用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路?
go

是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路?

我是一位3歲自閉兒的母親,最近因為面對同老公的關係,自己的病及照顧女兒的壓力而見社工,
社工問我是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路, (我差不多將我可以用的金錢及時間花在女兒身上,但令自己很辛苦),
我說是我選擇帶女兒來這世界, 我有責任好好養育她,你們有沒有想過這問題,可否分享一下?

因為佢係我個仔。

autunmbb  一樣,因為個仔係我生架~~  發表於 12-8-31 23:55

回答這問題令我想起一首歌:「世上只有媽媽好,有媽的孩子像個寶。」

因為我無得選擇.......一定要行這條艱苦的路
是我帶他來這世界,十月懷胎,但他有了問題有得選擇嗎?
所以我有責任行呢條路,但願將來仔仔可以好好照顧自己
我感恩係呢條路我先生都願意一齊行
懷孕初期嘔到水飲唔到又食唔到0野,嘔到脫水住兩天醫院
由懷孕到仔仔出世,我都有寫日記載0左懷孕經歷,仔仔一切
但自從得知仔仔問題後,巳沒有再寫下去
有次我看番這本日記,流淚了
記載了很多快樂,充滿喜悅,對仔仔期望回憶

我都係!!在十月懷胎時都對仔仔充滿祈望, 但係得知佢有事時我真係好唔開心,
不過是我們帶領佢來這個地方,所以要有責任去接受佢,愛護佢,
因為佢自己都唔想唔, 我會盡力比多一些快樂佢, 希望佢多一點笑容

醒目開學勳章

有時想放棄 但又不甘心
有時好氣餒 但又放不低

因為愛 這個動力 所以硬著頭皮行下去

因為佢地緊要過自己條命囉

回覆:是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路?

因為他比任何事(包括自己)更重要..
因為他叫我最快樂也叫我最心痛..
他叫我最渴望卻也叫我猜不中
因為他是由我帶來的..

回復 YingMa_1 的帖子

多謝大家的分享, 其實你們都是好媽媽
繼續努力!

一條好好的問題,令我們抱着不回頭,義無反顧的走這條路!
yingma,要找同路人支持自己啊!  

大家都要努力...共勉之.....我們前面的路還有好多....好遠......我們的小朋友是否能夠撥開雲霧見青天......必須得到我們的支持....

回覆:是甚麼原因令你們努力走這條艱苦的路

我偶像話:“結果只是結果而已,過程開心就好!“

M@ggie :-D

回覆:YingMa_1 的帖子

因為我愛佢,亦不會因他有缺陷而離棄佢!

既然我們決定讓小朋友來到世上...我們就必須堅持...努力.....呢幾晚...我都冇咩點訓....個人好浮.......好倦....仔仔....今天第一日..正式返 .K1..都唔知會點...我太太還要承受其他家長..的眼光

引用:+本帖最後由+apple~y+於+12-8-31+14:32+編

原帖由 apple~y 於 12-08-31 發表

因為我無得選擇.......一定要行這條艱苦的路
我懷孕初期都係飲水都嘔,跟本食唔到嘢,慘過大病,瞓足成個月床。

因為佢係我個仔,係我帶佢嚟呢個世界,佢冇得選擇,出咗事,我唔想,佢更加無辜!

幸運屋企每個人都好支持我同老公,加上主引領,一切進些中。

回復 YingMa_1 的帖子

因為他是没選擇的, 系我選擇了他

引用:既然我們決定讓小朋友來到世上...我們就必

原帖由 Samnor 於 12-09-03 發表
既然我們決定讓小朋友來到世上...我們就必須堅持...努力.....呢幾晚...我都冇咩點訓....個人好浮.......好 ...
其他家長既目光一d都唔好受..呢3日我都無望過人地..但知道其他家長心入面都會有好多對我仔仔的問號

醒目開學勳章

yuki8484 發表於 12-9-3 17:23
其他家長既目光一d都唔好受..呢3日我都無望過人地..但知道其他家長心入面都會有好多對我仔仔的問號:igiveup ...

以前, 我都試過  n1時我個仔有時會大叫...... 有個小朋友既媽媽走過嚟 好大聲咁問我個仔: 重乜大叫 你要講 唔可以大叫. 我心諗 你自己都好大聲講嘢啦..... 駛唔駛咁大聲講嘢? ....本來就無人理我個仔叫.. 因為老師都未出聲...但呢個媽媽咁大聲同我仔講嘢...就搞到全世界都望住我同個仔.... 最後我都無理佢......無應佢

我以前都會答下人點解個仔會咁...後來發現..有啲人根本處心不良..想你"監介"..乘機話你唔識教仔