用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

回復 miki_lee 的帖子

so funny ! support .

1) 只可說這行為違反了考試精神,又是把自己做錯了的行為downgrade。開哂學校名,1st round interview又未完,咁樣預知題目然後期望得到較高分數,不是出貓是甚麼?講咁耐d係因為d人仲係以為自己係到tip 題,而並非出貓。唔開學校名﹙當然唔係e.g. 協x 呢種唔開名﹚咁in general 去討論當然無問題。父母出貓,仔女可能唔會有d特別想法,因為可能從小到大,都慣哂父母套哂料至去考,長此下去,唔岩既野都會變得岩。                                                                     

2) 以校長既角度,簡介會係被埋d未決定報名既家長聽的。唔通人地未決定報就叫人唔好出貓啊?從校長既角度睇就明,唔係只係佢唔想講,而係台下家長既身份問題,

3) 我真係好好奇,點解一d好簡單既詞語,如「量化」同「自重」都要講咁耐。「自重」=注意自己言行d咁中性既字都咁大反應。呢d又唔係d咩侮辱既字眼﹙如賤人、cheap 精﹙當然我不會這樣做﹚﹚,如此容易觸動神經,可笑可笑

4)  我從無說過幼稚園可以攞料和報料,你也不要陷我於不義

簡簡單單,多謝收看

flyda  簡介會係被未決定報名嘅家長?已決定嘅不可了解多一點?冇去簡介會又報名嘅可能唔夠了解學校?唔可以叫未決定報名嘅人唔好出貓?   發表於 12-8-31 12:54

可能爭辨緊既, 唔係係唔係出猫...

灰色地帶也好, 出猫也罷... 相信我哋都清楚係forum出現既分享會令部分"受不公平待遇"既人受困擾. Message會係更好既方式, 至於如果人哋唔答亦好應該.

就萛係灰色地帶, 總唔係理直氣壯...

相信每個參與呢個遊戲既家長同子女都巳經身心偕疲.....

樓主既理念亳無疑問巳經帶到有相同理念既家長到.
不如算啦. 每個人用認為合適既方法繼續去教導, 保護同愛自己既仔女...

fion_yinyin    發表於 12-8-31 15:25

醒目開學勳章

咁樣爭論落去也沒有意思. 不如就此停止吧.

回復 fion_yinyin 的帖子

講晒比你知, 都未必入到 ... ... 懶緊張.

flyda    發表於 12-9-1 01:50

引用:回復+fion_yinyin+的帖子 講晒比你知,+都

原帖由 WINNIE168168 於 12-08-31 發表
回復 fion_yinyin 的帖子

講晒比你知, 都未必入到 ... ... 懶緊張.
agree

引用「無論公開與否對最終結果有無形嚮,原則上在面試未完之前係唔應該公開。」
再引用「咁樣爭論落去也沒有意思. 不如就此停止吧。」
‹ 上一主題|下一主題