用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生零用錢
樓主: Joe媽媽
go

初中生零用錢   [複製鏈接]

回復 Connielai 的帖子

個個都咁LIKE壽司,我仔日日食都唔厭

回復 chiu0128mama 的帖子

以我所知呢2星期我仔都放日日放學都買12件SHUSHI, @4.5=$54。佢昨天返左來又出去剪髮, 返屋企又見佢食豪大大, 問佢夠吾夠$用佢又話夠, 你地既仔女係吾係成日食野?

kilykilyk  發育時期大食係正常,我想呀囝食多啲都無  發表於 12-9-13 12:53
orangebb  小朋友當大, 係大食少少架!  發表於 12-9-12 16:56

回復 Connielai 的帖子

佢都算鍾意食嘢,但只限我付款,假如自己付款只會吃三文治/魚旦之類, 你仔是高中生?

kilykilyk 發表於 12-9-11 02:13
小朋友要食真係唔好慳,發育時期特別食得多,我不知幾想我囝食多啲,

一星期5日$300,即係一日$60,午餐$3x+下 ...
要總結一下, 我估最重要係睇地區食物價格 + 小朋友自已之食量. 我亞仔本星期開始:
1) 車費: $5/日.
2) 早餐: 我包, 通常三文治 + 奶. 唔比出街食. 有時肯唔食.  
3) 午餐(1點左右): 學校訂飯盒: $16/日(我包, 而且學校一定要你訂, 除非你自己帶飯盒), 但勁難食到無人有, "X利", 無得出街食, 無外賣, 無得代熱"飯盒", 所以想自已帶飯都不成. "補習哥哥讀中學時都食過, 都係話難食到死, 但係都要食, 唔係會肚餓)
4) 小息(2點左右): 糯米雞/ low 面 + 汽水/ 檸檬茶: $15 (因飯盒細份, 又難食, 跟本吃不飽), 唔食無力行翻屋企wor!
5) 放學(5點左右): 屋企自己煮烏冬, 公仔面, 蛋糕 + 水.
6) 零用: $10/日.
7) 晚飯: (8點左右): 屋企食 或 另計.
*** 亞仔話, 以上已經係"慳"住駛到不得了. 放學跟同學去 social 錢都無, 慳到無朋友...  
End up: $30/day x 5 days = $150/week x 4 weeks = $600/ month.

PS: 你地仔女學校有無得幫同學們"翻熱"飯盒? 亞仔話D飯盒真係唔係人食 wor, 自己帶飯好過, 但7點多出門口, 1點才 lunch, 凍晒 lar, 又點食呀? 食 all 睇醫生咪重貴/ 重死?

Joe媽媽 發表於 12-9-13 12:22
要總結一下, 我估最重要係睇地區食物價格 + 小朋友自已之食量. 我亞仔本星期開始:
1) 車費: $5/日.
2) 早 ...

仲要睇埋小朋友鐘意食邊類,如果鐘意食SHUSHI,仲要大食同經常食,一日$60都唔夠兩餐..

kilykilyk 發表於 12-9-13 12:30
仲要睇埋小朋友鐘意食乜嘢,如果鐘意食SHUSHI,仲要大食同經常食,一日$60都唔夠兩餐
...
我明白, 城市人生活, 我都做過小朋友, 係就係酒肉朋友, 但我地E+身邊個D老同學/ 老朋友, 咪又係由酒肉朋友開始!

人地放學去食野, 叫你10次, 你10次都唔去, 第11次人地就唔叫你啦, 埋唔到堆點生存, 校園生活又點會開心.

大人就辦公室政治, 小朋友就校園政治, 埋到D叻人堆成績就會自然升 level, 相反就會跌, 所以交友都要小心. 心得就全教了他, 但都要睇佢本身之性格 + 埋佢自己做化...   

亞仔話: 可以再商討, 解決到既問題就唔係問題,  唔會"罷課", 唔會"絕食" , 放心, 放心

kilykilyk  你囝囝都好生性,有傾有講,擔心小很多  發表於 12-9-13 13:22

回復 Joe媽媽 的帖子

你講得岩架 ! 要預鬆少少比佢地交際費架, 有時放學去食個包, 食串燒賣都無錢, 唔好話十次, 第3次都唔會再預你.........

有呀, 亞仔學校中1-4要留校午膳,校內有環保廚房,回校後把飯盒放底廚房,家長義工就會幫佢哋放入雪櫃,午飯時番熱後用保溫袋蓋住送上課室, 熱騰騰的. 不過要早一晚留餸菜,飯就早上煮.
PS : 真的很多謝家長義工們!

