用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview  

同樣地,若對自己的小孩有信心,就唔應該周圍去攞料然後操個小朋友相關既題目。呢點唔只我一個,之前已經有數位家長同我提出同一個論點了。post得上黎問interview題目既明白你想點啦,我都費時再畫公仔畫到出腸。
我對自己既小朋友有信心,但唔代表見到人地走捷徑講歪理我唔出聲law,根本係兩回事

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

回覆:四隻貓 的帖子

Agree!

回覆:cowkingb 的帖子

態度正確

回覆:fion_yinyin 的帖子

一樣米養百樣人,又點可能control到其他人點做呢?我都係果句,面試題目可以催谷,但個人的修養不是一時三刻可以處理得來。阿仔入到名校當然好,入唔到我又唔會覺得佢唔掂,放輕鬆啦。不過我始終覺得有人可以贊成,有人可以反對,大家都有大家的自由,為何一定唔比人咁做,或一定要人咁做呢?

我想係到提醒大家一點。英華第一round係全體老師都要負責interview,若有咁多人in既話,為公平起見,老師應該會盡量將小朋友既表現去量化﹙例如答對幾多條題目等等﹚。我唔信學校會容許每位老師係第一round只以主觀分數或觀察去評分,否則組與組之間收生準則既差異就會好大。我相信第一round答對題目數目較多會提高入第二round既機會,呢點應該不難明白。所以我先要在此多次強調面試既公平性。

至於第二round,係林校長一個人interview哂所有既學生,咁點去評估,觀察d乜就由林校長一個人去決定。係呢個個情況下主觀分數 / 印象分便會影響收分結果,同埋只有林校長自己知用乜去量度小朋友既表現。再者,因為入到第二round既小朋友已經過左第一round學科知識一關,林校長觀察小朋友其他質素亦好易理解。

回覆:fion_yinyin 的帖子

好奇一問,點解人地問英華in既內容你就話唔好,但有人問WKF既內容你又冇阻止喎

其實上黎post問interview問題既家長只差在無明言「唔該講哂我聽in乜,因為我想我個仔答對多d題目然後入第二round」姐,但其套料心態顯而易見啦。明眼人一睇就只佢想走捷徑,試問無著數呢d家長又問黎做乜呢?
﹙註:以上論點之前已有與我立場一致既家長講了數次﹚

版主,
我贊成以理服人,說話和道理要說清楚,暗示或無中生有不是一個良好的思辨行為,我信真相只會越辨越明!

首先我表明, 我平常心,朋友問我會講,唔問唔會主動講, 亦不會亦不憧猜測對方的心意或意圖

1)我想問一個問題:唔通答錯哂就收啊?
  冇錯,你講得好對, 這又再證明是冇得TRAIN 不是知道範圍就包SURE WIN 的, 所以你認為知道內容後,小朋友被取錄的勝算高了,這是不當的預設,是不成立的

2)你的TOPIC是:請自重,確保小朋友有一個公平既interview
請問版主認為的公平是怎樣的呢?和怎樣確保?的確是要深思
我只可以說:請自我控制(情緒),確保小朋友有一個愉快的面試

3)版主,這是一個自由講場, 是大家可以自由發表的地方, 不喜可不看, 沒有理由去遣責一些在此發表的人...."自重"一詞有點重和怪責的味道,通常這一詞是用在一些無禮或不懂尊重自己和別人的人身上. 人家又沒有攻擊版主或其他人, 何需如此

4)至於閣下怎樣教仔,是閣下的自由, 沒理由因為其他家分享了面試內容就就間接說其他家長不懂教仔...難道"分享"不是美德嗎?

5)版主太抬舉各家長和他們的孩子, 因為他們比神童更強勁, 可以於一兩日內背到大部份面試內容,那麼坊間的什麼小一面試班都要執笠了...教仔就不用咁嘔血了

6)我相信學校都不是白痴的, 難道他們沒有想到試題外洩的問題嗎???如果真是怕外洩, 為什麼校方不提醒家長不能外洩呢? 早兩IN日完SNOOPY校長的學校, 她說:各位家長請放心, 我保證每場INTERVIEW的內容都會不一樣的...死未?   那麼(我猜,因為之前版主有過類似的答覆)版主就會說:那就請那些家長不要問了......

