用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 今日有去簡介會嘅家長
樓主: zet
go

今日有去簡介會嘅家長

回復 joantsang 的帖子

遇到有老師介紹課室入面的PROJECT 時,我超厚面皮地問[老師,請問你教小學還是中學?]
然後,再開[老師,請問你教那科?]
問左兩個教LS (比較YOUNG).  .. 再問左個HIGHER FORM... 再搵到個F.6既HEAD P 來傾計.
結果,成12點半.個場無曬人,我先走. XDDDD

小班教學+田徑+重語文.完全是我杯茶! 我囡囡好ACTIVE. 又多嘴. 希望她能在一個良好語文+包容的環境下學習及成長.
唯一擔心是.數理方面,升中連接位(可能有點吃力)  和中學老師傾了一陣. 數理方面,應該還再提升中. 始終,它不是一所'谷學術'的學校.
將來小朋友可能 CHEM + ECO + GEO. OR M2 +ECO + HISTORY.
語文基礎好. 文科方面應該不難.  數理方面.. 如果囡囡肯接受我和C6教. 問題不大.

回覆:kmmum 的帖子

咁男仔而中學想讀理科的話,這間學校是否不適合?

回復 bamama 的帖子

唔該晒

回復 greatli 的帖子

Greatli, 是分3-4組的!

回復 kmmum 的帖子

"問左兩個教LS", "M2 +ECO + HISTORY"
唔好意思, 請問咩係LS?
咩係M2?

joantsang 發表於 12-8-30 10:12
回復 kmmum 的帖子

"問左兩個教LS", "M2 +ECO + HISTORY"

LS - 通識

其實係一家四口子

回復 一家三口 的帖子

哦, 唔該晒!

回復 joantsang 的帖子

M1 - 以前的PURE MATHS
M2- 以前的APPLIED MATHS

我個年代.是PURE+APPLIED+PHY 做膽. 另加CHEM.
全部A-LEVEL
再過幾年,變成AS-LEVEL. .現在變成M1,M2. 但老師說.現在只會M1 OR M2 選一科.
唔會讀曬兩科.

回復 karenpsleung 的帖子

我唔多肯定.
同阿SIR 傾左幾句. 佢話今年多左學生選M1/M2 (每科約有廿人)
即係..以前我個老餅年代. F.6 得文理兩班.  而理科只有一半學生讀MATHS GROUP. (得15人左右)
BASED ON 陳年想法. 有廿人讀M1/M2 又好似不錯.

它又起緊SWIMMING POOL .有些運動入到學界第一組別.
感覺上,學校是有進步及起跑中.

回覆:kmmum 的帖子

不過依家對我個仔黎講都係言之過早,等收左果時先再諗啦!

簡介會=open day?即場交表了?