回復 eling_yeung 的帖子

車錢!用八達通,但為免兒子擅自用來買0野食或遊戲卡,我買了閱讀器來check

回復 chiu0128mama 的帖子

我仔讀F.4, 佢食乜野都係用自己$買, 所以我怕佢吾夠$用。

我仔學校都吾可以叮飯, 中1-中2要留校食, 又係難食到不得了。

chiu0128mama 發表於 12-9-13 15:06

有呀, 亞仔學校中1-4要留校午膳,校內有環保廚房,回校後把飯盒放底廚房,家長義工就會 ...
其實最好係gum, 又唔比人出去, 又唔幫人"叮"飯盒, 保溫飯盒又保唔到gum長時間. 學校飯盒又唔知點解gum難食!

我個小朋友係學校飯堂食左一個星期,前兩日已經開始投訴勁難食。
但係訂左飯要吃埋佢,叫佢堅持多兩個星期唯有出街食。

jytse 發表於 12-9-14 23:52
我個小朋友係學校飯堂食左一個星期,前兩日已經開始投訴勁難食。
但係訂左飯要吃埋佢,叫佢堅持多兩個星期 ...
有得出去食都好, 問題係"無" no choice!

各位:

我在九月幫女兒訂飯盒,又未有星期六課堂要回校,一個月給HK$1000作零用錢,大多作八逹通車費之用。買下小食也可以。

因她告訴其飯餐不好食,下個月讓她出去買回校食或在外吃午飯,費用比校飯盒貴,預HK$35一餐,(學校連F.1也可以選擇出外吃飯)加埋每日HK$25車費,星期六又開始回校上外語,我要加零用錢為HK$1500,比多少少,預有時會買文具或放學後肚餓食下東西。

我係一路手鬆比錢佢, 一路教佢慳住洗.

中學生social 小不免, 佢知d錢係比佢壓袋的.

回復 QQee 的帖子

我都同你咁諗 !  主要都係比佢壓下袋, 亦都想訓練佢判斷, 乜係應該洗, 乜係唔應該, 覺得比多咗錢佢, 佢反而買野之前深思咗 !  我而家係一畢過每星期比400, 包飯錢, 小息/放學小吃, 車錢, 文具........

而家手鬆咗, 佢比以前節儉咗, 反而無再nur 我買野, 試過有幾次佢問我意見, 我話錢係你嘅, 你自己揸主意, 係咪真係有需要........反而咁做, 佢真係會諗, 比以前買少咗好多無謂野, 有淨佢會儲起, 有時甚至會話請我食野, 都幾好笑架, 心都甜哂 !

Meikin  係呀, 當d錢入咗佢哋個袋, 叫佢攞番出來買嘢, 佢哋會諗過先; 如果由阿媽俾錢買, 佢哋沒考慮咁多.  發表於 12-9-18 13:09

我仔好好笑..
開學時一齊傾, 話我一個月比$200 佢, 早午餐我包.  零食玩具漫畫書佢自費.
好合理呀 !

但, 一齊去百住買野.佢要買薯片, 我都叫佢比返錢我.  佢昨晚話D 同學家長包零食. 叫我唔好咁孤寒
原來小朋友之間都會傾零用錢問題.

orangebb  係呀係呀, 除咗零用, 仲會傾有幾多儲蓄架 !  仲有阿媽幾多歲都會傾架........  發表於 12-9-18 13:39

本來想叫阿仔一星期2日帶飯, 但鑑於佢根本沒有同學帶飯, 免得佢embarass, 都係俾錢佢出去食, 一週$210 ($180飯錢+$30零用), 車費/文具我包.  

開咗學兩個禮拜, so far so good, 重有餘錢, 而家D錢入咗佢個袋, 佢買東西會諗過度過, 有需要才買; 今日食豪咗, 之後幾日就經濟D....佢㗎表現出乎我意料, 我當初重擔心佢唔夠錢用添.

orangebb  我女兒都係呀, 雖然表面上每星期比400佢好似好多, 但係"真實"嚟講, 而家用錢反而少咗架, 佢真係會算住用架 !  發表於 12-9-18 13:37

我個女今年升中一...可以同同學出去食飯...每星期$200 for lunch / 小食 / 放學買零食...(八達通車費、文具..我負責)
早兩日(星期日晚)...當我比$200.00 佢時...個女同我講...其實都唔使比咁我啦...$100 夠啦,,, 每日都係用$18 食lunch (車仔麵).... 幾感動呀....
但我同佢講...咁我比$150.00 妳啦....唔使幫媽咪慳呢D$$....或貪平...又食唔飽呀....食飯呢D$$係唔慳得ga...

Meikin  係呀, 我而家反而驚佢為咗save money, 午餐吃唔飯, 所以得閒都問吓佢lunch食咗什麼.  發表於 12-9-19 10:50
orangebb  嘩, 好乖呀 ! 係呀, 真係唔好太慳呀, 要食有營養野, 當大呀......  發表於 12-9-18 14:54
‹ 上一主題|下一主題