但人家有權問,你亦有權不看...不要像維持一些"秩序"似的, 比法西斯還要法西斯.....

7)有理的不用以"多少人數支持",去證明版主的是真理...

多謝大家用耐心看完

pakyin1108  講得好!不過法西斯係唔會明!  發表於 12-8-29 15:14
MC1128  全部贊成,不過將版主變樓主會準確啲!  發表於 12-8-29 15:01
SII    發表於 12-8-29 12:23
Sumyeema1    發表於 12-8-29 11:17

其實坊間大把小一都大把面試試題,而我朋友亦剛in完英華,wkf, 內容的確和書中題目相同~~~~其實樓主真的不用這樣緊張, 因為通街都係各大直資私小題目
如果講不公平,那我認為有關係人事應該靠實力過3關, 而不應靠關係直入第3次interview啦........世界根本就是不公平

樓主做咩仲唔答我問題啫,人家等得好心急,WKF 24號出post問人攞料,你25號喺英華個post叫人唔好講,冇理由睇唔到WKF架,你捉d唔捉d架還是凈係捉你個仔有考嗰d學校

carriebaby111  其實大家都是家長, 是人都是有一點私心, 不過不要理直氣壯地說教lor....so fake  發表於 12-8-29 00:34

回覆:pakyin1108 的帖子

大家稍安無燥啦,其實題目年年都差不多啦,知道哂又如何? 小朋友表唔表現到又另一回事啦!
唉! 好心家長們又係,有人鍾意講有人鍾意看,噤都唔可以控制人架嘛,唔通看左的小孩就會收唒? 冇看就唔收咩! 你地班太太唔係唔知這世界根本沒有公平! 如要追尋到底公平盞自己辛苦,仲有,噤小事噤緊張,點到亞女亞仔大

meloeskie2  agree  發表於 12-8-29 10:10

引用:版主,+我贊成以理服人,說話和道理要說清楚,

原帖由 carriebaby111 於 12-08-29 發表
版主,
我贊成以理服人,說話和道理要說清楚,暗示或無中生有不是一個良好的思辨行為,我信真相只會越辨越明!
...

想分享就講,唔想睇可以唔睇,好難控制所有人。

簽名被屏蔽

回復 pakyin1108 的帖子

我都剩係捉優才,冇捉其他.
冇錯,冇考果D post 我冇留意,亦冇時間逐一去睇.

樓主唔係bk警察,冇必要逐個捉.

MAYANGUSPO    發表於 12-8-29 17:55

AGREE, 人家有言論自由, .....其實林校長在簡介會上有答到過往收大仔比例稍高, 在申請書上有註明接受2006年9月1 日至2007年12月31日出生的小朋友申請, 由此可見, 學校是有一套收生標準.  還有其他.....比如家庭background等等, 不需要太緊張小朋友在面試過程上答唔答到個幾條問題, 家長們開心relax應對就可以啦..

係細仔呢,其實呢個世界冇公平,一早同小朋友講公平都唔知有冇錯,太強調公平對小朋友大左啲就慘,我自己要成30歳後先接受到原來冇公平。

引用:回復+pakyin1108+的帖子 我都剩係捉優才,

原帖由 joeram 於 12-08-29 發表
回復 pakyin1108 的帖子

我都剩係捉優才,冇捉其他.
呢個就係問題所在,樓主多次強調要阻止呢個不值及等同出貓既行為,話係正義既家長,要撥亂反正,喺#102仲話"但唔代表見到人地走捷徑講歪理我唔出聲law",家下又唔係幾十個攞料post,得兩個post攞料啫,咁都做唔到,我冇要求樓主做BK警察,不過佢講到咁正義,有少少要求都唔過份啫

其實大的模式是一樣,我想每個時間段面試的內容不會一模一樣,每個父母心情可以理解都是為了孩子,但每個孩子都是獨一無二的,我們放鬆孩子才能放鬆