用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學2樣樂器會唔會太多
樓主: sumyau1012
go

學2樣樂器會唔會太多 [複製鏈接]

我自己聽到女女講最鐘意揚琴,真係好想搵資料支持佢開始,但又好怕咁短時間開始2樣樂器,難以安排時間練,再加上剛升小一,功課的轉變。都唔知點好

有無得在學校學?
for every one criticism, three positives must be given.

還是那一句.....安排在你、如何讓囡囡養成習慣才是重點!
習慣一旦養成、而孩子又覺得有滿足感!處理上就會容易一點。
甚麼遲甚麼早反而在你的要求而己。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:sumyau1012 的帖子

其實我係過來人,可以話你知,如果有心想學多過一項樂器,儘快開始學就最好,因為小一、二其實比較輕鬆的級別,壓力不會大,反而四、五、六年級,時間分配要掌握得好D呢!

bebebe12345 發表於 12-9-3 13:50
還是那一句.....安排在你、如何讓囡囡養成習慣才是重點!
習慣一旦養成、而孩子又覺得有滿足感!處理上就會容 ...

"請教bebebe12345
哪裡有得給小朋友學指揮的課 程?我在網上找了一陣子,還沒找到"

我的都是大學時選修。小孩子的恕所知不多。
現今香港、比較好的指揮並不多....對音樂的認識要求更廣、絕不簡單!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

謝謝!
孩子對指揮有興趣所以我上網找了找.她一直學著鋼琴,越往上對音樂的理解要求越高,而她並沒有系統的學習音樂基礎知識,現在還不是很識分析樂曲,多數都靠老師講解,所以彈奏起來更多的是憑感覺.因此當她提出想學指揮的時候,我想著:如果有得學的話,應該對她在音樂的學習道路上很有幫助.剛才看到您提到令愛有學過,所以就很唐突地請教您了!
恭喜發財,如意吉祥

回復 lillymarie 的帖子

揚琴可以在學校學,而小提琴是校外

回復 bebebe12345 的帖子

我明白,但我怕我做唔到。當然如果決定開始,我一要有決心去做。既然如此,我必須想想我自己能唔能夠堅持

bebebe12345  沒有不能堅持、是設法讓孩子開心地堅持!  發表於 12-9-3 16:09

回復 jandtfamily 的帖子

你說得也對。你們都給我很寶貴的意見,謝謝

回復 334過路人 的帖子

學樂理有幫助嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

她已通過了五級樂理考試,沒有往上學.而且,我覺得琴行老師多數是關注考試內容而編排課程內容,不太符合我們的期望.
{:1_1:}
恭喜發財,如意吉祥

sumyau1012 發表於 12-9-3 13:24
我自己聽到女女講最鐘意揚琴,真係好想搵資料支持佢開始,但又好怕咁短時間開始2樣樂器,難以安排時間練, ...

樓主,
一個小一生, 其實個眼光好短視,
我地作為家長, 就要幫佢地 '睇送食飯'.

小提琴才剛剛開始了兩個月,
你囡囡還未太體會到學好一件樂器係要付出時間和心機.
你不用因為她口說想學多樣樂器就給她學多一樣,
你應該讓佢先嘗下學好一樣樂器的滋味.

有網友建議要小朋友學第到一樣樂器3級,
才讓她試另一樣樂器, 我非常讚同.
就跟囡囡來一個 deal,
睇下她的耐力與興趣.

其實這件事亦是一個教材, 令小朋友明白想要的東西是要付出努力才有,
不是向媽媽說說, 媽媽就會雙手奉上.

我諗, 我地呢一代的小朋友, 就是父母太容易滿足小朋友,
令到小朋友不知搵食艱難.

回復 birdbird 的帖子

多謝你回復,我明白,我知道小朋友是新鮮感,而且未試過亦不知道難處。我沒有答應會給她學,只是自己在暗里觀察,及做資料收集。

我女女初學小提琴,是因為佢覺得我鐘意才想學,而家佢亦表明,佢鐘意小提琴是因為我覺得好,而自己最鐘意揚琴,但又唔想放棄小提琴(可能係佢唔想令我我望,因為係開始前已約定不會放棄)。就係咁更加令我不知如何是好。本來我已暗中想到放棄,但又見佢都好努力。我又唔想因為佢因為我而放棄什麼。

sumyau1012 發表於 12-9-3 22:28

我女女初學小提琴,是因為佢覺得我鐘意才想學,而家佢亦表明,佢鐘意小提琴是因為我 ...
即是學小提琴一向是你的意思嗎?這樣的話,我會比小朋友學埋揚琴(她喜歡的一樣)。其實你囡囡好乖,為了你的要求也甘願堅持,拉琴真係好辛苦,我都唔知我自己可以陪個仔頂到幾時,現在她既然自己提出學一樣喜歡的,可以的話就滿足佢啦..

回覆:sumyau1012 的帖子

既然你囡囡學小提琴只是因為你覺得好,而現在你覺得不好,那為何還要勉強繼續?何不就讓她改學她自己喜歡的?何必堅持大家都沒興趣的?

回復 marcuscyrus 的帖子

我應該會給她學,不過會2過月後,我要再觀察下,係因為我要再睇下佢有幾鐘意,有時佢刻話鐘意,過一排又可能鐘意其他野。好多謝你們的支持。
我女女係對我好信任,佢覺得我會安排合適佢既野去學。

回復 marcuscyrus 的帖子

佢學左小提琴,佢係覺得辛苦,但又未算唔鐘意,加上見佢有努力,佢都唔想放棄(我有問佢,叫佢只學揚琴,佢話想2樣都學)。所以我又唔想咁叫佢放棄。(雖然唔知佢係唔想我失望,定係自己都有興奮)

334過路人 發表於 12-9-3 17:29

她已通過了五級樂理考試,沒有往上學.而且,我覺得琴行老師多數是關注考試內容而編 ...
自己看書可以嗎?在圖書館見過很多介紹不同時期作曲家生平作品特色的書,adult non-fiction那邊,有些都講得幾深入。另外政府久不久會在太空館辦一些音樂欣賞的短講,不知道現在還有沒有。亦有一些documentary DVD 介紹作曲家的生平和作品。網上相信亦有很多資料。這些能夠滿足到囡囡的渴求嗎?
‹ 上一主題|下一主題