用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區邊間小學較好?
樓主: RITTY
go

荃灣區邊間小學較好?   [複製鏈接]

何傳耀二三線.不過好奇怪的.中學係band1,好難入
校舍真係好舊

雖然有些學校屬於二線,但係亦很難入到,因競爭實在很大.

引用:何傳耀二三線.不過好奇怪的.中學係band1,好

原帖由 MANDYYMWONG 於 12-09-01 發表
校舍真係好舊
thank you

回覆:荃灣區邊間小學較好?

今年競爭會好大 真係唔知點算
石中山小學好嗎?

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

引用:何傳耀二三線.不過好奇怪的.中學係band1,好

原帖由 MANDYYMWONG 於 12-09-01 發表
校舍真係好舊
我應該都會親自去睇下,不過地點真係唔就腳

咁栢立基蔡一鍔,有冇人聽過,好嗎?

深天係咪一線?放第二ok嗎?

回復 hkparent 的帖子

今時今日放深天第二都冇行lu...

我海官有20分,但睇完思源、馬基丶浸聯同石小,都係最喜歡石小,就連今日同仔仔見完兒童情緒及行為輔導顧問,佢都話應該選石小。官立學校不合仔仔性格,只得十五分真係苦惱苦惱

引用:++我海官有20分,但睇完思源、馬基丶浸聯同

原帖由 jessx 於 12-09-02 發表
我海官有20分,但睇完思源、馬基丶浸聯同石小,都係最喜歡石小,就連今日同仔仔見完兒童情緒及行為輔導顧 ...
點解官小唔適合?因為太谷定其他原因?

jessx  佢覺得我仔仔唔太谷得,石小比較適合我仔仔牲格。  發表於 12-9-4 23:45

官小要有心理準備,此校行精英制,除非小朋友是遇見越強形,否則在此校讀比較吃力.

Ritty,你幼稚園有冇搞選校座談,試下返學校同主任or校長傾下,因為意見較中肯... ,.按晴晴能力選校,並非我們心中的心水... ...PS伍小比思源嚴和傳統.石小要求數理能力高和本區it 學校,較合適仔仔...,荃基小班band2頭學生多荃景圍中產街坊學生純校長老師有愛心.,top two馬基英文能力非常高,個個小朋友對答如流,派升中very good,浸联校長的簡介講明佢地數學比一般小學深及教得快,而佢地英文自編教材,派升中學亦very good

mingherny  馬基英文好,何以見得?本人住ma wan, 認識馬基學生英文都麻麻地。  發表於 12-9-6 21:14

引用:Ritty,你幼稚園有冇搞選校座談,試下返學校

原帖由 kayan_428 於 12-09-03 發表
Ritty,你幼稚園有冇搞選校座談,試下返學校同主任or校長傾下,因為意見較中肯... ,.按晴晴能力選校,並非我們 ...
嚟緊星期五會有選校講座,你呢?有會揀邊間?

回復 kayan_428 的帖子

如果有兩間小學:
1) 石鍾山
2) 伍季明

妳會揀邊間多?
(朋友話伍小差左好多,但佢老公唔同意,所以發生爭執,叫我上黎問下,取下公道)

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回復 fw9166 的帖子

如果我的小朋友係比較活潑,轉數高同數理能力較好,會選石小
                             比較安靜內向,合傳統乖乖小朋友形,會選伍小

選校還是要看小朋友能力,性格,所以最好由小朋友的幼稚園K2-K3的資深老師比意見好D

荃灣區,浸聯應該是最好的了。

浸聯,思源,伍小,石小,荃官,海官,馬基都只可放第一位,放左落第二位而抽唔中第一自願的話,同棄權冇分別。

回覆:kenzo 的帖子

浸联,學校對小朋友數理要求好高,有奧數尖子計劃辦得好好,馬基小朋友我去開放曰,見個個叻仔叻女,對答有禮,英文程度我見d小四五生寫essay拍得住d form3—4中學生,派位又very good,頭30名前係派左出外區好出名的中學,之後的30名才派林護,王少清荃官... ...所以我2間都

fw9166  但浸聯 同 馬基係超難入呢...  發表於 12-9-4 13:03

深天真係咁難入嗎?係咪派位都好微機會入??好煩

派位都係睇你好唔好彩,機會唔會好微,我見舊年學校都有6、7個小朋友派到深天。

fw9166  是否我地間幼稚園? 我見舊年勁多入荃官就真.  發表於 12-9-4 13:31

回復 MANDYYMWONG 的帖子

你好,

小女現讀更何傳耀, 已小五喇!!
佢係小一到現在小五都係A班, 即係你地所講既精英班,
其實佢地由小一基本上已分A同B係精英班架喇!
只係到小五就會直升上小六, 雖然校舍係舊, 但老師都好好架. 同埋我女讀得好開心.
再加上中學係BAND1校, 都幾難入, 如果係小學能KEEP住頭二十名起碼唔使再傷煩腦去搵學校,
大家可以去了解吓呢間學校既..
‹ 上一主題|下一主題