用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀....
樓主: manmanl
go

Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀.... [複製鏈接]

回復 csy_ma 的帖子

謝分享~很寶貴的意見同經驗分享呢~

昨日一反到屋企就見到個仔"灘"左係梳化訓著左喇,我估佢都係不知不覺訓著.雖則我並沒有比好大壓力仔,但係一個係幼稚園"嘆"慣的小朋友,一到小學就係放學,休息一陣就做功課,食飯,做功課,訓覺.呢兩個星期就不停QUIZ,DICT, TEST,嘩,真係好大轉變. 所以今次TEST完會去海洋公園玩,玩玩., 大家努力.....讀之餘記住....玩, work hard, play hard!!!
Lilypie Expecting a baby Ticker

回復 manmanl 的帖子

唔係大轉變....直頭係巨變添~!
剛剛適應完抄手冊,由以前幼稚園寫大大粒既字,寫到細細粒既字黎滿足細小得可憐既手冊欄...
到又要適應每日收到一推既功課,對功課,又擔心佢地有無將D功課仍底響學校 /做左沒有交
之後又要適應排山倒海式既默書測驗

一個半月時間裡面要適應呢幾樣野;「玩」到算係侈奢的了(都有得玩既,時間很少)

同意話測完立立聲跑去玩,我地都會咁做

csy_ma  我囡小一時直頭食飯都要響書枱上食  發表於 12-10-25 15:43

其實學校手冊係咪應該A4 SIZE呢,D欄位吾使加闊,而係要加多D欄位比佢地寫每日四五項的功課, 雖然好多CORR,但都要寫,佢而家本手冊,值頭寫到冇位寫....
Lilypie Expecting a baby Ticker

yanyantong2100 發表於 12-10-25 00:18
係..多謝樓上家長比既意見,我個仔自升上小一後,我同爸爸已經頭痛不已,相當唔習慣,見個仔讀讀讀但成績都仲係 ...

Yanyantong2100:

希望我07(070905)年既分享,對您仍有參考價值:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1014898&extra=page%3D4&page=3

回覆:csy_ma 的帖子

萬分感謝,真係好值得參考!
另外今日係第二日既總測,叫佢溫中默已經拿口拿面,仲同我講左句,日日都默書,幾時先可以抖下,我望住佢都好無奈

究竟今日英文測驗卷一是考什麼? 是課文還是COMPREHENSION?

回覆:EnnisWong 的帖子

真係唔係好知,佢出果張時間表....怪怪地,中文(二)範圍又唔知去左邊
唯有估估下
正常聯想係英文(一)係Textbook + Workbook內的東西卦,實際上唔係好知

csy_ma  您估得好啱,英一主要係課內,英二係作文+閱讀理解,中二則要作二篇文,其一為應用文,記住提小朋友將題目提過既野都寫上去  發表於 12-10-26 13:11

剛問亞仔測驗識唔識, 佢答我有D唔明, 所以留空了沒有填寫, 這時我開始奇怪.........卷一不是太部份有選擇的嗎? 那我就打開WS他告訴我今日的大約是這類的題目, 原來今天的是COMPREHENSION
在2次家長會時, 不是說了卷一所有的問題老師都會讀出來, 只有卷二的閱讀理解才只會讀題目, 其他由學生自己理解, 怎麼今天的卷一會變了閱讀理解, 手冊的時間表不是寫明卷一TEXTBOOK1-3, WORKBOOK1-16, 卷二RW P1-4, GE W.S.1,2,3,4...........我投降了, 是我聽錯看錯理解錯了嗎? 明天中文卷一那又會是什麼

