用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
樓主: carriebaby111
go

2013年度小一家長加油站!  

回覆:小露比* 的帖子

奸爸爹!

Add oil la 各位

大家好! 我小朋友都係出年升小一, 暫時只in o左一間, 都抱平常心, 因為我小朋友太靜又唔主動... 所以我都幫唔到d咩
而家望住份官/津表, 又得15分, 都唔知可以點...

dollyyuki 發表於 12-9-10 14:23
大家好! 我小朋友都係出年升小一, 暫時只in o左一間, 都抱平常心, 因為我小朋友太靜又唔主動... 所以我都幫 ...
我都是15分,基本上第一階段不要期望有機會了, 只是填就照填你心儀的那間, 到第二階段都是填番你第一階段的那間博第時派得不理想時,叩番第一間門的(誠意分)
但其實選校都可以有些技巧的, 如選擇一些官校, 沒有宗教背景的;而第二階段可選一些次熱門但中學派位不錯的小學, 留意該校派到第一志願的比例;而為了作叩門準備, 今年幼稚園內的成績盡量做好些, 準備好PORTFOLIO , 如小朋友太靜又唔主動 可TRAIN 定小朋友的叩門面試時應對技巧等等

我囝囝都係2013年讀小一,而家報左4家私小/直資.
性格很好動,11月細仔.
報個到先,以後大家一齊努力,一齊加油.

又報自行,  又周圍報直資私立, 開放日又撞期, interview 又好大可能撞期.  真是人都癫!

各位mami加油呀!

littlemaygan 發表於 12-9-12 18:00
又報自行,  又周圍報直資私立, 開放日又撞期, interview 又好大可能撞期.  真是人都癫! ...
真係撞期先至再想辦法, 現在煩都冇用, 不如唔好想那麼多了, 到時先算, "見招拆招"吧!

回覆:carriebaby111 的帖子

講得冇錯,見招拆招!
條路還好長,大家都要互相支持,keep住EQ高啲。

回覆:carriebaby111 的帖子

見到大家嘅心態都是正面,令我原本的緊張都舒解了。人生長路漫漫,要讀書也要活得健康快樂才有意義!
很開心認識大家,一齊盡力!

[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

引用:見到大家嘅心態都是正面,令我原本的緊張都

原帖由 Janice_chu 於 12-09-15 發表
見到大家嘅心態都是正面,令我原本的緊張都舒解了。人生長路漫漫,要讀書也要活得健康快樂才有意義!
很開 ...
很開心你可以暫時放下不安和緊張!建立這個帖子的作用,是希望我們有個小小的地方去互相鼓勵,打氣和加點油,這裡大家並不相識,就只有一點點的關心和我們對孩子的愛,懷著這些信念,在這條路上會走得輕鬆自在一點吧

carriebaby111 發表於 12-9-10 15:54
我都是15分,基本上第一階段不要期望有機會了, 只是填就照填你心儀的那間, 到第二階段都是填番你第一階段的 ...

多謝您比既意見.
想請問一下叩門係唔係津校/ 跨區都可以叩? Thanks

引用:Quote:carriebaby111+發表於+12-9-10+15:54

原帖由 dollyyuki 於 12-09-16 發表
多謝您比既意見.
想請問一下叩門係唔係津校/ 跨區都可以叩? Thanks
原則上第一階段你報的小學(不論跨區或不跨)不收,理應是可以叩門的,但小心有些小學是不設叩門  ,應事前了解該校的情況

剛剛 in 完一間最心儀的一間、但阿女表現不好、坐不定、周身旭。等结果的日子真難捱!

我的小朋友都係出年入讀小一,不過我只係為她報官/津校咋,所以好奇問下大家你地所講的INTERVIEW係咪講緊IN私小/直資呢???多多指教呀!!!!!雖然我只係報官津,但個人成日都係諗點樣揀,另外都參加左六間學校的開放日/體驗日等等,依家上床訓覺都係諗呢間學校點好果間學校又點正,發夢揀學校都試過添呀!!!!!

