用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013年度小一家長加油站!
go

2013年度小一家長加油站!  

大家好!又開始每年一度小一面試大作戰,今年競爭非常激烈,做家長的我們壓力也不小呢,希望借這個平臺大家互相交流正面的意見,為我們和孩子們加油,打氣!就算面試失敗了,也不必灰心和否定我們可愛的孩子,因為這只是漫長人生裡的一小部分。有offer的孩子當然可賀,但reject的都不緊要,因為每個人都有獨特的長處,只有良好的心理質素才能面對以後人生的種種困難。希望各位家長入到心儀的小學

agree , 大家發放正面訊息, 有時interview太多而又 太緊張去面對, 會好易將自己鑽了去牛角尖, 不竟人生路漫長, 上小學是其中一部份, 好多野是我們不能control, 在這小一面試過程中, 可以讓我們與小朋友一起去經歷, 我覺得好有意思和開心, 就算現在沒有offer, 只是時機未到, 明年六月又有好多位放出來, 又可以扣門, 大不了可以下年再來考小一, 又或者小二轉校, 我深信總有一間我地喜歡, 最緊要各位, 輕鬆面對, 平常心.

Support!

Agree. It is a tough battle and as parent we need to have faith on our own kid.

P.S. 就算最后一个DSS offer 都没有, 我已经为我儿子的努力而骄傲, 因为他做的是我大学毕业时才要面对的事情。

哎吔, 好辛苦呀, 我已經作了3份私小申請表了。一邊填一邊在想是否要老實填寫, 學校到底想要什麼樣的答案, 仲有自行及大抽奬, 6月又要準備叩門, 好攰。最慘係阿囡性格滿分, 但學術0分, 面試危危乎, 真係唔知點算。

呢排真係好大壓力,亦都令到個仔一樣大壓力,琴晚佢發口夢話:我叫莫xx,我今朝問佢,佢話發夢interview,之前又同我講:媽咪,不如你幫我報多幾間學校,因為我驚考唔到!
個一刻,我先知道原來我俾左過多壓力個仔!好唔開心!

chapter  加油! 另一方面見到仔仔係理解媽媽, 應該感到幸運...
記得同自己講 worst to the worst 大抽獎係未知數, 唔係死局...!  發表於 12-8-30 17:36

簽名被屏蔽

回覆:little_yolky 的帖子

壓力一定有,有哪個父母不緊張自己的小孩,我們平時不是對自己的小孩的優點都充滿信心嗎?但不知為什麼一到收到reject信後 ,那個心情即時跌落谷底,開始懷疑自己的教育,懷疑孩子的能力……跟住就開始想埋一邊下次要點點點做先得……但係個真相是,學校收你和唔收你的原因是永遠是個謎!!前一排見完學校,我認為個仔做得不夠好,平時不是這樣的……于是痛駡了他一頓,他很內疚地和我說,因為我怕才不敢唱歌和說故事,對不起,我次會做得更好,我唔想冇小學收我……那一刻,他的眼神很無辜和沒有了平時的自信,很迷惘……他想,媽媽不是說過面試是一個很開心的事嗎?為什麼她現在很生氣呢?我看著他,內疚和自責的感覺油然而生……那一刻我情緒就開始崩潰了,哭著看著他,抱著他……這兩天我從新整理自己的思緒,重新定個新目標,我決定,面試可以繼續,因為孩子都想堅持,做父母要支持!心態放輕鬆了,不竟所有事情的結果我們是沒有辦法控制的,既然控制不了結果,就盡量控制自己的情緒,過程中盡力就可以了!試想想這遊戲才剛剛開始,如果一開始就緊張,幾時先捱到出年?我們父母們要比孩子知道,不論結果如何,我們也是愛他的,這才是可行的辦法

May媽媽  身同感受!!  發表於 12-9-20 10:38
Janellemama    發表於 12-8-30 14:05
喵媽    發表於 12-8-29 17:00
sthnothing    發表於 12-8-29 16:09

我一年前已經開始為個仔考小一作準備,
因為我要返工,自知自己資料分析力c,
加上小朋友有語障同社交困難,
所以預多d時間準備,亦都見去年競爭十分大,
所以一早作好心理準備,
我又唔強求個仔入好叻既學校,只要岩佢就ok

初時入表都只係覺得填表頭痛,
尤其要答問題考家長果部份,但還算可以,
去到interview,我地從無同個仔講去見學校,
只係話去玩下,參觀下小學,每次考完就算,
亦無咩操佢面試技巧,只希望佢做返自己,
我希望學校見到既佢就係真既佢,
如果學校收佢,咁即係接受佢,我地亦更放心,

去到收結果,一間兩間reject,同自己講唔緊要,再睇下一間,
當3間之後都未有offer(有間仲等緊),個心開始不安,
理性上明白個遊戲剛開始,唔使咁快定案,
以為自己有晒心理準備,原來都開始有壓力....
當然,幾有壓力都要去面對,

尋日見到有媽咪出post分享舊年既經歷,
有人去到今時今日至有offer,
有人等唔到,但亦盡咗力,開開心心同小朋友開學,
真係俾到能量我,
希望各位父母都加油,如果真係感到壓力時,
去relex下,同小朋友去玩下,輕鬆完再一齊面對啦!

