用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區邊間小學較好?
樓主: RITTY
go

荃灣區邊間小學較好?   [複製鏈接]

引用:其實努力叩門都好緊要.+我個仔既k3同學,+好

原帖由 ada_fung 於 12-09-12 發表
其實努力叩門都好緊要.
我個仔既k3同學, 好唔好彩被派去大抽獎都冇寫落去既潮x. 父母當然博命叩門. 最後到 ...
恭喜哂

回覆:荃灣區邊間小學較好?

強国人冇可避免 我想名校也有 家教最重要

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

醒目開學勳章

回覆:荃灣區邊間小學較好?

其實津貼的小學就預咗有強國人,因為玩大抽獎,人人機會均等。

引用:Quote:jk923+發表於+12-9-6+22:18+咁你自行

原帖由 peggy 於 12-09-06 發表
自行第一都是廖寶珊 , 第二唐乃勤 , 呈分第1次全A, 第2次有一個B,
老師一早和每個同學都約見傾點選學校 ,  ...
乜唔係派晒band1先派band2? band1 都派到band3,咁band2咪全部要派到band3? 我都係第8起先揀band2咋!

醒目開學勳章

小師妹 發表於 12-9-15 16:50
乜唔係派晒band1先派band2? band1 都派到band3,咁band2咪全部要派到band3? 我都係第8起先揀band2咋!

...

荃灣區既B1 & B2 中學位根本唔夠分 , 填表太進取 or  隋機number太後都會派B3 ,
真係睇你好唔好彩 。今年有幾個區都出現這情況 , 你唔信都冇辨法 ,

引用:+本帖最後由+peggy+於+12-9-15+21:49+編輯+

原帖由 peggy 於 12-09-15 發表
唔係唔信,只係唔太明白呢個玩法!運氣勝於一切!

醒目開學勳章

小師妹 發表於 12-9-15 23:05
唔係唔信,只係唔太明白呢個玩法!運氣勝於一切!

這個玩法真係幾有問題 , 全靠運氣, 見到那幾位同學四周叩門, 但最後
都叩唔到, 睇見都心痛

引用:Quote:小師妹+發表於+12-9-15+23:05+唔係唔

原帖由 peggy 於 12-09-15 發表
這個玩法真係幾有問題 , 全靠運氣, 見到那幾位同學四周叩門, 但最後
都叩唔到, 睇見都心痛
...
你囝囝(囡囡?) 入唔入到英文班呀?

醒目開學勳章

小師妹 發表於 12-9-16 00:46
你囝囝(囡囡?) 入唔入到英文班呀?
囝囝入唔到英文班 , 佢應該係衰了數學 .佢話入唔到重開心, 以前小學係精英班太谷,
所以佢話讀普通班冇咁辛苦喎!
佢現在都讀得很開心 , 功課唔多 , 有時係學校已經做完
又好enjoy學校既課外活動

你小朋友讀入了邊間中學?

引用:Quote:小師妹+發表於+12-9-16+00:46+你囝囝

原帖由 peggy 於 12-09-16 發表
囝囝入唔到英文班 , 佢應該係衰了數學 .佢話入唔到重開心, 以前小學係精英班太谷,
所以佢話讀普通班冇咁辛 ...
沙培

簽名被屏蔽

本人仔仔現K.3準備選校, 心儀已鎖定深天, 但其他第二至五位唔知點選好?

第一 : 深天
第二 : 思源、荃基
第三 :  海官、柴天、何傳耀
第四 : ????
第五 : ????

求各位幫幫忙, 我已知競爭好大, 所以已唔選最top的學校, 我近排真係好擔憂, 瞓都瞓得唔好了!

醒目開學勳章

小師妹 發表於 12-9-16 04:17
沙培
沙培唔錯 , 我都諗緊為細囡選沙培 / 沙蘇

引用:Quote:小師妹+發表於+12-9-16+04:17+沙培沙

原帖由 peggy 於 12-09-16 發表
沙培唔錯 , 我都諗緊為細囡選沙培 / 沙蘇
係呀! 我當曰如果唔係博人嫌遠唔揀沙田區,我擺第4都未必有机呀! 但其實都唔算遠,好方便!沙培真的是全英語分組小班教學,連術科及通識都係英語教,又有英國文學,又普教中,老師又有爱心,我真的沒揀錯!

醒目開學勳章

小師妹 發表於 12-9-16 13:36
係呀! 我當曰如果唔係博人嫌遠唔揀沙田區,我擺第4都未必有机呀! 但其實都唔算遠,好方便!沙培真的是全英 ...
這幾年多左荃灣區學生到沙田返學, 仔仔都有2個同學入了沙培,我都希望囡囡入到沙蘇 / 沙培 , 荃灣會選可風

peggy 發表於 12-9-16 15:36
這幾年多左荃灣區學生到沙田返學, 仔仔都有2個同學入了沙培,我都希望囡囡入到沙蘇 / 沙培 , 荃灣會選可風
...

我有fd個仔今年入可風,功課勁多呀!都唔知點解轉得咁勁!

醒目開學勳章

jk923 發表於 12-9-16 16:35
我有fd個仔今年入可風,功課勁多呀!都唔知點解轉得咁勁!
因為換了校長掛, 但阿仔d同學話功課唔算多喎 !
可能佢地小學時慣左多功課

回復 cyrus-mummy 的帖子

有很多家長都煩惱於第一位置, 很難得你已鎖定心儀是深天, 新校舍, 附近環境都唔錯. 如果係我, 我會咁填 (純粹個人意見):

第一 : 深天; 第二 :思源; 第三 :  海官; 第四 : 荃基; 第五 : 柴天 (依你選的學校)

其實呢個都算有d進取, 因第一至三的都屬於一線學校! 如果保守d, (你知競爭大, 所以已唔選最top的學校),我會咁填:

第一 : 深天; 第二: 伍小; 第三: 荃天; 第四 : 柴天; 第五 : 荃基

其實, 荃灣區大部份的小學都幾平均, 但願你直入深天啦或一間近屋企的好小學啦! Good luck!

chunsamyuen  請問 妳覺得思源好, 還是石鍾山 好 ? 學術 / 派位 / 校風比較.....  發表於 12-9-17 11:50

Jackieson 發表於 12-9-17 10:19

有很多家長都煩惱於第一位置, 很難得你已鎖定心儀是深天, 新校舍, 附近環境都唔 ...
比我揀,我會揀第2個保守d,深天排第1派唔到的話,分分鐘第5柴天都派唔到

Jackieson  agree  發表於 12-9-18 09:34

基本上第2/3 選思源、海官、柴天、何傳耀都唔會中, 只有荃基機會比較大(住荃景圍d人唔會介意落市中心返學, 但市中心d人會覺得荃景圍遠, 而且市中心大把選擇)

chunsamyuen  請問 妳覺得思源好, 還是石鍾山 好 ? 學術 / 派位 / 校風比較.....  發表於 12-9-17 11:50
‹ 上一主題|下一主題