用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生零用錢
樓主: Joe媽媽
go

初中生零用錢   [複製鏈接]

回復 celiamum 的帖子

我位公主...昨晚仲同我講....搵到間有$11盒 "X"燒飯+$2 有枝冰紅茶...唔知會唔會食壞人呢!!

orangebb  太平真係要小心, 始終燈油火臘都要錢, 仲有生豬肉都要錢, 最怕係好似大6咁呀........  發表於 12-9-19 15:50
杰杰媽媽  有 d 驚喎  發表於 12-9-19 13:49

回復 celiamum 的帖子

我個死佬話...果度係舊區...又多老人家....街坊生意...唔出奇wor..

好驚$40唔夠阿仔食,點知佢話搵到一間$18蚊牛腩面。。

jytse 發表於 12-9-19 23:58
一碗牛腩面, 唔飽 wor. 我仔食量要食2碗 + 凍飲. 中午佢食好鬼多野, 但好鬼死瘦, 同埋高到條"柴"gum.  

係呀, 而家食個似樣Dlunch有時起碼都要廿幾三十蚊, 我都驚阿仔唔夠食, 而家重驚佢唔捨得食, 因為知佢想慳錢買嘢.....昨天問佢食咗什麼, 佢話在學校Canteen買咗三文治, $9....我話你千祈唔好\慳錢食咁少, 佢話"我夠飽就得啦".

celiamum  我位小姐昨晚同我講係學校小食部買個$8手卷..好味..不過唔夠飽..要食多個..  發表於 12-9-20 13:34

Meikin 發表於 12-9-20 13:07
係呀, 而家食個似樣Dlunch有時起碼都要廿幾三十蚊, 我都驚阿仔唔夠食, 而家重驚佢唔捨得食, 因為想佢想慳錢 ...

我地係學校訂飯 (HK$17.00), 所以唔擔心佢唔夠飽.

回復 hw1115 的帖子

佢哋中一規定要訂飯盒, 中二起才可以外出食lunch, 但聽阿仔講, 佢哋全級都好似冇人訂飯or帶飯, 基本上開學至今我連訂飯表都未見過, 唔知係沒有派or已經俾阿仔偷偷地丟咗?

hw1115  我地 S1- .6 都要訂飯.  發表於 12-9-20 15:03

回復 Joe媽媽 的帖子

我仔中午食吾算多,夜晚食好多,三碗飯。而家都係好瘦。

Meikin  唔洗擔心, 肥瘦是因人而異, 有些人食極都唔肥, 有些人則食好少都肥; 只要阿仔健康就OK.  發表於 12-9-21 09:10

阿仔昨天放學後好開心咁同我講佢已經儲咗200元, 打算買notebook or wifi播放器, 又話有同學都儲緊錢買700多元的菲林相機.....講到興致勃勃.

Then, 我問佢你今日食lunch食咗什麼?佢就支吾以對..."食咗個飽...重買咗D野飲...總之夠飽架啦!"  我都沒再問落去咯.

雪文 發表於 12-9-10 10:19
我係20元一星期, 80元一個月.

八逹通另入車費,

我都係25元一個月,放假照比。
另早餐,小食,車錢,文具全部我比。我仔25分鍾可以到校,只是搭二個地鉄站。
午餐學校訂飯.
另默書90元以上有一元賞,每次計。
佢話少,同我講佢價。

一星期入八達通$100車錢
每日$10買小食
學校訂飯

回復 Meikin 的帖子

所以你比咁多錢佢都煩.

我而家比$40日,仲擔心唔夠。點知阿仔話學生餐都只係大約$30左右,吉野家$29一個學生午餐,好味兼食唔晒。剩餘就儲起。

阿仔昨晚同我講好後悔問咗佢個best friend有幾多零用錢, 話人哋扣除食飯後一日可以儲$100, 我話阿媽中學時都冇零用錢, 都未講完, 佢就話"而家時代唔同啦!"    

Meikin 發表於 12-9-28 13:08
阿仔昨晚同我講好後悔問咗佢個best friend有幾多零用錢, 話人哋扣除食飯後一日可以儲$100, 我話阿媽中學時 ...

您問吓佢個best friend 係咪富二代呀 ?

Meikin 發表於 12-9-28 13:08
阿仔昨晚同我講好後悔問咗佢個best friend有幾多零用錢, 話人哋扣除食飯後一日可以儲$100, 我話阿媽中學時 ...
唔出奇, 我仔同學有都有 $3000/月, 所以成日做大佬, 放學請同學食野, 中間包括埋 "交際費", 雖然唔係富二代, 不過係原居民  

回復 hw1115 的帖子

應該唔係富二代, 估計都是中產, 可能父母每月俾佢一個總數全包, 我都唔清楚, 有時再追問阿仔佢就收口唔講咁多俾我聽, 我只知道佢個best friend上個term (即中一下學期) 成日欠我阿仔錢, 追到放暑假前先還清, 好似話佢都好大洗.

回復 Joe媽媽 的帖子

唉, 而家這一代物資充裕, 不知是禍是褔.
上星期阿仔話佢同學已經換咗部iPhone 5手機了...........

heiB  我都登你担心,始終同學的影响力好大.  發表於 12-9-28 15:36

回復 heiB 的帖子

我都有擔心同輩的影響力, 所以升中後一直很留意他結識的同學, 了解他們這一代的思法的同時, 也在適當時候加以斗正.

無辦法啦, 學校是社會的縮影, 這不只是中學的問題, 即使是小學時他身邊也有為數不少的同學有較多的零用錢或用很貴的手提電話, 將來他出來做事, 身邊的人情況也一樣, 所以避無可避, 做好自身最實際, 我唯有自小向他灌輸我認為正確的想法和原則, 當然自己也要以身作則:
- 有需要才買, 也不會買太貴的東西
- 手機(或其他東西)用到壞才換, 不追款, 不追名牌
- 買得起不一定要買, 不買不代表買唔起
- 想買東西, 若不夠錢, 不要借, 自己儲夠錢才買; 即使簽卡, 簽得也要預每用夠錢還
- 阿媽只會給佢"足夠", 不會"過多", 這是愛佢為佢好, 給"過多"只會害咗佢.......
  (我有時都要好忍手及忍心唔買野俾佢)

暫時阿仔重好乖, 反而我擔心細仔, 佢天生追求唯美, 大花筒, 我擔心第日碌爆卡嗰個係佢.

‹ 上一主題|下一主題