用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華傳道會安柱中學交流區
樓主: wendy_
go

中華傳道會安柱中學交流區  

回覆:ichome2002 的帖子

就是這樣,明白就好。😊

★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

回覆 wendy_ 的帖子

HI, 各位好, 我個囝現在中三了, 是選科階段...    請問是不是讀理科會好D?  理科有邊幾科?  理科總共要讀幾科?  有冇諗住將讀咩, 比較有出路? 唔該位幫忙提供意見? TKS!

KATHYFU 發表於 16-11-7 10:35
HI, 各位好, 我個囝現在中三了, 是選科階段...    請問是不是讀理科會好D?  理科有邊幾科?  理科總共要讀幾 ...

看學生興趣及大學想讀乜。冇話理科是最好。每人在3個限定的欄目,每欄目內的科目選1科,最後按考試全級名次派科目。

想請問這間學校有冇開放日

大家好!本人小朋友在深水埗區小學就得,心儀安柱,成績在級前五,但因為是跨區,只有自行一個機會,請問跨區自行要求是否比較高?

另外由於路途遙遠,坐巴士也要半小時左右,我見學校網站有份通告寫住學生是不能帶電話回校的,但又說可以申請,單是路途遙遠這一理由可以申請帶電話嗎?
希望得到大家的解答,謝謝!

nhjimmy 發表於 17-9-28 13:07
大家好!本人小朋友在深水埗區小學就得,心儀安柱,成績在級前五,但因為是跨區,只有自行一個機會,請問跨 ...

半小時車程吾算耐。未必是好理由。

因轉校, 平售 安柱 校服 .   冷長外套 及背心各一件 (盈豐 S碼 .  長25寸, 闊36寸)  合共$150   (( 全新 未著過 ))

想問如果自二填安柱有機會嗎?還是最好填自一才有機會?
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-2-28 20:52
想問如果自二填安柱有機會嗎?還是最好填自一才有機會?

冇關係,自行一唔收咪自行二,如果自行二也不收,等抽獎結果!

請問安柱多唔多課外活動的?

sillydad 發表於 18-10-5 19:46
請問安柱多唔多課外活動的?
中一, 二必要參加制服團隊,中一,二要有一樣音樂, 音樂如你自己學開可以報返學校, 如冇學開一定要跟學校選一種呢學.舊年開始cut 左水運會, 又因冇資源操練隊員, 今年學界都冇人參加.
運動會自行參加,由各社職自發幫同學操練, 但今年因為打風辦唔成, 冇得補辦. 田徑學界自由跟老師報名, 老師只負責帶隊全無操練.
中一同中四各有3日入camp 訓練學生體能
好似籃球隊同排球隊有少少操練.
科學研究有資源比學會研究
話劇學會同電影學會老師都好積極
其他我唔太消楚, 因為仔仔身邊大部分人都係完全冇參加課外活動.

joetsang 發表於 18-11-27 12:31
中一, 二必要參加制服團隊,中一,二要有一樣音樂, 音樂如你自己學開可以報返學校, 如冇學開一定要跟學校選一 ...
好像不太適合好動的小朋友。

sillydad 發表於 18-11-27 19:23
好像不太適合好動的小朋友。
係架, 我仔仔係一個非常好動的人, 佢係安柱已經完全放棄課外活動, 想玩的都只會出去自己報公開賽, 但無可否認安柱的讀書風氣好好, 學生多數好單純, 而且冇功課壓力, 選呢間學校就要取捨.

回覆樓主:

請問有冇今年9月升中一的。。。我仔9月入讀中一,大家交流下(emoji)