用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入 ...
樓主: 濼晴
go

‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請  

回覆:‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請

But it is very expensive $5535 per month x 11

回復 大白豬 的帖子

唔該晒你, 謝謝你的意見, 好有幫助, 不過我聽上面位姊妹Eytc

講話PN未洗分英粵或英普, 話全部係三文兩語, 要到升K1分班時先再考試, 係咪呀?? 請問你bb讀緊K?? 請問你係咪由Pn直上K1?? 咁到K1完時要再考分班試?? 係咪即係咁呢??

因我諗住遲多一年等佢兩歲多d先教佢PTH, 依家教咁多語言, 我怕佢會confused, 所以暫時只學英文和廣東話, 如果到讀完K1, 到分班時先再考分班試, 到時可能已教了少少PTH, 唔知咁樣可唔可行

Eytc 發表於 12-9-5 21:50
應該係:
1. 交出世紙同回郵信封 - 要排隊 (因為申請表有限, 不過其實學校上年話有多過三千張form, 所以應 ...

非常謝謝你回答, 咁即係考pn時可以揀英文或廣東話或PTH一種語言就得, 是嗎?? 請問洗唔洗in家長??如要, 咁如果揀英文in, 家長係咪都要in英文架??Many thanks

我仔可能到 in pn 都未識講野, 係咪入到 st.cat 的機會超低?

Mycascades 發表於 12-9-6 11:42
But it is very expensive $5535 per month x 11

係咪未包茶點和雜費??知唔知茶點和雜費幾多錢呢??

回復 cloudwingwing 的帖子

唔好諗咁多, try our best la!  + oil!!

回復 chopin999 的帖子

我小朋友讀pn班.

回復 kwokbobo 的帖子

can only choose either Eng or Cantonese for interview language.
only interview children.

我小朋友讀緊pn.
pn 沒有分英普/英粵, 每天有3個(中文,英文和普通話)老師係課室和小朋友上堂. 學校話pn差不多學期尾會問家長意願, 如果想升英普k1, 就要做assessment.

大白豬 發表於 12-9-6 14:09

can only choose either Eng or Cantonese for interview language.

非常謝謝你的分享~~

大白豬 發表於 12-9-6 14:15

我小朋友讀緊pn.

唔該晒你呀, 我之前一頭霧水, 依家明白多了點, 非常謝謝你的分享

想再多問, pn應該去那一間取form呢??

大白豬  上年去紅磡campus. 今年留意website公佈。  發表於 12-9-6 18:12

回覆:kwokbobo 的帖子

重申PN無英普or英粵班。黎緊十一月左右PN家長會收到學校關於升K1資料,到時家長會揀英普or英粵。揀英普班嘅小朋友要通過評估 :)

回覆:kwokbobo 的帖子

不用客氣!interview 無PTH, 只有英or粵兩種語言。正如其他家長所言,最重要係小朋友feel comfortable with which language, I don't think the "language choice" will have a weight :)

回覆:‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請

咁如果10/9公報報名方法,過往係隔幾多日要排隊drop低信封? 還是同一日即10/9要去排埋隊呢?如果係我要請定10/9假!

引用:重申PN無英普or英粵班。黎緊十一月左右PN家

原帖由 Eytc 於 12-09-06 發表
重申PN無英普or英粵班。黎緊十一月左右PN家長會收到學校關於升K1資料,到時家長會揀英普or英粵。揀英普班嘅 ...
Thx~

收信叫in時先再算,懶惰的媽媽~

引用:咁如果10/9公報報名方法,過往係隔幾多日要

原帖由 crystal894 於 12-09-07 發表
咁如果10/9公報報名方法,過往係隔幾多日要排隊drop低信封? 還是同一日即10/9要去排埋隊呢?如果係我要請 ...
另外,我都想問要好早好早排隊係拎form or 交form 時才要?

大家點解唔等九月十日公佈報名詳情先再問呢

大家點解唔等九月十日公佈報名詳情先再問呢

回復 Vlone778 的帖子

因想有準備先...