用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 基華小學(九龍塘)校車真不知所謂!!!
go

基華小學(九龍塘)校車真不知所謂!!!  

我住廣播道,校車(康X公司)收費880,和麗港城收費竟一樣,都算,但佢地竟然話7点5就送到我仔回校,我揀近自己屋企的學校都係吾想太早要出門口,点解依家要早過老師回校?老公打電話到校車公司同他們商量,点知個老板娘態度其差,话,先生,我地吾係做你一個生意,我地要為皮,你咪選擇吾好搭囉. 之前睇forum都话基華校車其差,原來真有其事,乜校車吾係投標?服務又差,價錢又貴都比佢地做,仲有,又吾通知上車落車位置及時間,佢地D態度咁,吾知對車内的小朋友係咪咁?

回復 sofar 的帖子

今年周圍都閙校車慌,不止基華,有錢都難求校車/褓姆車,你住得咁近,不如自己接送,免勞氣。

搭的士都無咁嬲,但我有個细仔有D問題要去遠D番學,安排吾到迫於無耐先搭貴車,点知佢地衰到咁

醒目開學勳章

回覆:基華小學(九龍塘)校車真不知所謂!!!

係好差!
校車站距離屋企行20分鐘!
2個位3個小朋友坐話法例容許!
屋企距離基華十五分鐘車程,但校車坐一個鐘,6:30上車7:30前到學校!
不知所謂!

最大問題係點解搬校6年,6年仍然用同一校車公司!

飯商年年/2年轉一次,但校車6年不變!

係呀,果日老師話佢地兩年換一次飯商係驚人地話佢地有利益輸送,点解校車咁多投訴又繼續用?

我都好嬲今日成晚上10:00才收到校車電話,個位叫郭太,態度差到不得了,我要6:55AM上車,我住麗港城啊!好早囉:我問佢有無電話可以留低,但話你要黎仲o麥!我只擔心小朋友唔舒服都打電話通知聲,但佢話唔使啦!"我地唔會等啊",通告上寫明25/8前通知校車安排,我問咁遲先通知??佢話:我都要返工o家,我唔得閒o家,依家得閒就通知你囉!!我俾佢吹脹!!o麥公司啊!!

勞氣都冇用,係死症!不過某程度上學校好被動,因為根本冇其他校車公司投標,形成現任校車公司大晒!另外全港學校都遇到校車慌,所以佢地根本惡晒!可以的話,選擇自己接送!

揾到褓姆車我實轉!我已周圍找車,如各位有資料,可否幫忙通知我,萬二分感激! (我住廣播道)

系啊勁貴。我住沙田受1500 宜家坐保姆車才1000.態度又不好

我都覺得校車好差,不知所謂!保母的態度又差,個郭太講野好似大哂,你搭就搭,唔搭就算!!!真討厭,個甘生都一樣,好似好巴閉!!我點放心將個女交俾佢!!我搵到保母車即走!!

7点5就送到你仔回校我住大圍lee個時間我架保姆車先上車.
.

回復 pinkyman 的帖子

係呀,離曬普!要咁早我不如搵對面海學校,人地培正去畢架山都係500幾,呢間咁公司果5分中車程收880。我之前有搵過秦太,佢果陣佢未收夠沙田學生晤覆到我,但後來沙田爆左,車晤到我。 pinkman,如你見有人晤搭可否通知我?

仙姐  Hi Sofar,
我原本係係搭秦太保姆車的, 但十月份開始會自己湊返學, 放學搭另一架校車去tkw補習, 你試下問下秦太有冇機會~  發表於 12-9-3 14:08

Hi Sofar,

我是住你下面樂富, 校車尾站.
今年 7:30 上車. 你會否考慮落黎搭?
住咁近都要咁早真係.....

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

回復 lamlammama 的帖子

lamlammama:你是不是都係校車?我本來諗轉去樂富,但甘生話架車已60幾人爆曬,冇得加.

sofar 發表於 12-8-30 17:11
回復 lamlammama 的帖子

lamlammama:你是不是都係校車?我本來諗轉去樂富,但甘生話架車已60幾人爆曬,冇得加 ...

Hi Sofar,

係呀, 我係校車隊.
原來已 6x 人咁多? 真係好爆.
因為上年度後期我見好似鬆動少少, 人人有位坐.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

係呀,果日老師話佢地兩年換一次飯商係驚人

原帖由 sofar 於 12-08-29 發表
係呀,果日老師話佢地兩年換一次飯商係驚人地話佢地有利益輸送,点解校車咁多投訴又繼續用? ...
8月25日老師話每兩年換飯商。我內心也是這樣想!點解校車服務這樣差,校方用完兩年又兩年???我們也給校車司机罵罵罵。所以,我們也找自組保姆車。我希望校方正視問題。

醒目開學勳章

希望各位基華搭校車的家長留意!

你們都知校車近年都會2個位坐3個小朋友!

校車通告亦打到明話法律容許!!!

但運輸處已於2012年8月6日更新有關指引, 說明 :
'各營辦商及司機在運用有關法例所賦予彈性計算車輛可運載的學童人數時,必須先獲得學校及家長/監護人同意有關安排。'

大家可參考運輸署以下最新網頁 :
(英文版): http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2469&langno=1, please go to  For School Bus Service Operators to Observe

(繁體中文版 ) http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2469&langno=2內 運輸署署長在二零一二年八月六日向各學校私家小巴營辦商發出有關校車服務安排事宜之信件

即係話如果家長不同意, 校車/保姆車係唔可以將3個小朋友坐2個位上面!!

希望各位坐緊校車的家長留意,
如果校車公司沒有俾你地簽同意書, 你地一定要向學校反映!!!   

如果校車有同意書俾你地簽,
希望你地可以反對3個小朋友坐2個位,
根本2個位不足夠3個1.3m的學生坐(P.1/P.2及部份P.3都會under 1.3m),
係好危險!!

希望大家基華家長可以團結, 為大家小朋友安全著想!!

:我支持good:

fully support