用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光K1 開學用品
go

大坑真光K1 開學用品 [複製鏈接]

想問下開學時要準備咩? 手巾仔,水杯…等等??
   0    0    0    0

Just wonder the school may have further info to us on the parents' day on sept 1 (sat), remember bring along 10 pcs student photo with u on that day.

Maybe, prepare some handkerchief, name labels, cup/water bottle, etc. beforehand.  

But, anyone knows the arrangement for school bag?

好似1/9 果日會派埋呀!

我仲未幫囡囡剪東姑頭呀l 唔捨得剪左把長髮呀,原本1/9 要影好校服相,多謝提醒!

回覆:大坑真光K1 開學用品

請問你哋搵到校車未?我家姐因為搵唔到點到點由九龍到大坑真光幼稚園(pm)嘅車所以同咗其它幾個mummy組車,如果你哋或知道有其它家長有興趣加入可以pm我。

濕毛巾和有蓋的水杯要用有拉錬頭的密實袋放好; 另外要帶雨衣, 口罩同一套內衣褲放書包; 另外要帶一條手巾放裙袋用來抺手的~

仲有所有野都要貼上佢個名~

回復 t3carol 的帖子

請問cup 同毛巾盒要自備 or 學校家長日會派?

回覆:chelsea_jbb 的帖子

自備

以往內衣褲不需帶備, 如真有需要, 學校會借用, 但之後只需交還全新或幾元便可.
其它的乾/濕毛巾, 毛巾盒, 雨衣, 口罩, 有蓋水杯及密實袋袋濕毛及盒及有蓋水杯.(記得寫名).還有防蚊用品, 不可用太多蚊貼, 我個人用過, 有茄的牌子無用, 但用過佩X的蚊水很有效, 因上面的吸血小動物不是一般的蚊, 希望對大家有用.

回復 米米噢 的帖子

什麼?是蝨或蚊或什麼吸血昆蟲?小孩不識保護自己,實比蟲仔咬,too bad!若個個小孩噴到成身蚊水,全班充滿臭味,對健康有害!有點擔心!

回復 maozit 的帖子

不是甚麼惡昆蟲, 只是一些很常見的吸血蟲, 好像是一點比黑芝麻還小的小東西, 常見於樹木叢林多的地方, 如中銀大廈對出的巴士站都有很多, 如你站立等車不久, 都會中十粒八粒如蚊咬般痕痒的小小蚊口.由其下雨後最多. 如你們會自己接放學的話, 就會感受到. 但很快會退, 不過都幾痕. 我試過佩X的不是很大味, 只是噴了後, 好像搽了一層Cream, 洗澡時洗洗便可. 但真不好用茄牌的, 無大用.但其實小朋友都不會在學校定定站立, 會四圍走或在課室內, 就萛咬都不會太多粒.會很快退的, 不需太擔心

還有, 我小朋友只是間中搽, 有很多時都忘了, 但不知是否小朋友身體適應了環境, 或大大吓她的皮厚了, 越大越少了這些蚊口, 反而我發現年紀較小的, 或等接返放的大人們中這些蚊口較多.有時下雨過後, 放學門未開, 巳有一班大人們在門口外跳舞呢!

回覆:米米噢 的帖子

多謝你的資料!我想問蚊水如我在家先幫她揸,還需要給小朋友帶返學嗎?老師會否幫他們揸?我怕她在校車拿來玩。另外是否需要帶雨衣?如需帶齊以上講的所有嘢,個書包都幾多嘢喎!

請問以上物品,學校有冇規定唔可以有公仔?定有公仔都可以?毛巾要浄色嗎?

致米米噢:

請問真幼k1在星期六上午多不多興趣班或家長\親子活動?謝!

回復 米米噢 的帖子

姓名貼要有中英文名嗎?要寫班級及班别嗎?

回復 k1e 的帖子

蚊水不用帶返學. 另外, 雨衣需帶備以防不時之需, 用水膠袋袋著, 因如返學前下雨, 乘校車的話, 保姆姨姨會幫未穿雨衣的小朋友穿, 扺校後, 老師會幫小朋友除及用小膠袋袋著. 其實學校規定小朋友不可帶太多不必要的物品返學, 只需手冊,A5文件套(開學時學校會派), 雨衣(用小膠袋袋著), 有蓋水杯及有濕毛巾仔的毛巾盒(用密實袋袋著), 一/兩個口罩(用密實袋袋著)巳OK! 不會太多.

回復 kaylee_mama 的帖子

以往無規定

親子活動不會太多, 但有時會在平日, 要返工的就要放假, 所以收到手冊後一定要留意校曆. 而星期六的興趣班可選擇參唔參加, 需另費. 人多還要抽
‹ 上一主題|下一主題