用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長在褓姆車安全上有say啦! 請大家記得通知其他家長! ...
樓主: gloriasmum
go

家長在褓姆車安全上有say啦! 請大家記得通知其他家長!

希望可以下個年度快d解決d個問題

現有哪一間的學校校巴有這現象?

現在有很多學校都有同樣情況, 越出名, 學生越多的, 便越嚴重, 只是好多時中途站的家長根本不知道校巴的真實情形, 小朋友有幾危險.  但呢個問題已經好耐而且變得十分嚴重, 經常有新聞, 只是無人做嘢.  

如果我哋家長再唔出多啲聲, 迫運輸署同營運商正視問題, 最後小朋友就會好大件事!  其實諗都諗到咁塞小朋友係好危險, 好無良心 !!

aloha_yan 發表於 12-9-28 11:27
超載, 你地唔會覺得有問題嗎?
因為拍無校車坐, 可以唔理自己小朋友的安全嗎? ...
你講得好啱! 點解會怕無車坐而唔出聲呢?  如果小朋友出咗事, 就真係呢世都唔使坐嘞.

認同aloha_yan,無校車坐可以安排

小朋友既命同安全最緊要!

如果4個小朋友塞入兩座位,一撞,命仔都無埋

做家長不要本末倒置...有唔妥,要反映!

gloriasmum 做得好好!

我也會留意

我阿女架保姆車都冇安全帶, 我都覺得好唔安全, 但可以點..... ??

是啊, 無可能因為怕無校車坐, 唔出聲!!

校車的運作完全關係自己小朋友的安全,大家多啲傾吓,交流吓啦! 我哋知多啲先可以幫到仔女!

所以有任何校車的最新消息,都請各位家長分享吓啦!