用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位父母的子女升中後有沒有要求出手機呢? ...
樓主: stanleypyk
go

請問各位父母的子女升中後有沒有要求出手機呢?

回復 hw1115 的帖子

過了澳門兩天, 公司超忙, 而家至有時間入EK.星期六要返工, 所以趁開工前入來chat 下.

hw1115  Enjoy 嗎 ? 我返5.5天.  發表於 12-8-29 10:03

回復 stanleypyk 的帖子

我都想呀, 如果你找到這類軟件, 記得通知聲喎.阿仔部機set晒password, 想睇吓佢whatsapp 邊個都唔得.
有時佢download得太多apps, D apps會自己開, 又或者會pop些廣告出來.
我比較擔心佢可以在有wifi的地方上youtube, 看了"不適合"的三級東西.....

我都係返5.5天.

澳門行, 都幾enjoy, 主要隌父母, 而弟妹一家人都有去, 我兩個仔同兩個表兄弟玩到癲晒 -- 泳池水戰, 房間玩啤, 當然重有他們的最愛 -- 玩手機!  我發覺似乎所有男仔 (甚至男人)對手機都幾沈迷.  

Meikin 發表於 12-8-29 10:31

我都係返5.5天.

應該係全世界有手機的人, 對手機都很沈迷, 係港鐵車箱內的人, 個個都係 "金手指".

hw1115 發表於 12-8-29 11:25
應該係全世界有手機的人, 對手機都很沈迷, 係港鐵車箱內的人, 個個都係 "金手指".  ...

非必要我都唔會用手機上網,我搭車多數聽歌,因為唔想雙眼成日對住個mon,
對雙眼同手都唔健康..

kilykilyk 發表於 12-8-29 11:40
非必要我都唔會用手機上網,我搭車多數聽歌,因為唔想雙眼成日對住個mon,
對雙眼同手都唔健康..
...

我搭車都係聽歌多, 我用 KK BOX, 但是聽聽吓唔可以聽晒全首歌既 ?

hw1115 發表於 12-8-29 13:17
我搭車都係聽歌多, 我用 KK BOX, 但是聽聽吓唔可以聽晒全首歌既 ?
如果短途車我會合埋眼養神...

HI, 各位:

我也在八月尾才出了部自智能手機予小女,平平的PLAN,可以上網,但一直也灌輸小女不要沉迷,否則,影響學業。她也看見很多同學在小學成績下滑,我曾經也想出不少方法禦防,最後,我也認同 Self control ,比其他方法好,小朋友總有方法去解碼,去買個條 Cable ,mouse,甚至 Modem,總有他們的方法去做。不過,如成績不好,即時用回以前的打出打入電話。

回復 phylli 的帖子

Yes, the point is "Self-control"!!  但知易行難.

同意孩子們若要上網總有他們的方法, 突然令我記起一件事.....小時候父母不準我們姐弟們放學後看電視, 但我們總是偷偷看卡通片, 他們用盡方法, 即使是把電視的電線收起來, 我們總有辦法找到或用其他電線駁到, 偷看完又放用原位, 以為神不死鬼不覺.  終於有一次因爭轉不同台, 不斷按電視制, 電視"boo"一聲, 壞咗並冒出很多黑煙, 我們開窗散晒D煙, 並用晒媽咪隻名牌香水嘖到個廳香嘖嘖.....當然最終事敗, 父母沒打, 但丟咗部電視後一直不肯再買, 所以小六至差不多整個中學我都沒電視看, 但好處是可以專心做其他事, 不用心思思想看電視.  

我個仔上年中二都係用部只可打出打入嘅電話,佢無要求用smart phone,我有電子辭典比佢,好方便。到暑假,因為部電話開始無故無電,要換過一部,但他說不用買咁貴的,啲同學都經常唔見或弄壞手機。最後買咗部平平地嘅三叔,不過仲係用緊電話儲值咭。

kilykilyk  我囝都係咁,無要求買貴電話,查字用電子詞辭  發表於 12-9-3 13:13

用左智能機後,個女喜歡上網,好夜都係度上緊,話下就收一下,轉頭又上過,話到我無氣啦,好在學習成績一直幾好,唔明白個女係老師心目中甘好,係屋企甘唔聽話,好在個大仔今個假期番屋企,幫助我教下,e+無甘離普,重幫手做下家務。

我想講, 就算唔出個data plan比佢地, 佢地都有辦法上到網, 而家周圍都有wifi, 佢地上網話咁易。 佢地讀書就唔叻, 但對手機呢家嘢就好有心機研究, 我比部三叔ace呀女, 個memory唔大, 佢可以叻到root了部機, 改埋ram, 真係可以去電腦城做part time。我問佢點識, 佢話上網d討論區教

杰杰媽媽  做女仔識電腦好受歡迎 ga, 做野有優勢,宜家好多男仔都唔識要問返我轉頭*^▁^*  發表於 12-10-9 14:57
杰杰媽媽  呢樣野我自己成日做,有前途,大個多門手藝,讀書唔太差就得,  發表於 12-10-9 14:54

而家這一代真的很聰明, 佢哋對手機/電腦等東西上手快到不得了, 如果能夠把花在這方面的十分一精神, 放番在學業或自理上, 各位阿媽阿爸應該唔會咁勞氣.