用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

回覆:fion_yinyin 的帖子

如果正義的樓主你是真的這樣,你真是一個很天真可愛的人,世界上沒有多少個了(沒有說反話),但你不能假設全世界都和你一樣,而為何你會又雙重標準呢?可以接受幼稚園面試內容外洩呢?如果你是一個這麼正直的人,為何會來bk,來bk幹嗎?宣揚正義?

都係要用好笑黎形容,人家守規矩又話人地天真可愛,唔打尖排隊上車又係天真可愛,似乎要套料出貓+打尖至係一個正常人。但相反,我覺得始終守規矩既家長都係佔大多數,只係有人係到做左錯事又可以俾人話錯罷了。

回覆: MAYANGUSPO

哈哈!你的食煙比如都幾好,無犯法又真係吹佢唔賬。
令我諗起有次帶阿囡去商場廁所,在大排長龍下有位強國人竟然二話不說抱起佢囡在洗手盤小便!全世界O嘴,阿嬸轉個頭一見狀鬧到柝天,但已經痾緊!我即刻同阿囡話千其唔好咁呀!真係情願賴都唔好咁!
唔知算唔算犯法呢?
我諗唔算,因為立法嘅人從未想過有人會在洗手盤上痾尿囉!
所以,真係吹佢唔賬

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

我想已經再冇需要繼續討論這議題了,第一正反兩面睇法都很清楚,第二,大家的討論已經不再理性。總之大家想點咪點羅,唔駛走上來同人講自己想點。

我會停止回覆此帖,因為好像開始不理性了,我不想刺激任何人。

最後我想再強調一點就是,這裡每一位家長都是愛自己的孩子,雖然是廢話,但是千真萬確!所以我明白不想公開面試內容的,和想公開的或是想知多些的家長的心情,但要最基本是要互相尊重,不是單單打打,矯枉過正和隨便指責任何或亂加罪名給別人,謝謝

根本上沒有對錯,因為沒有法律規範在這個小一入學競賽什麼可以做,什麼不可以做。 人人心中有把尺,長度及量度方法都唔同.。我想樓主只想表達如果"通水"有遺這個競賽的體育精神. 這個討論令我想起中國羽毛球隊為了走線以增加取勝機會。我本人覺得,運動員本身沒有錯。只是個制度令到佢地為有咁做先至可以增加取勝機會。
係小一入學競賽下,,人人都想自己子女入讀心儀小學, 而"放水"的家長也一樣, 但他們沒有因為覺得如因"放水"會令自己子女入讀心儀小學機會減少。他們的確有他們的權利去分享他們的經驗.。因為這個小一入學競賽沒有法規。

引用:我想,如果題目改做:請幫幫忙合作,等待面試

原帖由 miki_lee 於 12-08-30 發表
我想,如果題目改做:請幫幫忙合作,等待面試結束後才討論考試內容,,相信大家會同意,亦不會令家長有這樣大反應 ...
完全同意!
跟我所想的一樣,不過我冇咁好心機去寫

簡單回應一下:
1) 將自己出貓的行為downgrade為攞料。咁我打劫可以講成係未得人家同意前借人野一用,但唔知幾時還

2) 即係話大光正大去出貓都係岩,出貓只可以鬼鬼祟祟咁去做?haha,若校長有辦法知道誰先套料然後去in,家長都知道無好結果,仲會累左個小朋友。但校長永遠唔知誰套左料去in,極少人呢到會用真名及同校長講佢係知道哂題目再黎in law。所以校長根本係無從知道邊個已套料,何來機會再去指責?

3) 內容永會不會重覆只是某d家長的推斷,無法證明。就算會番炒往年題目,舊年的遊戲已完,我知道了舊題目不會影響今年interview既公平性。就像會考生會做past paper一樣,此點已在前分析過,不在此重複

4) 自重=注意自己的言行﹙字典意思﹚,乜真係好深咩?呢個詞語有幾咁侮辱?我又唔係用"賤人"、"賊仔" or "cheap 精"﹙在此只是例子,我不會用此等字眼去話其他家長﹚等字眼,有何不妥?家長不是經常教小朋友要誠實嗎?為何家長自己辦不到? 到個小朋友第時大d考中學,你走去問哂前幾日既問題然後同個仔講﹙例如﹚之前曾用普通話讀文章,你估佢會點諗,佢會點做?點都會溫下普通話至去考掛。但咁樣俾你入到都係勝之不武law

5) 竟然要阻止人家出貓係錯,用返上面d家長既比喻。即係我安份守紀排隊上車阻止別人打尖係錯既,只有某d有權力﹙如警察﹚既人至可以阻止打尖。又例如見到有媽媽抱bb係公廁洗手盆小便,睇唔過眼既女仕出言阻止又係錯既,又係要搵某d有權力﹙如警察﹚既人至可以阻止隨處小便既。真可笑

嘩!重覆緊,好心喇…成件事就係:有人鐘意問;有人鐘意答;有人鐘意睇,自由社會,自由科林。睇唔過眼咪唔好睇!上得黎都係想交換意見、報下料…唔係鬼會有咁多人上bk咩… 如果真係錯到咁既,不如close左個科林啦…無人講無人睇咪無人錯!

結論就係, 大家在這平台是有言論自由, 喜歡報料就報的, 不喜歡的都沒法子, 因這是公眾平台, 不可大自我的. 每人地有發言權, 這些不是法庭, 唔需要有例証, 沒有法官去定對錯, 亦不用同任何人交代的. 大家可以still交流或分享, 這樣BK才有觀看價值.

頭先唔記得講我好like「"通水"有遺這個競賽的體育精神. 這個討論令我想起中國羽毛球隊為了走線以增加取勝機會」

睇唔過眼咪唔好睇law,全部之前上得黎既都有2批人想交換意見,每人也有發言權。俾人話自己做錯個心當然係唔好受,明白﹗明白﹗

總之大原則係大家都認同的:請自重﹙即注意自己的言行﹚,確保小朋友有一個公平的interview

回復 atirw 的帖子

For my case, my friend's son cannot get the offer even I told him everything! So relax

超like「"通水"有遺這個競賽的體育精神. 這個討論令我想起中國羽毛球隊為了走線以增加取勝機會」,當然成功走了線亦唔代表可以拎到冠軍

歡迎其他家長in gerenal 咁分享小一面試內容,但不要係interview未完就問該interview較早前問左d咩問題。「預備」、「tip題」同「出貓」既分別應該好容易分的。請守規矩一點,確保小朋友有一個公平既interview

引用:回復+Laivy+的帖子 是我不對,又攪到要討論

原帖由 miki_lee 於 12-08-31 發表
回復 Laivy 的帖子

是我不對,又攪到要討論,不過你說得很對,如果真的是出貓,那麼EK一直都縱容出貓行為?千萬 ...
到你接力了,加油

路過...
睇得科林多, 我自己明白到...問的和答的, 發表意見的, 都應該和和氣氣, 保持禮貌, 用詞要盡量溫和...因為唔係同緊自己朋友討論, 每個發言者都有佢地既道理, 但有d人真係可以好無情或執著的...
好明白樓主既心情與道理...其實人既一生, 都會經過很多大大少少"公平"既考驗...我相信冇人可以保持"清白"之軀...不要看得太重吧!

題外話.
有陣時, 囝囝唔響側跟, 當我企響紅公仔前, 我內心都有少少掙扎...過定唔過?

chapter  咳咳...  發表於 12-8-31 10:46

‹ 上一主題|下一主題