用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位父母的子女升中後有沒有要求出手機呢? ...
go

請問各位父母的子女升中後有沒有要求出手機呢? [複製鏈接]

我小兒近日要求升中後買手機,還要較新的款式,不是單純通話用途,他說看到其他同年齡的學生也有,例如iphone等等。我本來覺得求學期間如有多功能的手機,很容易經WiFi上網瀏覽網頁,甚至下載遊戲,很容易在公眾場所上網,流連忘返,如果出機,我會要求不提供數據通話計劃,不可下載遊戲,但我不知這要求是否有用處,不知各位父母是否容許子女升中後可擁有手機,及如何監控其用途呢?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:請問各位父母的子女升中後有沒有要求出手機呢

升中一時有要求手機,但係是禁下禁下的,到中二上學期考試過後,見佢成績大躍進,送了部三叔入門版智能手機給她,初時無join數據plan, 到下學期見佢可以先制,不會機不離手,暑假幫佢join左
cheap cheap數據plan, 方便whatsspp, 我覺得不好話人有iPhone,我又要。。。。。

CrabPincers 發表於 12-8-24 21:21
升中一時有要求手機,但係是禁下禁下的,到中二上學期考試過後,見佢成績大躍進,送了部三叔入門版智能手機 ...

可能女的會比較好些,最多是Whatsapp, 但男的通常喜歡打機,怕下載遊戲玩過不停!

My son's mobile phone was out of order during Jul, 2012,
he requested "三叔 beam", it is impossible la. At last, I bought "三叔pocket" to him, only 2G, no  數據 plan, but he download apps, whatsapp etc.

Meikin  最好跟佢約法三章, whatsapp也可以令他們很沈迷的.  發表於 12-8-28 23:58

回覆:stanleypyk 的帖子

建議你考慮清楚,眼見有部份父母下放權利後後悔不已,(當中包括買智能手機 & 家中無限上網 ),當你批准後就返唔倒轉頭!現今小朋友要求太容易得到啦,其實無须咩新型號,打出打入電話最實際。

我就後悔!自從仔仔有手機,掛住打機!成績大退步!
如果要出,千萬不要給他上網plan ,最好連whatsapp 都沒有!
(當然子女自制能力高,另話了!)

like_travel  我一早出左 比個女用,但只比佢放假用,但見親佢用我都眼火爆   發表於 12-8-25 13:54
like_travel    發表於 12-8-25 13:53

我仔到宜家都只係可以用D打電話既機,我屋企有多智能電話做後備,但我都唔會俾佢用,拖得一年得一年,俾佢用開左返唔到轉頭.

baoying    發表於 12-9-3 12:11

回覆:杰杰媽媽 的帖子

時代進步,其實我覚得應該比升中孩子用智能電話的,當然不需使用最新最先進型號,但也不可與時代脫節,不要只從負面角度看,孩子其實也會用智能電話上網查字典、圖片及其他資料,小兒中一bridging course也教他們寫apps了。

like_travel  勁WOR, 那一間中學咁勁呢 ?  發表於 12-8-25 13:55

回覆:longlokma 的帖子

咁你有講得啱喎!
仔仔都Dowload 字典用來做功課。

引用:時代進步,其實我覚得應該比升中孩子用智能

原帖由 longlokma 於 12-08-25 發表
時代進步,其實我覚得應該比升中孩子用智能電話的,當然不需使用最新最先進型號,但也不可與時代脫節,不要 ...
寫apps可能係將來的揾錢行業。·

我個仔小學都冇手機用, 升中我都只是俾部舊機佢用, 用電話卡, 冇上網plan, 但佢都可以用到變成多用途 -- 在家用wifi download games, 狂影相, 做特別效果.........

我拖到中一下學期都出咗俾佢, 一來小六考學校時老公口輕輕地話如果考到某些學校就出iPhone俾佢, 言者無心, 聽者有意; 二來佢部舊機開始壞壞哋, 加上見佢好俾心機去讀書考試......勞氣的日子就開始了!  我都有些後悔, 不過再大些遲早佢都會有機會擁有佢的智能電話, 這些問題避無可避, 現在唯有日哦夜提, 從旁提醒佢正確的使用手機和時間分配方法.

我而家依然堅持唔俾佢用上網plan, 甚至只用電話卡, 用到就快冇錢先去增值$50, 都好夠用.  其實佢打電話不多, 部手機主要用來影相, download games or music, 在家用wifi看movies, 最鐘意一邊聽歌一邊做野, 晚上也約好同學仔定時wahtsapp下.

