用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YW , LS, Which one is better?
樓主: love_dreaming
go

YW , LS, Which one is better?

ha8mo 發表於 12-8-30 16:44
宗教要諗的話,當日就唔好報啦
如果單純這個理由,我建議按自己宗教選擇,就算另一間看似較好。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果係我都揀LS。我估樓主是先有yw,一心諗住開學,突然爆出個LS,才會十五十六。兒子點睇?

MC1128 發表於 12-8-30 18:31
如果係我都揀LS。我估樓主是先有yw,一心諗住開學,突然爆出個LS,才會十五十六。兒子點睇?
...

閣下推論接近

MC1128 發表於 12-8-30 18:31
...

兒子冇咩偏好。所以想聽取意見

回復 love_dreaming 的帖子

我嗰個係女,其實無咩資格品評男校,但LS是同區友校,阿女不少同學仔的兄弟讀LS,家長好愛護學校,記得有個老友的兒子,放榜後未能派回中學,叩咗一間沙田英中,點知開學前一日收到LS通知有位,當然唔理咩嘢新校服新書,飛撲返去註冊。

其實兩間都係非常好學校!
小兒剛於YW小六畢業,亦將就讀旺角山頭一間直資S1!

講真, 在一般家長心目中,dream school都係SPCC / LS / DBS  等....
又咁講...好多小朋友在YWPS讀左5年幾,佢地對YW學校,同學好有感情,
你叫佢都唔肯走! (所以YWC係有一班非常勁既小朋友既)!

LV77 發表於 12-8-30 23:01

其實兩間都係非常好學校!

又好想聽下點解你地會由YWPS轉去旺角山頭。
:verycold: :verycold: :verycold:

好簡單...

1) 母親既名校心理作崇.. ( 旺角山頭 / 喇記 / SSP 一直都係我既dream school ,SSP入左就想梗上一層樓 ) ,
2) 我住廣華附近, 旺角 / 喇記 較 SSP 近我屋企,
3) 由兒子自己決定 旺角山頭/ SSP , 我亦陳述入讀兩間學校對小兒之利弊,
入讀山頭 他需要加陪努力才能追得上"山中間"直上的學生,會較辛苦!
最後他選擇了山頭 !  

回復 LV77 的帖子

以下係我小小愚見:

YWPS優勢係一條龍直上中學( 中.英,數主科合格, YWC必收),
家長及小朋友友在此六年都開心愉快地享受學校生活,
而且YWPS轉直資後梗加辦得有聲有色,
小朋友們小一小二已經係能文能文武要係1xxx學費!

LS小兒無緣入讀, 但身邊不乏喇沙仔,個個都醒目有自信,
但直上中學只得七八成,始終都又要擔心升學!但免費喎,
再加上直上中學又免費,仲要下一代都有優先chance入讀呀!

我諗樓主囝囝無意見,但樓主自己心目中都有答案,係無?

LV77 發表於 12-8-31 00:06
好簡單...

1) 母親既名校心理作崇.. ( 旺角山頭 / 喇記 / SSP 一直都係我既dream school ,SSP入左就想梗上 ...

看似簡單,實則不簡單。一不簡單在於小朋友能走入旺角山頭的,成績一定不差。

二不簡單在於你有咁多選擇,選校時一定經歷好多爭扎,有時選擇多都幾頭痕架,看看樓主就知。三不簡單在於要說服小朋友放棄跟六載同窗直升反而令佢明知山有虎,偏向虎山行。

天時地利人和缺一不可,只會令人羨慕,殊不簡單!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

其實,得兩間揀唔算頭痕.....我反而諗一直只挑直資,
放棄了統一派位 (官津:如喇記,皇牌等), 呢個做法有無錯呢?
而家唔知,可能要3-4年後至可以同大家分享呀!

如果我係樓主, 我會考慮如下幾點:

1)宗教信仰

2) 交通

3) YWC是否心目中的中學 ?  

4) 學費

希望樓主可告知大家最後決定哪一間呢?

like_travel  那為什麼10/7 唔去LS / QC 叩門, 試吓都好o麻  發表於 12-8-31 10:49

LV77 發表於 12-8-31 00:06
好簡單...

1) 母親既名校心理作崇.. ( 旺角山頭 / 喇記 / SSP 一直都係我既dream school ,SSP入左就想梗上 ...

請問SSP即是…?

你好幾個位都講中我心中疑慮,是我很好的借鏡!多謝!

ha8mo 發表於 12-8-31 09:52
我都話有人跳船架啦

不過唔知李校長榮休後,該校可否重回正軌
聽說李校長去了VTC做高層。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-8-31+09:52+我都話

原帖由 ANChan59 於 12-08-31 發表
聽說李校長去了VTC做高層。
唔知YWC會唔會有新校長呢?

ASamSam 發表於 12-8-31 10:15
唔知YWC會唔會有新校長呢?
抱歉,我唔知道。