用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

英華係比較早面試的一間,之後interview會陸續有黎。希望各家長自律,等小朋友可以表現返佢自己應有既水平。

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

自律d好,唔該

明白ga多個香爐多隻鬼,哈哈!!

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

我自己冇問過人考咩亦冇講過比人聽考咩,因為我個仔唔會講,不過我唔知大部份家長係咪同我一樣咁諗,我唔會鼓勵人問但又唔會鬧分享既家長,抱平常心,香港咩人都有,借地址犯法都做,何況問下人考咩?我教好自己個仔就算了。呢度係自由平台,除非犯法犯版規,否則我自己唔會叫人唔好講,亦冇權咁做,樓主用意係好,但其他家長話影響不大唔係話鼓勵人問,只係希望大家唔好太過緊張,係出於好意,但某些家長就不斷質問單打,如果覺得問考咩係好嚴重既行為,係出貓,會影響結果,其實樓主同表現激烈既家長有冇考慮同版主商量,表明禁止考試期間問考試內容?否則關帖?咁樣就唔駛傷和氣了

家長們請RELAX, 我有幾個朋友都係直資教, 年年都係INTERVIEW 畫畫, 積木, LEGCO, 集體遊戲, 問下日常生活問題, 間間都大同小異, 不是主要睇答案對不對, 是睇小朋友有沒有自信, 禮貌, SENSE, MATURE, 專心,以上表現就知家庭教育是如何!  到了2ND INTERVIEW真係主要睇父母, 如果父母表現太緊張, 會令學校好擔心, (如果收左她們的仔女之后....), 大家開心面對, 學校收不收小朋友, 他們自己有一套標準, 不代表小朋友本身表現不好, 不要太介懷...

TAKE IT EASY

MAYANGUSPO    發表於 12-8-29 17:44

「自由平台」、「言論自由」大家都好識係「適當」時候拎黎保護自己
版主或者亦因為呢樣野呢幾日都讓大家「自由」討論interview題目吧

問interview題目同犯法根本係兩回事,如果問interview題目係嚴重到等同犯法,咁多位正義既家長都唔洗用咁多時間係到勸大家要俾小朋友一個公平既競爭環境﹗

不過真係都係0個句:請各位家長自律

年年INTERVIEW 模式都一樣, 搵番上年留言都知架啦, 但如果有些家長真係好堅持, (我知上年有家長, 因為小一INTERVIEW要睇心理醫生), 好執著, 為了 避免罵戰(年年BK 都有這情況), 大家可以儘量配合

ha8mo 發表於 12-8-28 11:19
我有舊同學的兒子今年升小一
佢就係從舊年考小一時發覺
原來宜家好多家長覺得直資/私立高級D
係呀, 我認同有D家長是有這種想法, 但我不覺得是這樣, 眼見身邊朋友如何吹谷小朋友, 唉! 到係個句,(因不想講得太多) 學校收不收小朋友, 有他們自己一套標準, 不代表小朋友比人差

回復 evasoeeyy 的帖子

唔係卦,睇心理醫生?咁做佢個仔都幾難捱!不過的確記得前幾年有個阿媽拋個囡落商場,再跟手跳埋落去!原因係派唔返自己小學,同老公爭執後失控(or something like that),結果自己死咗阿囡救番。
所以千其要EQ高,人生流流長,你都唔想阿囝以後係咁。
希望呢種悲劇唔好再發生。

silvia_ng 發表於 12-8-27 23:12
我都情願考哂大家先黎分享,萬一先考講左出黎,第二日考唔同既野,咁人地會點睇我?如果該家長之前一日幫小 ...

我依家發現咗呢個問題, 我係第一日考wkf, 我只同幾個熟既朋友講番亞仔講既野, 不過發現之後考既又有d唔同!! 我都好怕比人誤會有誤導成份...而且小朋友講既野又未必啱!

回覆:fion_yinyin 的帖子

咁梗係唔等同犯法啦,我都冇話等同,我話既然犯法d人都為仔女去駁,何況唔犯法?
我只係覺得你可以去問下版主,否則再繼續爭抝都冇用,你話唔好講,有d人就係要問,我地唔係用言論自由去保護自己,而係呢個係事實,版主暫時冇話唔比唔講,所以直接問版主才可以解決你既問題

vnghk0001  Agreed.  發表於 12-8-28 14:12
四隻貓    發表於 12-8-28 11:59

我明白父母放了很多心機, 時間, 金錢, 在小朋友身上, 會覺得所得回報是成正比, 一旦事實與心想不符, 他們會好難接受, 但人生的路好漫長,...

pakyin1108 發表於 12-8-28 10:44
我自己冇問過人考咩亦冇講過比人聽考咩,因為我個仔唔會講,不過我唔知大部份家長係咪同我一樣咁諗 ...

