大人角度去做課室管理,為咗維持秩序,咁嘅做法當然覺得無問題,但係試下俾少少同理心去想象一下,如果你係個小朋友,當你返學時俾人用嘢綁住,不論繩、櫈或安全帶都好,你會有咩感覺?你仲會唔會鍾意返學?定係你仲會鍾意d老師?你嘅自尊心如何?對抗性會否更加激烈?小朋友行為控制唔到,但係佢哋都係人,佢哋都有感覺,都有自尊心,唔識正確表達,難道就抵罰到要被人綁住?咁其他會咬人嘅小朋友,唔通我哋又應該搵嘢塞住佢個口?喺父母角度,我想象唔到會有咩人係接受到人哋喺學校入面搵嘢綁住自己嘅仔女囉!總之,針唔拮到肉唔知痛,家長盡努力去改善,但學校唔配合反而要用以暴逆暴嘅手法?個人感覺係,綁住等同虐待,亦只令行為惡化!

回復 pocoyo123 的帖子

其實開學頭一星期,爸爸去左陪佢,有爸爸在場一切正常,只係我地唔O係身邊時變成另一個人﹗

回復 annaanna 的帖子

明白你的憂慮,不過如果評估結果只係話佢智力正常(70以上)係唔會安排到入特殊學校的!如果食左藥都控制唔到,可能係藥物方面的問題,同你個精神科醫生傾下,睇下可唔可以轉藥。
另外,群育學校好似係比一D犯左嚴重過錯的小朋友讀的。如果你想試下特殊學校﹝短暫﹞你可以同學校的駐校心理學家傾下,叫佢Refer你去附近的特殊學校讀最多三個月,睇下有無辦法執到佢D行為問題!﹝因為有好多特殊學校都有幫主流學校做輔導工作的。﹞
你有諗過請影子老師跟下,如果有相熟的影子老師,而你小朋友同樣好似怕爸爸的,都可以一試,影子老師可以慢慢抽離可能會好一點!

縛安全帶?其實有無了解個事情?會唔會係個小朋友唔識坐,容易跌,所以要有安全帶去作保護?嚴重智障學校可能會有最多呢D情況出現。我個小朋友小時S位,依家特殊學校小學,咁多年我未見過有小朋友要縛係張椅到上堂。呢D係真心話,有時唔好比特殊兩個字嚇怕,"特殊"學校不可怕,"特殊"的小朋友更加不可怕!

安全帶呢樣嘢分別係主任同治療師親口同我講,絕對唔係因坐唔穩,而係俾坐唔定嘅用,仲話如果個仔係醒目識解安全帶,咁佢哋就將個扣收埋喺後面,務求個仔走唔到,我自己聽完後都唔敢相信! 其實我唔係怕特殊,只係怕呢d非常手法,仲要理直氣壯咁,好得人驚!問心講,如果你見到你小朋友返學被人綁上安全帶,你會點?

回復 ivybibi 的帖子

thanks~ 我有同學校講想請影子老師,但學校一直都唔比,但冇講原因囉﹗

我聽日都去睇精神科,睇下醫生O係藥果度可以點幫阿仔啦﹗

爸爸好好,每日都有打去學校問下阿仔情況,尋日就好左,佢放學番屋企做功課都好快手呀﹗
‹ 上一主題|下一主題