用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 基華小學(九龍塘)校車真不知所謂!!!
樓主: sofar
go

基華小學(九龍塘)校車真不知所謂!!!  

回復 YYQQ 的帖子

2個位坐3個小朋友,書包又不可佔座,即2個位放3個小朋友和3個書包,佢地坐滿曬容乜易超載?又話校車學校管理,但有問題又叫家長自己聯絡校車公司,咁學校管理D乜?

我囡囡在maryknoll讀書搭校車已有6年,校車公司員工包括司機、保母及寫字樓職員,他們態度非常好、十分專業。對比個位甘,天淵之別,可以用燥狂症來形容,我真係擔心佢手車係咩都咁燥狂

回覆:MCHANCC 的帖子

基華除了校車之外,唔係仲有保母車嗎?

回復 sofar 的帖子

Hi Sofar,
我原本係係搭秦太保姆車的, 但十月份開始會自己湊返學, 放學搭另一架校車去tkw補習, 你試下問下秦太有冇機會~
珍惜眼前人[/url]

其實校車服務唔係學校攪嫁 .... 係家教會攪既 .... 所以投訴學校, 學校都做唔到啲乜 .... 另外, 呢間校車公司已經做左我地呢間學校好多年, 我朋友個女今年升中一, 你話呢間公司做左我地學校幾多手吖, 同埋我朋友都話係冇校車公司係做我地學校, 因為個時要平, 又要有第二輪接送, 又要多站 .... 而而家更加比佢地為所欲為啦 ....  因為已經冇乜呢啲校車公司肯做校車啦嘛 .... 我記得呀仔升小二時有收過家教會出既通告話會收啲校車公司既投票, 但都最後都係呢間公司, 同埋已經冇見過家教會出呢啲通告嘞 ...

仙姐 的帖子

請問你有親友找保姆車由麗港城到學校?

JonMum 的帖子

但不能這樣管理校務。作為家長有需要作适當的回應為小朋友發聲。

仙姐 的帖子

仙姐,請問你有親友找保姆車由麗港城到學校?

回復 仙姐 的帖子

晤該仙姐,我會再搵秦太

我有打過學校問,寫字樓D人一係話負責同事行開左,一係話放左假,留message到開學都晤覆。係家教會定學校負責就晤知,但我想學校一定有責任,晤通校車有意外搵家教會? 8月25日訓導主任都有講校車係由學校管理的。
至於話平,多站,肯定不合時而,佢地簡直當人水魚,沙田開$1800都夠胆,而家有邊D學校D學生晤係來自18區,基華搬得過黎九龍塘應估計到學生的來源晤同以前,其實問題係佢地有冇正視,家長們都組到車,點解學校搵晤到?

sofar 的帖子

我希望校方早日面談听取意見,作回應及改善。
請各家長合力反應。

回復 仙姐 的帖子

可否PM我秦太的電話呢?  thank you very much

引用:回復+仙姐+的帖子 可否PM我秦太的電話呢?+

原帖由 good88 於 12-09-05 發表
回復 仙姐 的帖子

可否PM我秦太的電話呢?  thank you very much
仙姐,亦請你PM給我,謝謝!

我個仔呢幾日都係4個一年級坐3個位,打電話去學校佢叫我忍耐啊!!

甘生都話佢架車有63人啦,實爆,我有朋友係甘生架車,佢仔話回程時有D小朋友完全冇位,要企tim。

sofar 的帖子

爸爸媽媽站起來!

醒目開學勳章

引用:我個仔呢幾日都係4個一年級坐3個位,打電話

原帖由 MCHANCC 於 12-09-05 發表
我個仔呢幾日都係4個一年級坐3個位,打電話去學校佢叫我忍耐啊!! ...

請你睇下我之前的post!
但運輸處已於2012年8月6日更新有關指引, 說明 :
'各營辦商及司機在運用有關法例所賦予彈性計算車輛可運載的學童人數時,必須先獲得學校及家長/監護人同意有關安排。'

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2469&langno=2

內 運輸署署長在二零一二年八月六日向各學校私家小巴營辦商發出有關校車服務安排事宜之信件

法例已有修改,如果校車要3個學生坐2個位,要先得學校及家長同意,看情況學校已同意,但作為家長的你,有冇簽過同意書?如果不同意,校車係唔可以咁做!學校唔可以話學生忍耐!

希望坐校車的家長,有不滿真係要同學校反映!

學校有同校車承辦商簽約!學校有責任監管!不是永遠打去學校,只有一個職員覆,說校車沒辦法,家長要忍耐等說話!

各位可自行進入教育局網頁睇!
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2500/school%20bus%20services%20committee_c.pdf

小豬先生 的帖子

read the following news about 校巴

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120910/00176_023.html

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120910/00176_024.html

回復 CarolePatrick 的帖子

寄過信去校長投訴,有個主任覆過話跟進,結果冇下文。:evil:

同意!時下的大多數校車服務欠佳, 保母車的服務也麻麻, 除了價錢比較校車平一點之外, 孩子的安全都冇保障。