用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們的PN 班也是這樣哭法嗎 ?
go

你們的PN 班也是這樣哭法嗎 ? [複製鏈接]

2    0    0    0

係,我個女哭左兩個月。

醒目開學勳章 貢獻勳章

大仔嗰班,要到開學家兩個月左右,先無人返學喊呀!
你可以問問老師小朋友進展,應該越喊越少,同埋慢慢少d人喊
其實好多小朋友受人影響,見人喊時,自己又喊埋一份,放心啦,好快唔喊架喇!其實會唔會你唔陪佢車好d呢?佢唔捨得你而喊,咁响校車咗夠喇,返到學校咪唔喊囉!
恐龍家

回覆:你們的PN 班也是這樣哭法嗎

我個女嗰間除咗一兩個個別喊咗三、五日,其他大部分第一日 wei wei 口,跟住無喊過。一小部分第一日都完全唔喊 (包括小女,因為慣性俾亞媽掉低)

回覆:ting-ma 的帖子

我女女學校校長教早點比佢地習慣自己入學校,不要難氐難離,忍心1丶2日,佢地自然知道要自己返學。回家後多D講正面既嘢,就算喊都讃佢"你好叻噃,今日冇哭咁多噃....." 希望幫到你啦!

其實喊真係好平常既事, 有d初初返學個時喊, 有d就返學中期先黎喊
如果你問老師呢, 佢地多數都係答你: 媽媽, 放心啦, 你走左小朋友就無喊嫁啦....做家長既, 其實都無咩計, 唯有真係忍心d, 話走就走, 唔好難捨難離, 過一排小朋友知道返學係必須既時候, 自然就唔會喊嫁啦~~

AL1987  Should be   發表於 12-8-31 11:54
AL1987  Agree   發表於 12-8-31 10:50

我個囡都是返左兩個星期學了, 日日在返學途中已經叫要走, 唔想返, 晚上就會札醒, 叫要走....好缺乏安全感ar,  要我抱住來行來行去, 先肯訓返...我都唔知要維持幾耐, 佢先唔哭...

AL1987  My girl even doesn't want to wear the school uniform tim :(  發表於 12-8-31 11:53

回復 mimi_bbcat 的帖子

我都囡都試過, 最後我說你穿左衫先, 我先比奶你, 佢最後都肯穿了.

其實好睇小朋友性格,我個女就由day 1返PN都從來無喊過,只係試過因為放學玩到唔肯走而哭叫唔返屋企。當然亦有同班同學喊唔停的。

我個囡都仲喊緊, 但喊少左DD咁多.
唯有等佢自己慢慢適應啦.

回覆:你們的PN 班也是這樣哭法嗎 ?

各位媽媽還是忍心點吧!如果你難捨難離,你個小朋友就哭半個鐘。如果你忍心點,小朋友就哭5分鐘。還是等回到家或晩上才慢慢安慰吧!你的忍心才是幫小朋友學習自己走出去。

My girl cried 15 min 1st day and 5 min 2nd day, then she is smiling to go to school everyday now ^^

我個囡都返咗3個星期學(有一個星期病咗冇返),而家返學仲有喊,但一日比一日少,由一早起床開始喊唔肯換衫,到只係去到學校門口喊,亦肯拖住老師手行入課室,都算有進步喇。我都覚得要狠心D,同佢講多D返學嘅開心嘢都有幫助嘅。

回復 ting-ma 的帖子

小朋友好叻既要相信佢地
好快就會無事嫁啦
放心啦~~
加油呀媽媽~~

‹ 上一主題|下一主題