總括而言, 給初中小朋友出智能手機非壞事, 但要視乎需要, 不要抱著同學仔有所以我又要有的心態, 亦不要買太貴, 驚俾人搶或小朋友好易弄壞/遺失, 且不要用上網plan.  而未有需要出者, 最好遲些先出.  要知道其實智能手機是一部集通訊/娛樂/攝影多功能的便攜機, 有時連成年人也會沈迷玩手機, 更何況是初中孩子呢.

杰杰媽媽  我仔只會用電腦睇片/搵資料,佢係出街時先會想用我部電話黎打機,對佢黎講電話只係另一部NDS.  發表於 12-8-25 09:53

回復 Meikin 的帖子

早晨呀!

您今日要不要返工呀 ?

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+12-8-24+21:21+

原帖由 stanleypyk 於 12-08-24 發表
可能女的會比較好些,最多是Whatsapp, 但男的通常喜歡打機,怕下載遊戲玩過不停! ...
我女果部好咋,一,兩個app就爆,有d app還dl不到

Meikin 發表於 12-8-25 09:21
我個仔小學都冇手機用, 升中我都只是俾部舊機佢用, 用電話卡, 冇上網plan, 但佢都可以用到變成多用途 -- 在 ...

same here !

我都同個女講,如果您考到 top five 就買部smart phone 比你,之後又比佢考到,之後幾年也 keep 到成績,前後買左2部比佢,不過最後都無比佢上學用,因為佢喜愛一路行, 一路睇 my TV / facebook,連過馬路都唔理路面程況,要我叫醒佢 ”喂 ! 有車撞埋泥啦 ” !!!  佢先望吓路. 

又試過一次,成個人 PK 向 Element  既店入面,因為呢間 shop好大,入面有1級樓梯佢完全睇唔倒! 要勞煩人地店員扶去sofa坐底,問要唔要膠布治理! 

如果我比佢 GS note / iphone 4, 即係叫佢去自殺,我也 foresee 佢唔會改,所以只會比佢用simple phone .

baoying  我女塞住只耳孔聽歌,過馬路都唔記得睇交通燈,好在我係身邊姐,我火都離啦  發表於 12-9-3 12:18
Meikin  我都係好怕阿仔一邊過馬路一邊用手機, 佢唔用手機時都唔多睇車, 試過一次差D俾車撞, 好彩而家返學條路唔洗點過馬路喳.  發表於 12-8-28 22:57
BallBallMaMa    發表於 12-8-25 23:18
masterpiece    發表於 12-8-25 19:49
masterpiece    發表於 12-8-25 19:49

stanleypyk 發表於 12-8-24 20:44
我小兒近日要求升中後買手機,還要較新的款式,不是單純通話用途,他說看到其他同年齡的學生也有,例如iphone等 ...
六年班就比手機佢用,用到現在升中二,但部手機只可以打出打入..

洋蔥頭媽咪  同我囝一樣   發表於 12-8-26 01:09

因為小學已自己搭車返學,所以俾咗手機,不過係普通手機.
今年升中一,之前應承佢入到第一自願就買部"三叔" 俾佢,
不過佢自己睇咗價錢後又話遲d先.

Meikin  咁你個仔都幾生性.   發表於 12-8-28 23:02

其實大家有沒有找到一些可監控子女使用智能手機的軟件, 因為當子女要求買手機的時候, 通常口口聲聲可跟規矩使用, 但當父母不在場的時候又另一回事, 就算不出數據plan, 他們仍有可能到圖書館或其他有提供wifi的場所使用, 無形中鼓勵他們流連公共場所, 更易學壞。本人使用desktop電腦已有很好的監控軟件去控制子女上網的時間和用途,但手機方面的監控軟件真是很容易被子女自行破解,所以很難監控其用途。

vincher    發表於 12-8-26 15:09

回復 like_travel 的帖子

回覆:chiu0128mama 的帖子

很難說,買和唔買都沒有絕對的對與錯。怕他學壞,也可在同學手機睇到,裝軟件,他大一些又可以破解。都是正常教小朋友便可以。很奇怪的您越不俾小朋友,他們便越想要。

五年班已出。依家佢心思思想用智能,我唔俾。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。
‹ 上一主題|下一主題