用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview  

9-12月係小學interview高峰期,各家長家必十分緊張
但請未in既家長唔好上網問interview問左既咩題目,否則同出貓無分別,只要對自己小朋友有信心便可以了。至於想分享既家長,歡迎你地可以分享一下舊年問左既題目,今年仲進行緊既interivew既題目就最好不要公開了,否則對自己同已經in左既小朋友好唔公平

謝謝各位合作﹗

Relax

醒目開學勳章

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

放鬆D啦!香港人!就算俾你知道in D咩!咁又㤐喎!好多時是睇小朋友臨場表現,有D in埋家長睇誠意,有D睇下你讀咩幼稚園,甚至識人係入面學校做!都有唔同的變數!Take it easy!  而家先係剛剛開始interview, 陸續有來,大把人會post interview 時問D 題目!

引用:放鬆D啦!香港人!就算俾你知道in+D咩!咁

Cannot agree more!

我囝囝係英華第一天應考, 考完後, 我囝都講到80%考咩內容比我知, 而我的各方朋友, 都有打比我問有關考試內容, 我亦把張內容分享, 其實學校唔會每組, 都考同樣的問題的, 除了答案, 學校還看小朋友的應對反應和個性. 唔會答岩晒就收, 我諗學校標準不單看答案的.  應對反應和個性係無得操練的, 要考泛圍太多了. 就算內容一樣, 小朋友回答方法, 談吐和禮貌, 有好多野都要睇小朋友當時表現. 好似問有關中文和英文讀句, 就唔係一日半日可以急補到架.
由3個月前開始準備考小一, 日日都有上BK, 睇下有咩大家報料, 但發現越來越少人開POST分享, 記得考幼稚園時, 每當開考當天, 好快就有媽媽上來報料, 而家先係開始咋, 希望大家可以輕鬆d,   

如果有人認為知道都沒甚作用,主要是看小孩的臨場表現,哪又何須心急提問?

既然每天每組的題目都不同,知道又有何用?

司馬昭之心!

到面試當天,便會知道考甚麼!

要放鬆的,應該是未應試的家長!

要relax的,是想知題目的家長!

並非想惹爭端,只想說,誰家父母不想維護自己子女的公平待遇!

現在不是拿多一蘋果,賺多一元這等閒事,「香港」好學位如此緊張,香港人都不夠分,老實說,我就放鬆不下了!

我十分同意樓主的見解.

早在優才面試的時候已有此情況,我已向板主和當時的樓主提出.

但似乎想知面試內容的人,遠遠比想把試題保密的人多.

唔知點解,而家香港變成咁, 只要對自己有利,洩露試題都冇所謂.

我記得舊年如果有人洩露試題,係會比人圍插的.

但今年,似乎大家都只想知道試題.

既然只看臨場表現, 那大家都不要問吧.

vivicicimimi 發表於 12-8-25 20:57
放鬆D啦!香港人!就算俾你知道in D咩!咁又㤐喎!好多時是睇小朋友臨場表現,有D in埋家長睇誠意,有D睇下 ...

非常同意你既講法!但亦都同意樓主的題目(...一個公平既interview ...). 題目及型式可以公開,不過係該學校interview階段之後. 某些學校主張全人教育,呢D正是活生生的例子.

Relax 吧

讚同,優才我都係頭一批in,講了給朋友聽考試內容,結佢個仔得左我個仔唔得。

回覆:atirw 的帖子

今年的家長真頑固,咁想知道,不如去學校門囗問in完嘅小朋友,咁咪仲新鮮熱辣。:;pppp:

回覆:bigboy129 的帖子

唔好以為咁係無私的分享,到人哋小朋友得咗,自己得個吉時,唔好問人點解!

回復 vivicicimimi 的帖子

讚同!!!!!!!! 知道題目就入硬咩??!!!有時都講運氣!人生在世,仲有好多考試,測驗!!!
學校安排得既,佢地自然會諗點樣去避免啦!
講真,洗咩講到出貓咁跨張呀!

回覆:carolmum 的帖子

比妳知都無用。每時段,每組考嘅題目都吾一樣!train 好小朋友坐定同有禮貌好過啦!

醒目開學勳章 王國長老

吾係淨係今年,其實年年都有。出吾出貓,見人見智啦

smallfoothk  x2  發表於 12-8-30 08:27

醒目開學勳章

放鬆D啦!香港人!就算俾你知道in+D咩!咁

原帖由 vivicicimimi 於 12-08-25 發表
放鬆D啦!香港人!就算俾你知道in D咩!咁又㤐喎!好多時是睇小朋友臨場表現,有D in埋家長睇誠意,有D睇下 ...
x2

回覆:vivicicimimi 的帖子

同意極了!
其實學校自有揀選學生的方法,唔係識答問題就會收。如有認識某些名校的學生便會略見一班,那些孩子都是有一點特質的。那些不是一段短時間可以訓練而來的。
平常心面對吧。
而且每個人都可以在這平台自由交流,沒有什麼權力去阻止別人報料和收料。

MacMa    發表於 12-8-30 14:32
flopsybunnies  agree!  發表於 12-8-27 22:43

會考試題是不能公開的,所以全港考生要同一天同一時間考。
P.1 interview 可以分開幾曰,不同時段,咁自然評分標準與會考不同,學校也不怕你公開。
講真,想知係人的本性。但其實知左真係得個「知」字,train 吾切,也控制不了小朋友的臨場表現。
大家都明白,小朋友有時識也未必肯答,怕陌生的小朋友肯定餂底。
所以,分享與否乃個人意願,大家吾駛講到洩漏國家機密咁誇吧!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

我完全吾明白點解有家會分享題目,就算你個仔考完先,呢間吾係你杯茶你吾會讀,但同你一樣頭一批考既可能好想入,你咁樣係對其他人吾公平!話學校會考慮同吾同題目既人係真傻定假傻呀,咁講就吾使問啦,睇番舊年問左乜未得囉,使乜要今年既題目!不知什麼道理跟標準!