回復 EnnisWong 的帖子

去看一看學校印果本(黃色)油印紙釘裝的「總測驗前準備練習」封面裡頁,有寫的可以放心了,明天有唔讀卷的閱讀理解~~

回復 wayneng 的帖子

而卷二係考下個小朋友墨水夠唔夠;我個囝漏墨,以前學過既字唔記得晒了~卷二睇黎可以去送死了~~

這份我也看了, 也只有跟上面寫的,
即是說明天就是閱讀理解

wayneng  是,明天是有閱讀理解的  發表於 12-10-25 23:01

wayneng 發表於 12-10-25 22:59

而卷二係考下個小朋友墨水夠唔夠;我個囝漏墨,以前學過既字唔記得晒了~卷二睇黎可 ...
是啊, 卷二的作句真的是考起不少小朋友
識作又未必識寫, 寫了出來又不一定正確
幸好還有時間, 星期六日重點溫習, 希望不至於太差

wayneng  呢個難度都有番咁上下,合格到既信心未必有;寄望明天份卷同默書做得好好睇睇拉番高D分唔好咁肉酸(無求過高分,因為他中文真的很弱)  發表於 12-10-25 23:06

今日放學回家已經開始練習做卷>玩一陣>做卷>玩一陣>默書......,如果明天怯場衰左,咁無計

EnnisWong  讀小一之後, 玩的時間實在是很少, 過去幾個星期六日, 都只有溫習, 等佢適應一下小
一應有學習態度, 不過, 就連我自己都覺得很累, 何況只得6歲小朋友  發表於 12-10-25 23:23

但你回想一下, 今日你的小朋友比起9月3日的時候,確確實實進步了不少,
我的小朋友上課第一天的時候,他不是滴墨而是從沒有裝過墨水,
今天中文默書70個生字(35詞語)連同鵝大哥課文, 默出沒寫錯半個字,
就算其他方面仍然要繼續努力, 就單單這點,就真的是比以往有大幅進步了.

manmanl  感動...同埋個人都定左,係比以前幸玩左,因為平時冇得玩...  發表於 12-10-26 10:46

是呀,你講得對;進步的確很明顯;所以之後果D都平常心面對好了~反正佢卷二香左,我都唔會怪佢,因為起跑比人慢,無辦法,呢D事亦不是一時三刻可以解決到的;現在唯一做到的是在卷一加把勁了
其實都明白校方既用心,小一個底打得好,升上去會比較輕鬆

各位師弟師妹家長:

我特地找了一篇以前在EK回應家長有關我囡小學學習歷程的文字來,希望對您們也有參考價值
http://www.edu-kingdom.com/home. ... rward=1&id=3185

加油呵!仁紀的學生在區內頗受各band中學歡迎,除了因人較純樸之外,還因為基礎較好,但又不致只懂得考試。真的,會愈來愈好的

我係友校家長,原本諗住全放手叫小兒自己應付測驗及考試,看來我要重新考慮

csy_ma  呢個係因人而異既,我只係分享自己小朋友既情況……不過,我囡同級同學中,名列前茅既又真係既多係全職媽咪湊既……  發表於 12-10-26 18:38

引用:各位師弟師妹家長:我特地找了一篇以前在EK

原帖由 csy_ma 於 12-10-26 發表
各位師弟師妹家長:

我特地找了一篇以前在EK回應家長有關我囡小學學習歷程的文字來,希望對您們也有參考價 ...
真係好感激你既分享,個女上左小一後,我真係好大壓力及唔知點樣去教個女,我唔係一個全職媽媽,每日放工就趕住返去同佢溫習及做功課,唔好話個細唔夠訓,我大人都好攰,睇完你既分享明白多左日後點教個女,thank you^^

回復 bubebube927 的帖子

才一年級,放鬆D啦仁紀老師係有佢一套辦法既,小一最需要既係建立好既學習規律同生活規律。我成日叫阿囡返學時多做功課,咁返屋企咪多D時間玩咯?結果,就算佢S1唔係好多功課,佢都係會盡量響學校做多D(追緊書既時候例外)。

回想剛升小既日子,簡直係我人生中既黑暗時期,全職媽咪都咁咯,雙職父母咪更大壓力?咁好俾咁大壓力自己,每個小朋友既智力年齡發展都唔同,好神奇,唔同既歲數,小朋友既吸收能力會好唔同所以慢慢黎,俾D進步空間佢地,家長對子女有信心,子女先對自己有信心架
‹ 上一主題|下一主題