用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有冇P.1K的同學仔? [複製鏈接]

我囡入左P.1K,有冇家長可以交流下?

1    0    0    0

我仔仔都係P.lK班

我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用年齡或月份嗎?

LuLuLaLa999 發表於 12-8-26 23:26
我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用 ...
我仔都係P.1k班大仔

LuLuLaLa999 發表於 12-8-26 23:26
我仔仔是P1L..那天聽到有家長說, 有一個班好像很多都是大仔大囡, 不知是不是你們P1K? 都不知怎麼分班, 是用 ...

得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果份全部清一色剔晒第二個coloum, 無comment除了推薦中文拔尖 (唔會報因為窮) , 係唔係個個都係咁??

回復 Michelle_Hung 的帖子

Michelle_Hung 你仔仔是哪一班啊?

我仔仔的report,
第一部份英文一個4(第2個coloum), 其它是5(第1個coloum),
第二部份普通話, 一個是第3個coloum, 其它是第2個coloum...

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 13:57
回復 Michelle_Hung 的帖子

Michelle_Hung 你仔仔是哪一班啊?

我仔係J1F, 其他班今年classroom在那?? 1F以前在3/F今年搬了去1/F, 之前是幼稚園的classroomd來的!

哦, 你是國際啊!
有一個在2樓, 二個在4樓

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:05
哦, 你是國際啊!
有一個在2樓, 二個在4樓

下, 咁散o既?! 咁o的同學仔未好難同其仔班混熟囉! BTW 果日唔知有無聽錯P1全部係Mrs Staebe教英文??
係就好囉!!

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 14:00
我仔仔的report,
第一部份英文一個4(第2個coloum), 其它是5(第1個coloum),
第二部份普通話, 一個是第3個c ...

係啦, 正常應該唔會全部同一個column架嘛! 點都會有些技能好一點,有些差一點, 如果佢係3344咁我反而覺得正常! 全部都係"4"我一收到即時 ""老師是但填咋下話?!

我個仔份有中文老師的comment

Michelle_Hung 發表於 12-8-27 13:37
得閒8下先~ 不過上次assessement唔係要來分班咩?? BTW 你地分report係唔係都係好"行貨"?? 我仔果 ...

但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~

回復 palapala 的帖子

真的嗎? 參加中文或英文拔尖有幫助嗎?

回復 elizatyy 的帖子

請問elizatyy 是仔仔還是囡囡? 是哪一班?

仔仔來的    暫時唔會報中拔班、等呀仔適應新校。

LuLuLaLa999 發表於 12-8-27 20:25
回復 palapala 的帖子

真的嗎? 參加中文或英文拔尖有幫助嗎?

係嫁, 以前我仔最憎中文,在幼園時也沒有學到一句半句普通話.  但上到小一就一定要普教, 上咗中拔再加埋課堂, 中文基本上返到屋企都唔駛再點都教..更何況我唔識普通話, 不過當然視乎你小朋友是否有此須要啦. 至於到下學期尚有無須要你到時可再考慮, 小2就可以唔駛都得. 至於英文, 因為我仔係國際班不用再拔尖了, 所以這個好不好就不太清楚了.

我仔仔是主流, 有報了中拔和英拔, 但回到家都6點了, 不知有沒有時間做功課...

palapala 發表於 12-8-27 17:51
但係小一上學期參加中文拔尖班會學得快d架喎~~

我都知但太窮了! 唔拔喇, 呀仔是崇幼英普部上, 中文普通話應該暫時頂得住, 因為K3時普通話班主任好好咁用額外時間教晒佢地漢語拼音, 雖然係水過鴨背, 希望佢跟得上啦~

BTW我想問Fri下午的活動係唔係自己選跟住另外俾錢架呢?

我仲未買到RWI果幾本書, 可能開學都無, 今次弊了...

by the way, 中拔 or 英拔有書或有功課嗎? 要再花錢買書上課的嗎?
‹ 上一主題|下一主題