用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀....
樓主: manmanl
go

Hello...天日小一家長日呀, 好興奮呀.... [複製鏈接]

聽我個小朋友講, 老師嚇佢哋話如果默書得零分就要見家長. 我答佢話: 只要之前盡了力準備, 即使臨場失手而要見老師, 我也不會怪佢呢!

我仔係1D 班..可能我都未曾適應,上星期四個中默同星期五個英默,真係玩死左阿媽同阿爸

今日阿仔要帶中英數常倫宗音樂同個四本補習練習返去,個書包重到得人驚

我哋抽唔中參加"慶中秋活動", 有參與既家庭可否分享一下!

下?有人抽吾中? 我以為參加就可以.
我冇去呀,奶奶陪仔參加, 但阿仔話超級開心
小朋友有得玩就開心
Lilypie Expecting a baby Ticker

我覺得今天與班主任分享的時間太少了!

引用:我覺得今天與班主任分享的時間太少了!

原帖由 獵户座 於 12-10-04 發表
我覺得今天與班主任分享的時間太少了!
我都覺..不過冇辦法啦.佢地自己都話..連d 英文都未曾教晒..係未有時間教..之後又要趕個總測..咁即係求其教左..就要家長返去自己教..真係頭痛

英文默書一浪接一浪........第一, 二, 三課之後, 總測時再來第18頁, 叫D小朋友點樣消化這麼多生字

你咩班架? E班今日有QUIZ,下星期二, 有常同中文QUIZ,跟住四五都要黙書....
Lilypie Expecting a baby Ticker

不過讀得呢間都預左, 功課量己比想像小, 努力啦大家.

想問一下你地D小朋友英文默書幾多分, 我每日都幫佢串英文生字, 其他科目根本沒有時間溫習, 幸好數學, 中文, 常識都唔算難

我個仔都係1E的,默書同測驗的確幾密集下

TEST REV P2, 4-5即係咩???救命!!

wayneng  粉紅色封面油印紙釘裝果本吧....好似全部要做晒,因為得五版,之前已經完成P.1 and P.3  發表於 12-10-18 09:23

係份釘好的REVISION PAPER,似WORKSHEET咁

回復 wayneng 的帖子

Hi !  我亦是1E班的家長。我十分同意你們的看法。對於剛上小一的孩子來說,我亦認為同一星期內這麼多測驗和默書,他們根本是很難應付和適應。我的孩子自從上這校後,星期一至五由早到晚,只是讀書、做功課及溫習,很少時間給他們玩及學習其他活動。很辛苦!

回復 manmanl 的帖子

謝謝!!
但我的意思是不明白什麼是P2, 4-5,
全份test revision只得4張紙, 而p1 and p2都在較早之前做完了
那P2, 4-5是什麼意思呢?
到最後......我都找不到答案, 唯有將餘下的做晒去

wayneng  是不是甩左了?我個仔果幾本油印紙釘既功課都成日甩甩下咁,我都幫佢釘左兩次,尋日份功課的確有P5的,可能甩左  發表於 12-10-18 18:42

busylee 發表於 12-10-18 12:15

Hi !  我亦是1E班的家長。我十分同意你們的看法。對於剛上小一的孩子來說,我亦認為 ...
我想很多小朋友跟你的情況一樣

回復 busylee 的帖子

同感,我都幫我個仔Cut晒D無謂既活動同興趣班,講真咁追法都唔係辦法
基本上除左星期日有得比佢去玩下之外,都無幾多時間

每日放工對住佢得果兩粒鐘都無既時間的確幾唔夠洗,九點鐘條友仔已經嗌眼訓了,何況晚上溫習極無效率.....

真係要諗諗計

同埋我有少少建議,有時我睇佢地既功課手冊都幾苦惱下,有時都想問問咁多位同校同級既家長議見同查詢,好唔好開番個Topic講1年班既功課的呢?

好似尋日,見到英文有兩份叫 G.E. 既野(同名);上網睇的確無抄錯,一份做P3-4一份做P5(無記錯好似係),有時都睇到幾R頭

EnnisWong  讚成  發表於 12-10-19 00:08

我同意!我的聽聞我friend的仔女讀九龍的名校,如:St. xxx女校或馬頭xxx官校,都沒有這麼誇張地追課程。真的大家要想懋辦法。
‹ 上一主題|下一主題