用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區想跨區
go

北區想跨區

我住北區,小女升小6, 現讀曾梅千禧學校

她五年級下學期成積

中文 A, 英文 A, 數學 A, 常識 A, 音樂 A, 體育 A, 視藝 A, 操行 A+, 獲得優點 3次

全班: 15/33, 全級5X/162

我想她報真光女書院(因是我的母校)
機會大不大?
我娘家在馬鞍山, 如用此地址報會是沙田區? 沙田區是否會多D選擇?
其實現在都不知選北區定區外好D, 聽學校說北區的中學位很緊張(因為好多國內之人申請), 而且我擔心北區的學校, 是一係好好, 如鄧顯, 一係就好似好差, 大家有無意見比我?

回復 lmcheung 的帖子

俾我都跨沙田區,成績幾好,機會很大,沙田英中比北區多

vincher 發表於 12-8-24 17:30
回復 lmcheung 的帖子

俾我都跨沙田區,成績幾好,機會很大,沙田英中比北區多 ...
我都覺得係, 因為沙田英中學額比北區多, 而且沙田都唔算好遠.

回覆:vincher 的帖子

如果放棄直資又或入唔到心水直資,我都會跨區沙田,我大仔已經有沙田心水三間中學,其中中一間我都劏雞還神。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

楼主,你間学校係北區係v gd小学,問清楚一般考到全级第几名是band1

pangivan  8X 都係B1  發表於 12-8-27 09:20

lmcheung 的帖子

以你女成績在這學校是 band 1 中至尾之間。今年這校派位大抽獎好多級70-80 都搏到入鄧x甲x。老師今年話80前後係1/2。

不過以我所知, 自行計, 級50之後揀田xx同李xx自行都唔收。鄧就級頭十先有機會。甲就級20幾好多都收咗。約有十個band 1同學自行入唔到, 派又派得好差。另有幾個同學誇沙田都比想像派得差, 比你做參考。

回復 orangebb 的帖子

很好的分享,很有參考價值!
樓主女兒是5x(小學在區內成績好),相信跨區有機會!(既然你話:今年這校派位大抽獎好多級70-80 都搏到入鄧x甲x。老師今年話80前後係1/2。)
其實,我也認為自行機會微,是大抽獎而已(當然填表也要有策略)!

有幾個同學跨沙田都比想像派得差---->請問他們成績屬Band 幾?會否首幾名志願全部填寫太受歡迎的band 1A 學校?

回復 vincher 的帖子

都不是呀!  我所知有band 1 中, band 2 同學都有, 佢地唔係心頭高架, 都已經避開最hit, 不過沙田學校多, 誇區學生都多, 一樣競爭大呀!

不過講真, 運氣真係好重要, 呢個月撞口撞面大家問下去咗邊間學校, 反而自行連見都無得見嘅band 1 尾同學入咗band 1 頭, band 1 頭同學自行唔收, 抽獎又唔得, 入咗band 1 尾, 甚至band 2 頭, 好無奈與諷刺!!!

回復 orangebb 的帖子

你如此说,可以让大家清楚跨區的現況!謝謝你!競爭如此大!!

補充:由於北區band1英中選擇實在太少,如果我係樓主,我依然會揀跨區!
多口問句:Orangebb,你的子女係上年升中嗎?

vincher 的帖子

係呀!  真係感受良多, 好似打咗場仗咁。

vincher 的帖子

我都讚成架, 如果條件適合嘅話。北區真係太少選擇!

多謝大家分享,真係好心急,唔知點選好! 北區好的中學不多,但知自選揀區外, 全港得幾個位一齊爭, 好似好細機會.... 如轉區, 其實都唔係太熟其他區學校係點.都好煩, 又就快開學啦.

mrs.so 發表於 12-8-25 08:34
如果放棄直資又或入唔到心水直資,我都會跨區沙田,我大仔已經有沙田心水三間中學,其中中一間我都劏雞還神 ...

mrs.so , 沙田有什麼心水? 有邊樹可以找到地區排名等資料? 我見教育署D資料都只是介紹學校資料, 都唔知點分析叫好與唔好?

mrs.so  地區排名唔好盡信...  發表於 12-8-27 14:43

orangebb 發表於 12-8-26 08:51
以你女成績在這學校是 band 1 中至尾之間。今年這校派位大抽獎好多級70-80 都搏到入鄧x甲x。老師今年話80前 ...

orangebb, 我就係怕跨區之後派得更差, 因為人地區的學生都會報, 到時再選本區就怕無位啦.

其實自行兩間機會如果都唔得, 仲有抽獎。眼見好多band 中尾同學豪無策略可言都抽到, (自行兩間揀嘅同自己程度脫哂節)。機會其實係一半架。

講一個實例你聽, 今年有個同學級約30。自行揀甲x李xx, 甲有得見但唔收, 李收咗。同班同學成績差一半, 去到級70幾面試機會都無反而抽入咗。

佢媽媽好難過認為做錯咗。策略上我認為佢媽媽無問題, 輸運。

pangivan  既然自行選甲X 李XX ,其中一間收也不要後悔. 何況中學係靠自己. 成績不好比你入鄧X又如何. 唔通唔洗努力.  發表於 12-8-27 12:04

至於誇沙田區, 今年有個同學派得好差。唔知派咗邊間, 不過佢係第一個出班房, 有主任副校陪去禮堂揾聽緊講座家長。通常係派得差就出先, 有d仲喊哂。 總之誇區就會多選擇,但都講運氣。

多謝回應,不過我想問: 唔係自行面試咗, 都唔會比你知收唔收, 要到統一派位後一次過公佈? 我係咁聽到架喎?  所以就怕自行唔得, 統一時又唔知點排, 浪費咗個排位. (我理解係自行心水的第一,二選擇, 統一時都盡量排一,二, 咁學校才覺得有誠意), 如錯了請指示.

我所講無衝突架。自行第二以咗,你就無得抽獎搏你最鍾意嘅第一。

咁係唔係真係唔知自己自選面試後得唔得? 要到統一後先一次知結果?