用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 關於國民教育科
go

關於國民教育科 [複製鏈接]

關於國民教育科,係新生訓練日,校長只輕描淡寫咁話,中國人認識國民教育係應該,咁係咪即係呢間學校會推?

0    0    0    0

以我聽完校長講所理解, 係有德育科的, 但會打散喺其他科度上. 但我又見到的上年時間表上有德育科自己一堂. 因此開始唔明啦!

回覆:關於國民教育科

等派左手冊再睇。我唔反對唱國歌,但如果一d內容,如:對國家有冇認同感和歸屬感,如冇就要自我反省,呢d我就好唔認同。

德育成長, 一向都有...總之暫時押後國民教育...就係好事!

mamatinetine 發表於 12-9-2 22:40
關於國民教育科,係新生訓練日,校長只輕描淡寫咁話,中國人認識國民教育係應該,咁係咪即係呢間學校會推? ...

我個女5年級, 今日係上體育堂時上咗國民教育.... 蘋果日報已經報導咗...都幾嬲....

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120912/18014158

曾聽人講校長是在小一家長會上說不開國教科,死啦現在咁樣,算唔算好恐怖呀?唔知家敎會有冇跟進!

嘩! 攪咩呀

回覆:關於國民教育科

佢唔開,但滲落去,見過校長講到中國人係要認識國家。但我唔見阿囡有呢張工作紙喎

回復 mamatinetine 的帖子

校長其實係迷想攪?

校長其實已講明唔開呢一科.
而工作紙亦只是借剛剛完結的奧運作題材,內容只對是次運動會上的知識作一淺談,不見得有滲透敏感的國教成份. 與一貫德育成長課作風一致.
所以,當時我收到我小朋友的這一張工作紙,也不覺有問題. 直至看見報章報導,以及BK的POST,才細意一看工作紙頂頭上的HEADING!
問題就是"國教"字眼了! 我的立場也不見得要"起用"這個字眼. 內容既不是國教,那為何要增加這個字眼呢? 不過,我也不覺得學校此舉是"小動作". 反而看似是人為的錯誤或小看"國教科"/"國教"這個字眼的影響...
相信我們的學校吧. 有問題我覺得可以直接向學校反映,我想我們的學校是願意聆聽的. 密切留意學校來日的回應吧. 作為一所負責任的學校,我相信我們會收到一些正面的解釋/回應. 大家互相守望的我們的學校,我們的香港!

回復 ckyc403 的帖子

非常同意,唔好為了近日呢個敏感的"國教"字眼,而忽略內容

回復 kittypo 的帖子

咁學校有沒有動用那53萬開辦國民教育科的費用,希望冇啦,但如果有,又點解說沒有開科呢?所以關鍵是那筆錢,講都冇用。
‹ 上一主題|下一主題