用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 密集式教學的9個月後
go

密集式教學的9個月後 [複製鏈接]

我兒子現在3歲4個月了, 今年1月開始到耀能上密集式教學, 由最初只會說爸爸媽媽兩字和太空話到現在有動詞和名詞組合, 雖然很多音還未準, 起碼現在他的要求我有8成以上都明白, 隨著仔仔成長, 見到和遇到的事開始多, 這幾個月發覺仔仔沉迷米奇老鼠的一切, 可以不停重播看一天米奇老鼠, 當然現在不會這樣做, 一星期最多安排看15分鐘, 還有一種事十分沉迷, 就是購物, 壞處是路經某地方, 之前曾經買過東西, 每次經過便發狂一樣要入去買, 否則大吵大鬧, 好處就是去到超市時, 可以讓他認識很多不同日常食物, 用品或其他東西.

不知道A仔是不是個個都很心急, 做什麼事都要快, 其實當心平氣和時, 很多事都能做到, 一發狂便簡單都做不來...

還有一事想分享, 當我仔一歲半時, 我和太太生了一個妹妹給他, 妹妹直到今天的成長都比哥哥不同, 妹妹很喜歡和哥哥玩, 哥哥做什麼事都會跟著做, 妹妹歲半了, 哥哥還是不理會妹妹, 搶玩具時更會打妹妹, 妹妹因為從小看太多哥哥的壞行為, 現在亦學了很多半自閉兒童的行為, 亂跑, 亂叫, 玩具排一字或只排高, 但言語方面卻比哥哥進步得快.
   1    0    0    0

kc61282 的帖子

多謝分享!希望小朋友不繼進步。

我的也整天在看米奇...我錄了數集明珠台紿她看。她這幾個月開始有dd動詞+名詞。為了鼓勵她說我聽得明的說話,她講"睇minnie" "睇pluto" 我就會給她看。

Olympian 發表於 12-8-28 11:56
多謝分享!希望小朋友不繼進步。

進步一定有, 只要我們不放棄和繼續幫助佢地

Hello101 發表於 12-8-28 13:26
我的也整天在看米奇...我錄了數集明珠台紿她看。她這幾個月開始有dd動詞+名詞。為了鼓勵她說我聽得明的說話 ...

我個仔好多假想玩意都係有米奇份, 所以有利有幣.

上星期帶佢返大口環返社交堂, 姑娘都叫唔好比佢太沉迷一樣野, 同埋佢開始長大, 近排佢做錯事前會望望我, 同埋佢開始知有d野唔做得, 做左會比我鬧

kc61282,

請問耀能的密集式教學好唔好? 1對幾? 家長要陪上堂嗎? 覺得有用嗎? 幾$?

唔好意思,咁多問題,因我都睇緊呢d資料,謝謝!

回復 chaimum 的帖子

已PM部份你想知既答案

1對6, 家長可選擇去唔去一齊上部份課堂, 我覺言語最好可以一齊陪佢上, 了解多d就可以幫小朋友多d

已睇pm, thanks.

家長可選擇去唔去一齊上部份課堂,即唔係全部都可以一齊上,只係個別既堂?

另請問你係咪樂富個間centre上? 上堂形式係點呢? 因我仔係企我叫佢一齊睇書或晝圖佢只係玩顏色筆咁,我擔心會影響其他人或老師會忽視佢。

回復 chaimum 的帖子

當然唔可以全部一齊上, 更有d項目係密閉式比人教, 最初我就係陪佢上言語堂, 見佢有進步先改去返密集

我地係灣仔果間, 你十萬個放心啦, 我個仔最初去邊都要拎住隻青蛙公仔, 第一堂佢地已經唔比佢帶入去, 而家已經唔會要拎住返學, 任何一間密集都有能力令佢地安定落黎, 放心吧

睇左好多資料, 其實都係睇你遇到既老師好唔好, 好既就可以開發你個小朋友, 唔關間學校事

回復 kc61282 的帖子

謝謝你不厭其煩地解答,我會打去睇下有無位,再次感激!

引用:回復+kc61282+的帖子 很開心見到你這篇留

原帖由 hv245 於 12-08-28 發表
回復 kc61282 的帖子

很開心見到你這篇留言, 因為我們的狀況好相似. 最功合大家都在灣仔耀能上密集式訓練. ...
好開心見到你們的成果, 請問灣仔耀能是否耀能協會的學校? 密集訓練是否如協康的一星期五日每日三個鐘的差不多呢?

最近我的兒子也迷上了一首2分幾鐘的Phonic Song,不過我就只會係佢唔係好鐘意的刷牙時才比佢聽~~ 佢一聽到首歌就會好乖咁去刷牙~~

回復 hv245 的帖子

我知你係邊位了, 你仔仔生日會, 我會帶我仔同女黎參加

Must keep contact

回復 陳爸爸 的帖子

其他我唔清楚, 耀能一至五, 每日3小時

回復 autunmbb 的帖子

我仔仔亦有相似案例, 佢去小便時, 必定要我唱某一首歌, 平時好地地, 佢一聽到就捉我陪佢去廁所
嘉芙姐姐原唱兒歌, 有首洗洗手, 就係靠呢首歌教識佢刷牙洗手

回復 nornor 的帖子

進步一定有, 努力幫助你的小朋友吧

回復 nornor 的帖子

我囡都返了建基3個月,上星期收到老師電話,可以開始幫囡找主流幼稚園/幼兒學校讀n班,如:有學位就可以轉返出去, 建基老師同治療師都好好,好有心做,大家努力!,希望比到d信心你啦!
‹ 上一主題|下一主題