用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何解決外出去厠所問題,因兒子小時被乾手機嚇親 ...
go

如何解決外出去厠所問題,因兒子小時被乾手機嚇親

如題、謝謝分享

可否先帶他到沒有乾手机或不容易發現乾手机的厠所,試多幾次,用他最愛的玩具陪他去,可玩拉水掣......

乾手機都係我女死穴, 如果有人 用乾手機, 由其是勁大聲個種, 佢就顛晒, 點勸都無辨法

回復 bbqiu 的帖子

謝謝
其實都試過  不過佢真係太驚, 咩都唔要.啱啱試緊由自己親身錄段片比佢睇, 讓他練習吓減低對乾手機既恐懼

回復 HungMaoMao 的帖子

係呀, 可能真係太大意令佢受驚嚇, 但係始終影響佢日常生活, 所以一定要解決.

回復 June04 的帖子

真頭痛!

引用:回復+HungMaoMao+的帖子 係呀,+可能真係太

原帖由 June04 於 12-08-31 發表
回復 HungMaoMao 的帖子

係呀, 可能真係太大意令佢受驚嚇, 但係始終影響佢日常生活, 所以一定要解決.
贊成!

我用電鬚刨引小朋友,扮幫他剃鬚,讓他習慣聲響。

咁風筒呢 ?!?!  如果風筒都驚, 由呢樣開始先, 當玩咁, 開細風吹紙/呢羽毛..., 慢慢適應. 在乾手機練習一開始可能太難, 有時大人都係, 如果我行去洗手, 走時經過乾手機, 突然著左, 我自己也會嚇一跳, 因為無心理準備, 小朋友對無預計的事情會比較無安全感.

我同個仔睇醫生時, 佢話驚風筒同吸塵機聲都係自閉症既特徵之一, 因為佢地感宮同正常人不同, 但可訓練, 可改善的.

怕聲, 原來不一定要佢學聰聲.  可以叫佢學平衡感, 玩下秋仟, 又或者俾洗碗既綠色, 擦下佢既手仔, 都有幫助.

佢講既原理係五宮互相影響, 強化一種, 另一種都會加強.