用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF 1st interview 開始了...
樓主: ii323
go

WKF 1st interview 開始了...

引用:咁我之前無聽過簡介會,所以唔清楚佢講過話

回復 vicky_cheun 的帖子

希望你囝囝今次成功啦!起碼佢有能力將試題講得清楚。

簽名被屏蔽

我都明白香港家長唔易做。但有時連大人都覺得唔合理地深嘅題目,又真係train唔落手囉。
當然合唔合理就每人定義唔同。
所以我都抱住平常心去試,而今次面試亦好開心,都無諗過要加料再train佢d乜,太可憐,亦無所適服,如果拼命跟個市場跑,遲早人都癲,因為個市場跑到咁癲家長都有一定責任。反而禮貌一定要有!我囡最衰有時唔記得講多謝,呢樣我介意,成日提住或收番粒糖!
坦白講,一個咁難的面試都拿高分的,多數大把offer,而WKF最終亦未必係其首選。
共勉之!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

同呀囝一樣,如果講廣東話一定唔掂,d文法怪怪地。
:oops:

哈哈!九十度咁搞笑,又真係誇張咗d,雖然禮多人不怪,但小朋友都係自然d好。我囡在家都好ok,熟人亦沒問題,但未見過的就好似有點㥢疑,觀察下先,有時慢動作好像考慮講多謝,有時人地邊等得咁耐呀,咪提佢囉!但有時又醒醒目目喎,迪迪尼派貼紙佢就大大聲講多謝,唉!激死。
語言的確好重要,阿囡都算流利講到不同語言,亦有自信講,所以我唔膽心。晚上唔睇飽書都唔肯瞓,好enjoy,但就非常唔鍾意抄寫,最多氹佢寫自己名同應付校內功課!話攰,唔好玩,英文就會好d。我諗:算啦,唔抄就算吧。到時K3實要寫多d,何必迫呢?怕手仔攰失興趣。
至於數學嘛,只跟校內進度,一定唔識什麼三位加數公式。

vicky_cheun 發表於 12-8-27 22:41
回復 happystar 的帖子

佢得一個咋,一時話老師唔夠貼紙,一時有話俾左D貼紙其他無貼紙既小朋友,都唔知邊 ...

DADDY, 話仔仔果GROUP 落嚟無貼紙TIM, 不過丫仔又話自己有答問題

vicky_cheun  所以我諗貼紙多少可能只係某一part既表現。  發表於 12-8-28 12:21

簽名被屏蔽