用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

Don't do the right thing in a wrong time.

Parisienne  咁亂世時打刧係咪無錯?  發表於 12-8-28 16:54

回覆:fion_yinyin 的帖子

救命成曰都睇錯我講既野,我叫你問版主意見,同版主商量下,反映下意見,唔係叫你通知版主,駛鬼你通知咩
如果最終係維持不變,我相信家長自己會決定問定唔問,講定唔講

回覆:bigboy129 的帖子

我幾時有講過鐘意講面試內容?我從來無講過!我一直既立場都係放鬆心情,唔好太緊張,我唔鼓勵人問但又唔會閙講既家長,因為我覺得自己喺呢個平台無權力去叫人唔好問唔准講,我都有提議對討論考試內容關帖,以免爭拗,唔該你睇清楚,唔好淨係單打人,仲有你之前點評我叫我做大哥,我係女仕黎,未清楚前唔好亂叫

其實版主有冇TRAIN你個小朋友呢?  
就當你好"正直""自覺"冇"參考"其他家長分享的面試型式, 其實我看見其他家長分享的面試內容((我自問冇咁清高唔看)) 和我平時在家和犬兒做的活動遊戲差不多,面試時答對晒,那又如何?咪又係唔收 何必預設所有人都是你所講的這樣呢? 攪到個罪名咁大, 言論是有自由, 學校亦有選擇學生的自由, 都不是由個人去出發和控制的! 又既然網上的資料真偽值得懷疑, 又何必為一些無法證實的資料而認真挑剔別人? 媽媽們放鬆點,對別人對自己和孩子多一點包容吧, 孩子會走出一條屬於他自己的路

再者:呢個遊戲:根本無公平

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

或者咁諗,家家有求,唔好太緊張,有人問大可不答,有人答,大可不信。

MAYANGUSPO    發表於 12-8-29 17:48

見到呢個 topic 覺得好搞笑, 睇埋內容更 O 咀
上得BK,大部分家長都好緊張小朋友嘅成長、學業.... 當中一定有意見交流分享,當然 亦會包括INTERVIEW 嘅經驗分享....不單睇今年, 都亦會往年...不如叫有關樓主 delete 哂所有関嘅 post

回覆:pakyin1108 的帖子

係亂吠,我講我:;pppp:

你好女性。

引用:見到呢個+topic+覺得好搞笑,+睇埋內容更+O+

原帖由 jigsaw 於 12-08-28 發表
見到呢個 topic 覺得好搞笑, 睇埋內容更 O 咀
上得BK,大部分家長都好緊張小朋友嘅成長、學業.. ...
有啲人係甘架喇
真係香港乜都有

回覆:bigboy129 的帖子

小狗乖,下次你吠之前真係要小心,你唔係吠比我聽唔駛按回覆比我(版主:本人只係順應big boy129話自己亂吠,無刻意貶低)

不知所謂

先撩者X

大家稍安無燥,我都係想大家以理服人,見到d唔岩既野就要出聲。大家千萬唔好意氣用事,平心靜氣咁為自己子女爭取一個公平既面試環境。無論對方歪理有幾多,我地都要堅持我地既大原則,要以身作則咁話俾子女聽乜野應該做,乜野唔應該做。

真係唔明點解講黎講去都仲係有小部份人覺得問左interviwe內容至去面試係無問題。我真係唔係好信一個小朋友答對題目數目多會對面試無幫助law。

一群正義+明理+守規矩+唔走捷徑既家長正在努力確保「孩子會真正走出一條屬於他自己的路」,而唔係得到家長套料後有範圍既去操練。呢d唔係叫挑剔別人,而係叫撥亂反正。預先得知題目然後拎得較高分數就係唔應該,呢個係大原則,我諗唔會有人對「出貓」有第二個定義law。

其實有人想知,又有人肯講,有咩問題呢?分開幾日面試,學校都預左d題目會通晒天,自然會改一改,何況間間學校其實都是考咁上下的東西,只要得閒上bk爬下,大致上都會估到面試內容。個個都可以番屋企train過夠。何需咁緊張呢。

引用:+本帖最後由+carriebaby111+於+12-8-28+17:

原帖由 carriebaby111 於 12-08-28 發表

其實版主有冇TRAIN你個小朋友呢?  

只要答啱嗮就收,咁只考筆試就得~
要面試的,就唔係正正單睇答案吧!

回覆:aokiwong 的帖子

其實如果我係學校入面既老師,可以既話都唔想預備咁多set題目,你估真係好得閒咩。係被迫改定係自然改呢,真係值得商榷。

我想問一個問題:唔通答錯哂就收啊?係就唔會有人上黎套料想操定先啦

好多時都唔係你肯賣我肯買就一定係岩的,例子多的是,心水清既家長可以自己諗下。我費時係到舉例搞到離哂題。

回覆:fion_yinyin 的帖子

係校長推薦果本孩子不難教一書中,有一個故事,講校長叫小朋友數下校長室入面有幾多隻snoopy,但最後校長都講返其實佢要的不是答案,而是要看小朋友過程中的表現。小朋友的教養才是最重要,我對自己的小孩有信心,唔介意其他人周圍去攞料,就是這樣簡單。

evasoeeyy  對的, 我朋友當直資/私立小學老師, 她們都說看小朋友教養, 自信心, 反應, creatve, 主動性, 不是看答案對不對  發表於 12-8-29 09:48

Support

‹ 上一主題|下一主題