大家都要努力,漫長的過程至啱啱開始咋!!!!!!

albert831  眾人皆醉你獨醒  發表於 12-10-18 12:52

引用:我的小朋友都係出年入讀小一,不過我只係為

原帖由 野人好索子 於 12-09-16 發表
我的小朋友都係出年入讀小一,不過我只係為她報官/津校咋,所以好奇問下大家你地所講的INTERVIEW係咪講緊IN私 ...
由七月開始到明年年頭都是直資和私校的面試“旺季”而津校會攪珠後接受叩門,其實到叩門時都有面試的(如果派了間心儀的便不用叩),只是直資和私校都會提早見小朋友!我們父母是應該最了解孩子的性格和能力,根據小朋友的特質為他選一間最適合他的小學,不要因為學校的“名聲”而去選擇,這樣可能會扼殺了孩子發揮的可能性。而我自己會選一些小班,活動教學,老師有愛心和包容的小學給我兒,因為我兒不能夠在太注重學術的小學返學,這樣他會對學習沒有興趣,多留意你心儀小學的教學模式,觀察正在就讀的學生愉不愉快和升中派位情況等等

野人好索子  明白啦,唔該哂!!!!!!!^^  發表於 12-9-17 14:51

請問各位媽咪三十四區有邊間津貼小學是屬於小班教學,唔谷而返學又開心的?因為我好担心個小朋友,佢好百厭,又唔鍾意做功課,次次做功課都好似打仗咁。又非常多嘢講同多嘢問,問到你囗啞啞,屋企人就話同你慢慢講慢慢教啫,但啲官津學校咁多學生邊會理你一個,我唸見家長多個食飯。所以我而家非常頭痕

老實講, 一生人之中, 未試過同一時間, 受這麼多挫折, reject, reject 再 reject!!!好down!!!

albert831 發表於 12-9-19 16:42
老實講, 一生人之中, 未試過同一時間, 受這麼多挫折, reject, reject 再 reject!!!好down!!! ...

咁又係, 自己俾人REJECT都冇咁HURT, "心肝椗"俾人REJECT 就HURT好多了! 唔好將那些"REJECTSSSSS"放大再放大啦, 報得呢D學校是有點"博"的味道,這個"博"的結果是輸多過贏,你自己都預咗啦), 自己將個結果看得太重了, 辛苦的是自己呀!  你看看, 很多品學兼優的學生都不是那些名校獨有, 他們有很多都來自津校, 近年還有超越的優勢 ~你問下自己 "我的孩子有問題還是自己有問題?" 小朋友其實都好無辜, 俾我們大人和學校 "舞來舞去", 又要俾父母責怪自己

(分享一下我之前的情況, 請不要見笑, 寫出來預了比人說是傻仔, 不過這個就是我, 我得坦然面對)我是普通人,過程中犯了很多人性的弱點, 一開我很自負會覺得自己個仔一定得, 冇理由唔得...., 又會有一種祟尚名校的虛榮, 覺得入了就光宗耀祖!!  由收到第一封REJECT信開始, 我的情緒變化很大, 覺得被人拒絕了, 失望, 不忿氣, 覺得沒有面子(我其實真的很低能,都冇人會覺得我冇面)....好彩我沒有什麼優點,唯一的就是常常會檢視自己的言行, 唉.....發現了自己的"瘋癲" 就醒了.....這個帖也是我的心靈成長紀錄呢!
我不懂去找一些理由去安慰自己,因為這些都是自我幻想的理由,不是事實全部的反映, 去相信這些理由可能會讓你有一刻"好過些"的感受, 但到下一次的境又來,只會更痛苦

試呢幾個STEPS去處理煩惱和痛苦真的好有效, 我們和兒子面對困難時也會用呢幾招, 希望幫到你(其他如:學校收唔收,我就冇能為力了)

1)面對(面對正在困擾你的問題和煩惱)
2)接受(REJECT,這就是結果,要接受,包括你現在生氣失望的感覺,不要去否定它們, 和自己說:我正在生氣失望等等)
3)處理(自己的情緒)
4)放下(呢個最緊要, 放下了就不再回頭, 不再去想已發生了的結果和感覺)

教署呢個小一入學遊戲, 年年都折磨D家長, 今年卒之都輪到我啦!! 哈哈!