同你差不多, 我女次次講返面試內部都講到一舊舊, 極不可信. 所以我講唔到俾人知面試內部, 而我亦唔會主動問人考d咩, 不過我唔會反對其他人報料或收料(其實我亦無權力去阻止).

樓主作出勸籲也是一片好心, 但確如pakyin 1108所說, 我們無能力去阻止沒有犯版規的出文, 每個人有自己的一套想法, 無可能要人人認同.

年年面試時期周圍就會有人報料或收料, 再過一排便等放榜報喜報憂, 年年如是......

bb kingdom d版主好update 呢到既討論內容的,我知道呢到d版主行動會好迅速,一見到d唔岩既topic就會做野,所以我知道問都係無用。事實係版主「唔郁手」其實係代表做左野

我地無權去阻止某d家長存心套料,但既然有d人咁公開做得出呢d咁不值既行為,一班講道理同明事理既家長就要出聲,而唔係任由呢種情況繼續落去。

一個小朋友可能講唔清楚interview內容,但十個小朋友講有個大概喇嫁,廿個講應該都知考咩喇掛,三十個講都知八成成題目啦,咪d家長洗乜上黎呢個咁hit既blog到問?佢地就係貪呢到人多好收風

最後,正如「守法」一樣,「公平競爭」呢個係大原則,應該人人都會認同,只係有部份人做壞規矩罷了

呢幾日仲多左人問Tim
換一個角度睇,大家都係為左自己仔女著想。

引用:+本帖最後由+fion_yinyin+於+12-8-28+13:13

原帖由 fion_yinyin 於 12-08-28 發表

bb kingdom d版主好update 呢到既討論內容的,我知道呢 ...
你知道問都冇用?你唔問過又點知,你又唔係版主,可能版主都等人舉報

我路過, 見倒呢個 TOPIC...  

我自己個小朋友今年都係考小一.  我同意唔好講考左 D 咩, 有家長自願講無辦法, 0係呢個平台.  點阻都阻唔倒... 我亦唔會第一下去諗, 講考題出來既家長, 佢地講既係真定係假, 佢地講既我只會睇完當參考, 因為我好相信問既唔會係一模一樣.  我亦無可能0係一兩日之間去 TRAIN UP 自己既小朋友, 1+1 = 2 可以, 不過而家既考試又點會咁易?

反而, 有 CONSULT 其他家長考咩既都要諗下, 當知道考咩之後, 會唔會係咁 TRAIN 個小朋友, 而比左個無形既壓力佢地呢?  今時今日考小學, 要過5 關斬6仗, 唔只係個小朋友, 大人都係呀... 我都同我老公打趣講, 可能最後唔收個仔既原因唔係因為阿仔考得唔好, 而係我地表現唔好....

再者, 我真係覺得個小朋友考唔考倒, 重要睇埋個考官, 識我小朋友既都話我個小朋友一定無問題, 又主動, 對答又快, 成績又好.... 到今日為止考左既小學, 咪又係得 WAITING... 反而我個仔既同學, ACADEMIC (學校既) 唔係考頭 3 名, 講嘢都 BILIBALA既, 不過真係BILIBALA 果種, 反而收左佢... 所以無得預, 亦無得計... 只可以同自己講, 盡左力啦... 呢句說話我都有同個仔講, 因為我唔想佢怕左考試, 驚左入試場...我都只係叫佢盡力, 盡左力考唔考倒都 OK 啦.... (雖然心都想佢考倒, 但想還想...).  每次考之前都同個仔講, 去玩之 MA... 我知個仔其實知唔係去玩既... 但咁講大家都會開心 D 去面對 LOR.

好似離左題, 講咁多只係想大家都可以放鬆 D.  呢刻只係剛剛開波就比自己同個小朋友咁大壓力, 個人覺得會有反效果, 希望大家最後可以搵倒一間適合你地小朋友既小學...  一起努力吧!

我唔想係到糾纏通唔通知版主,總之呢個topic 已經講到有個"hit"字。呢幾日有上下呢到都知發生咩事。唔知既話就係廢柴版主,但我信bb kingdom既版主係盡責嫁law,講完。

多謝你的分享。我同意個個父母都緊張自己既子女,但唔好用左d唔正路既方法去「幫」自己既子女law,請大家都公平一點﹗

回復 pakyin1108 的帖子

咁鍾意講面試內容,不如幫大家叫版主開一版叫就"全港小學面試問題無私分享"啦,你估佢制唔制?
‹ 上一主題|下一主題