用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入 ...
樓主: 濼晴
go

‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請   [複製鏈接]

以往k1係可以郵寄或親身drop box (羅福校舍), n1就只可以drop box (hh校舍). 學校之後寄返份form俾係, form上已有小朋友個名.

麻煩st cath都唔係最麻煩, 有d school係download份form,但要係指定一日或二日親身去交. 有間要去簡介會, 係會上攞某d 交件, 之後再要指定二日內交form. 有一間要親身攞或指定一個上午要download form,要download時入咗小朋友個名, 而果日永遠係kln tong 2間top school interview日子.  各施各法, 都係想篩走d縑煩既人.  

st cath係hit school之一, 真係有機會會無form攞, 所以大家有心想報就預備定d文件, 星期一務必寄出或親身drop box. 我記得係:

1 回郵信封, 唔記得係咪2個, 總之預多幾個, 尺寸以往4.5 x 9.5吋, 唔係一般4.5 x 9吋, 請留意, stamp好似其中有個request係$2.2
2 出世紙copy
3 針紙copy (我唔sure要唔要)
4 支票
5 相
6 另外, 預備個大d信封或公文袋, 入上面d交件
7.呢點係講k1, n1唔記得. 諗定報咩class同用咩language報, 交文件時要注明考英普定英粵,用cantonese or english. 如果考英普, 注意係要考埋普通話(一定).

以往係星期五(今年即9/8), 如果有小朋友係st cath讀緊, 就會收到notice有關詳情, 到時有d人可能會上bk報料, 大家可以再留意下bk, 會快過9/10上website睇.  

回覆:‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請

不覺麻煩,但這幾個月要報多間,間間交表方式時間不一,你自然會頭痕。
我兩年前申請k1時是不用排隊的,羅福道門口有信箱。另外信封爭半吋沒問題的,不用花時間找,記得很多家長買不到那尺吋。

上年交表前一日下午三四點已經有人開始排隊,學校準時9點開門交表,基本上千幾二千人既人龍一個鐘內已可消化哂,因為只係需要將準備好既公文袋(內附學校要求所需文件)放入膠箱就走得,早上7點後開始好多人排隊,條隊一下子連天穚都企唔哂,最高峰人龍好似排到半島豪庭,後來都知有些家長到中午都仲可交表,好似話到第二日中午就停止收表,傳聞話放滿校方準備好既膠箱就停止收表,所以冇人知實際係幾時滿,咁當然越早交越好,希望幫到你地啦,加油

謝謝各媽媽意見,我囡11/2011細b,入下年N機會大嗎?
細b幾時會interview?

回覆:‎2013至2014年度--- 國際英文幼稚園 (St Catherine) 入學申請

回覆:cycream 的帖子

用咁獨特嘅方式去篩走d嫌麻煩嘅家長?有趣!
但「一個願打,一個願挨」!加油,家長們!!

回覆:kbac 的帖子

應該係:
1. 交出世紙同回郵信封 - 要排隊 (因為申請表有限, 不過其實學校上年話有多過三千張form, 所以應該足夠);
2. 之後學校就會郵寄張申請表伸家長 - 唔駛排隊;
3. 以郵寄方法交form - 唔駛排隊

呢個係上年嘅安排,今年可能會唔同,所以都係留意10號website嘅information!  :)

回覆:chopin999 的帖子

St Cat 應該只accept 8月31日前出生嘅小朋友...

ynit 發表於 12-9-5 18:22
上年交表前一日下午三四點已經有人開始排隊,學校準時9點開門交表,基本上千幾二千人既人龍一個鐘內已可消 ...

咁即係拎表要排一次, 交表又要排一次?

回覆:Kawaiibaby0624 的帖子

上年以Group interview 形式,一班六個小朋友,好似上playgroup 咁,兩位老師 (一個帶唱歌講故事;一個坐喺一旁observe)。Interview 可選英語or粵語 (在application form上表明)。Interview期間小朋友坐於前排凳,家長坐喺後排(老師講明唔准提水), 內容大概係逐個小朋友攞物件俾老師、story time (小朋友幫手turn the page)、跟老師做動作、最後跟老師唱歌、臨走派餅餅...
通常大部份小朋友都做唔哂所有指令, 所以唔知學校評分標準...

Anyway, 呢個係上年嘅格式,可能今年會變都不定... :) Good luck!!

咁我想請問, 我想幫bb揀英普班, 不過聽說, 如果揀英普班一定要考埋普通話, 我bb都識聽英文和廣東話, 但唔識聽PTH, 咁係咁一定入唔到英普班呢??如果揀英普班, 考英文識聽但PTH唔識會唔會比番佢入英粵班??還是我一開始就唔好揀英普班??其實我都唔明, 要bb入學前咩都要識聽先比佢入, 咁洗乜仲要番學??就係唔識致去學架麻, 有無人有經驗可分享??

Hthanks your sharing

引用:St+Cat+應該只accept+8月31日前出生嘅小朋

原帖由 Eytc 於 12-09-05 發表
St Cat 應該只accept 8月31日前出生嘅小朋友...
yep

回覆:kwokbobo 的帖子

PN 未分英普or英粵,全部兩文三語。到K1先會分。K1分班前要通過普通話評估先可以讀英普班。

大白豬,thx for yr reply^^

我想問下各位家長, 如果我想報PN班, interview其實選擇用英文或廣東話好呢??

邊種對答好咪用邊種

回復 dormar 的帖子

最重要你小朋友聽得明那種語言, 因為要聽指令做動作.(e.g. 將狗狗放在桌子上)
由小到大我用廣東話同囡囡溝通, 所以我選擇用廣東話interview.

回復 kwokbobo 的帖子

如果你的小朋友唔識聽/講普通話, 我勸你都係唔好選擇英普班, st cat k1好多人報, 我相信很小機會英普唔收但俾英粵offer你. st cat pn可以直升k1, 今年st cat pn應該有3百幾4百人, 我相信很多家長都會選擇英普班. 當然我唔知道學校會預留幾多英普班學位俾pn學生, 幾多給外來小朋友. 但我想講英普班競爭激烈, 你小朋友唔識普通話而你又好想入讀st cat的話就唔好博啦.

以上純粹個人意見.

回復 大白豬 的帖子

你小朋友讀ST CATH K幾??
‹ 上一主題|下一主題