Agree!!!
不過我都係好緊張, 晚晚失眠呀...剩係諗簡邊間? e間得唔得呢? 唔得下一步又點做???...但就無諗直資&私小 (雖然係第一次又係最後一次, 見到其他家長咁有計劃, 而自己就一舊雲咁, 咩都無做又唔知做到D咩, 好有失敗感!!!)

回覆:camama.wong 的帖子

其實你心儀的小學會開始陸續在他們的網頁內提醒家長何時報名,只要留意一下就可以了,我會久不久去那些小學的網頁看看出了報名日期未,還有這裡bk有很多有心的家長也會提示大家何時報名,不用擔心的,是你的就是你的,強求是沒有用!反而趁現在,有什麼想為孩子做的,如整理一下他們的學習和個人資料,又或者想教他們多一點面試知識和技巧等等都應該要開始了,不竟他們還小,需要時間去適應和記住……

我個仔係超細仔, 他現時狀態, 比較難以在3,4仟中人脫穎而出啦, 所以我心態上都會調節了, 打算香港區直/私小都考, 知道報名入讀人數比例不夠九龍區熱門學校多, 而且是次熱門, 但都是英私小, 或者等明年扣門, 小朋友大多年, 會好點, 自己儘量安排其他部署, 而又合適自己的, 所以我和我小朋友都開心面對,唔覺自己有壓力 (雖然現時為止我己收了二間REJECT, 一間無音訊, 但人地2ND IN緊),

九龍禮賢學校開始報名

回覆:2013年度小一家長加油!

我只係報了兩間,一間上星期in咗,一間今個星期六in。上星期in第一間時當要和父母分開時他就喊了,雖然他說入了課室後便沒有喊,我已是不知所措了。唔知係咪我唔識教仔,或是慈母多敗兒。我和兩個小朋友的感情好到best friends 咁,但佢地就超痴身。三年前大女考七間都喊,當然全軍覆沒。睇住細佬上星期喊住入去,簡直是歷史重演。佢地唔係唔鍾意返學,只係要和我分開便喊。係咪我教仔有問題?現在唔知點,想放棄再報其他私小直資,反正喊住入都唔會收,何必另大家辛苦?不過真係想知道大多數小孩可以到完全陌生環境下與父母分開都唔喊是怎樣train出來的?
現今小孩太辛苦了,面試唔叻的小孩唯有等運到,希望派得ok。
大女當年面試唔得,但現在成績不錯。所以面試表現不能完全反映學習能力。

yovin  我大仔五年級都一樣要我陪佢睡着才離開 , 我好珍惜 , 大家都好幸福 , 當然不是慈母多敗兒!
話時話,我老公四十歲人都仲会攬住奶奶錫 , 我覺得好sweet喎   發表於 12-10-19 01:57
little_yolky  點解唔讀家姐果間, 唔駛煩。  發表於 12-9-5 16:20

多謝大家分享自己既經歷和感受,我都調節好自己,唔會比太大壓力比小朋友,各位加油,等大家報喜希望自己都有份啦

希望這裡是一個互相支持和鼓勵的地方, 而不是比較的地方, 或發放陰謀論的地方!

我只相信我們給什麼孩子,孩子就會長成怎樣!

2lovelykids 發表於 12-8-29 14:55
我只係報了兩間,一間上星期in咗,一間今個星期六in。上星期in第一間時當要和父母分開時他就喊了,雖然他說 ...
上星期我帶仔仔去IN, 看見都有兩三個小朋友在場外哭得很可憐, 真的很可憐....那刻我在想, 如果我是那小朋友, 最想爸媽此時怎樣對我呢? 我發覺此時的我是非常不安的,最想,爸媽給我一句鼓勵的說話, 一個吻和一個深深的擁抱, 但看見小朋友的爸媽不是在囉囉嗦嗉的說理, 就是不瞅不睬, 孩子想拖媽媽的手都被生氣的媽媽FLING開, 又看見爸媽在威脅他們的孩子....很可憐, 當時我有一刻的衝動, 去抱抱他們....
從利益角度出發,小朋友如果有過一次不快的面試經驗, 嚇怕了,他們下次會怎樣?
你有沒有多些和你家孩子說說小學的事, 等他們有足夠心理準備, 我會和我仔仔說: 你大個仔, 要升小學了, 我們(讓他知道他不是孤獨一個)會被小學的老師邀請, 去參觀他們的小學, 老師會考小朋友有冇禮貌, 識唔識答問題同叻唔叻仔, 小學裡有好多有趣的事物, 你見到有什麼有趣的記住和我們分享 !

引用:希望這裡是一個互相支持和鼓勵的地方,+而不

原帖由 carriebaby111 於 12-08-29 發表
希望這裡是一個互相支持和鼓勵的地方, 而不是比較的地方, 或發放陰謀論的地方!

我只相信我們給什麼孩子,孩 ...
絶對讚同!只會推算人地背後目的,又唔諗下自己其實背後都有目的,表面正氣凜然,為所有人著想,事實暗地裡只會做對自己有利既事,冇關係的扮睇唔到,寧做真小人,莫做偽君子,sorry,離題了,希望大家繼續

互相鼓勵

引用:Quote:2lovelykids+發表於+12-8-29+14:55+

原帖由 carriebaby111 於 12-08-29 發表
上星期我帶仔仔去IN, 看見都有兩三個小朋友在場外哭得很可憐, 真的很可憐....那刻我在想, 如果我是那小朋友 ...
very well said and can't agree more.  That 's why the most important of all is we have to be sure we love our kids .  They need us!