用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 有無15分的家長打算於自行分配填寫浸小? ...
go

有無15分的家長打算於自行分配填寫浸小? [複製鏈接]

15分無機會,你地係自行分配時仲填唔填佢?

0    0    0    1

如果你係非入不可. 你都要填佢, 到時扣門可以特顯你既誠意
不過你同一時間都sin 左個機會. 因為20分都要抽. 15分無咩可能入到

回復 kc_united 的帖子

一定有好多15分都照填,我上年識好多人都係

回覆:有無15分的家長打算於自行分配填寫浸小?

上次去簡介會,校長同各家長講,叫大家得15分便唔好填,無謂浪費機會。

所以我都講15分係無機會. 咁就一定睇你想唔想入.
如果你極之想入. 咁啱你自行比你中左另一間. 你就只可以扣門.
連大抽獎都無機會. 如果你次選係官校. 可以用自行試下.

荃灣區好好彩, 有好多間好既小學.
大家都有各自各既fans. 所以你想入個間 我覺得一心一意比較好d
大抽獎其他既choice係無可能選擇出名個幾間.
有同學仔就係咁一去就14, 15 志願. 所以次序好緊要.

引用:回復+kc_united+的帖子 所以我都講15分係

原帖由 marvinliu 於 12-09-03 發表

所以我都講15分係無機會. 咁就一定睇你想唔想入.

我想問大抽獎是否很難中?成功率相對其他出名個幾間是否較低?我問過上一兩年家長,好多人都抽唔到浸小,係咪真?

回復 marvinliu 的帖子

係咪甲,乙部都填佢, 到時叩門先有機會D......所以明知無機會都要填佢?

因為我心目中只係想入呢間

係咪好少會大抽獎入到呢間?

kc_united  gigi1020: 甘我地15分, 自行仲填唔填?  發表於 12-9-17 17:18

kc_united :難唔難中, 真係唔知wor. 出生率多左. 機會就少左,
唔只浸聯, 間間都係咁.
gigi1020:我就甲一填佢, 甲二三唔填
乙一填佢, 之後填其他.
20分自行唔得. 之後大抽獎中既.
你好想入就一心一意啦, 祝你成功.

kc_united  thanks.  發表於 12-9-17 17:16
gigi1020  thanks  發表於 12-9-12 17:22

作為過來人, 有少少意見 - 諗得簡單d, 心儀浸聯就填, 唔好諗太多!!

就算有阿哥家姐的分數, 第一輪都未必入到, 要到第二輪抽獎. 阿囝當年(龍年)也是第二輪抽獎入的, 龍年千禧bb仲多, 真係好好彩!!

阿囝有d同學是叩門入的(用誠意), 在學校的成績也很好, 最後派/考去b1英中, 所以我諗學校都會喜歡叩門的學生. 萬一(touch wood)派唔入, 都要試吓叩門!!

再者, 荃灣區的大部份小學都好平均, 各有fans, 分散d, 間間機會都差不多. 浸聯有五班, 位又多d...

Just for sharing and reference!!

kc_united  thanks  發表於 12-9-17 17:17

咁如果有哥哥或家姐係裡面讀, 咁係咪唔一定入到架?

回復 xtinawong 的帖子

係. 人數有大約係自行派位既一半.
上年校長講既.

kc_united 發表於 12-8-30 18:09
上次去簡介會,校長同各家長講,叫大家得15分便唔好填,無謂浪費機會。

...

浸聯校長真係叫人15分唔好填佢, 即係要叩門時係唔會考慮甲, 乙部都填佢果份誠意?

回覆:xtinawong 的帖子

咁如果有哥哥或家姐係裡面讀, 應該一定收喎

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2

回覆:kc_united 的帖子

咁你揀第2間有冇20 分吖?如果都係冇,只有15分的話,我就會3個第1都填浸聯。
雖然話難入,學jackieson話齋浸聯嘅位比較多,心儀就去馬啦,大抽獎都係有機會嘅!
聽聞今年救世軍都有成20個入到

yes. 有哥家姐一定收!
自行我決定唔選浸小啦! 校長的而且確 同家長講, 統一派位時, 大家只要甲乙放佢第一, 便會優先考慮!  叩門位, 人人都會見, 主要是看面試表現的. 唔收profile! 其實去到時叩門位, 真係要有心理準備無的啦! 200人爭6-7個. 看實力時也要看運氣!

我是今年叩門入的. 自行 20 分, 唔中.  我係誇區, 所以只可填甲一, 當然唔中啦.  收叩門 form 時, 我問學校, 自行和第一志願填了, 會否機會大d.  佢話唔會, 但張 form 要填自行和第一志願.  叩門 result 出了, 我仔 waiting.  我再叩, 我話我好有誠意, 自行又揀, 第一志願又揀, 又早來交 form.., 我未講完, 佢話這些因素已考慮了.

從整個過程, 我覺得不能單一說, 填了自行是有用或冇用. 面試表現很重要. 但個個都差不多時, 就好有用.    好 fair, 人填你唔填, 大家差不多, 當然揀填那個.  這便是誠意 law.  你自行唔填浸聯, 填了其他, 你比人多一個其他機會.   校長叫大家 15分唔填, 相信唔想大家行一條漫長的路姐,  出於好意.

叩門收 profile.

回復 yeungyeungma 的帖子

最後你終於打動了學校收了你小朋友! 都好幸運的呀! 你住那區 ? 為什麼會選浸小 ?
其實叩門時, 是不是間間學校都要你填 自行, 甲, 乙的第一志願?

回覆:kc_united 的帖子

都唔算打動, 只是有人放位, 跟 waiting 個 list 到我.   由開始, 學校都話跟 list 排, 冇其他方法, 只是等等等.  我地雖不是荃湾, 但也很近.  覺得浸聯好過自己區d學校.  好感恩, 好幸運是真的 !

其實抽浸小機會是否比其他荃灣區小學低呢? 我問親個個, 無一個是大抽獎派入的.  不是世襲, 便是最後叩門入! 甘我地仲應唔應該揀佢 ?
‹ 上一主題|下一主題