用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一了,查字典問題
go

升中一了,查字典問題 [複製鏈接]

小朋友升中一了,學校要他買一本大大牛津字典。
你們會不會覺得,現在其實可以用電腦查,不用每次用大字典?

有沒有學校真的會用到大字典??
   0    0    0    0

我都無買,開學後睇吓有無需要先決定買唔買,現在我叫佢用電子辭典先。

我地果間,書單列名要買,已經買了。咁大本,拎番學校都成問題

cmmcsid 發表於 12-8-27 23:03
小朋友升中一了,學校要他買一本大大牛津字典。
你們會不會覺得,現在其實可以用電腦查,不用每次用大字典? ...

一向有用開,但只會學校用,用完放落locker

屋企就用詞典機或電腦

我都冇買, 因為屋企有字典 (以前我和老公中學用的), 不過阿仔多數貪快, 鍾意用電子詞典或手機, 查字之餘順便玩吓其他嘢....

學校一定要放1本牛津字典係學校既locker. 老師話上英文課時需要一起查字典, 話揭去第幾頁大家都一樣

We will use : Oxford Advanced Learner's English-Chinese Dictionary (7th Ed.)
, but I did not buy it as I have 3rd Ed.

問校長, 佢話一定要買, 點知學校無 locker, 但個書包已經好重.... 亞仔根本唔會攞...

根本就有問題
明明已經有方便好多既電子辭典(網上/實體),做咩逼人要買一本枕頭書?
出去書局都好少有呢類大英文字典賣啦,出版社都考慮緊黎緊重出唔出
點解有學校逆潮流而行?係既唔緊要,但應該係學校買定借俾學生,否則年年浪費咁多紙張點樣講環保?
宜家家長權力好大,可以去投訴架﹗根本就無理

字典有好多喇BUT 無學校嗰本!我見書單喺FOR REF. ONLY 所以無買!

講到字典, 要提一下搭配詞典, 如"牛津搭配詞典"
傳統字典較少提供詞語間的連接關係
搭配詞,是指某些字詞的合併可產出自然地道的口語和文字
heavy rain, (not strong rain)
fierce wind, strong wind (not heavy wind)
keep a diary, write in a diary (write a diary sounds incorrect for some people)
(considerable,enormous,grave, great, major, real, serious, severe)difficulty

Yanamami   等我又去買番本看門口先....  發表於 12-9-26 08:14

最近我想買電子辭典. 請問那款好

最近我想買電子辭典. 請問那款好

查字典的作用是令小朋友對字義, 用法更深刻, 不是禁個制就出來, 我認為是必須的, 全統學校每天都有查字典的功課.  學習需要過程

celiamum    發表於 12-9-25 10:18

引用:查字典的作用是令小朋友對字義,+用法更深刻

原帖由 JANMA 於 12-09-25 發表
查字典的作用是令小朋友對字義, 用法更深刻, 不是禁個制就出來, 我認為是必須的, 全統學校每天都有查字典的 ...
我都覺得查字典可以知更多,淨係翻閱嘅過程都已經學到、睇到更多。

Yanamami   我都係比較老土之人. 查字典可以睇埋前後左右好多野.....  發表於 12-9-26 08:12

我贊成e-learning.
字典是學習工具,
若不方便使用,
按照人的惰性,
便不想使用.
一本本重量十足的字典,
令學生望而生畏.
小學初中階段為要鼓勵多閱讀,
翻查生字不能成為學生的絆腳石,
提供字義和例句的網上字典及詞典,
有助學生克服查字典的障礙,
到他們想知道字詞的深層意義時,